GuidePedia

0

Τελικά ο Ερντογάν φαίνεται να αποφάσισε ποιος θα τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία, αν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας. Και ο διάδοχος του δεν είναι άλλος από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον νυν υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Ερντογάν παρουσίασε την επιλογή του στο κόμμα, το οποίο φαίνεται πως την αποδέχτηκε.
Ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, το όνομα του οποίου εμφανιζόταν πρώτο στον κατάλογο των υποψηφίων διαδόχων, δεν συγκεντρώνει πλέον την προτίμηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και μάλλον όχι άδικα, αφού θεωρούν πως σε μια πιθανή εναλλαγή ρόλων μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλ, η μεταξύ τους αμοιβαία, πλέον, αντιπάθεια, πιθανόν να υπονομεύσει την πολιτική επιβίωση του κόμματός τους.
Ίσως όμως και ο ίδιος να προτιμά να καθίσει στο περιθώριο και να μην υποταχθεί στα κελεύσματα του Ερντογάν, ποντάροντας στο ότι το υπερφίαλο του χαρακτήρα του θα τον οδηγήσουν και σε άλλες γκάφες, χύνοντας την «καρδάρα» με το «γάλα», οπότε ο Γκιουλ θα αποδειχθεί στρατηγική εφεδρεία…
Από την άλλη ο Νταβούτογλου βρίσκεται πιο κοντά στον ρόλο του… πρωθυπουργού ανδρείκελου που θέλει ο Ερντογάν. Άλλωστε ο νέος νόμος που έχει ψηφίσει η τουρκική βουλή δίνει επιπλέον εξουσίες στον, αιρετό, από δω και εμπρός, πρόεδρο της δημοκρατίας. Κατά συνέπεια ο ενισχυμένος με επιπλέον εξουσίες Ερντογάν, θέλει απλώς έναν βολικό πρωθυπουργό, μέσω του οποίου θα εξακολουθήσει ο ίδιος να κυβερνά την Τουρκία.

Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη λύση, ο Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει προσωρινός πρωθυπουργός για το διάστημα από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, μέχρι της βουλευτικές εκλογές του 2015, για να παραδώσει κατόπιν τον πρωθυπουργικό θώκο στον Νταβούτογλου. Αυτός όμως, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, σέβεται περισσότερο του ανεκτού τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ σε συντηρητισμό είναι χειρότερος και από τον Ερντογάν
Ο Νταβούτογλου δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών σε καμία περίπτωση, βάσει τουλάχιστον ενός ορθολογιστικού τρόπου του σκέπτεσθαι. Στην Τουρκία όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι καθομολογούμενες αποτυχίες του Νταβούτογλου, όμως, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την οπτική των Τούρκων βουλευτών. «Εσείς τις θεωρείται αποτυχίες. Εμείς δεν τις βλέπουμε έτσι. Ο Νταβούτογλου προσπαθεί να ζωντανέψει τα όνειρα που είχαμε εδώ και χρόνια», δήλωσε ένας εξ’ αυτών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Είναι προφανές ότι ο νεοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός κυλά στις φλέβες των συγκεκριμένων Τούρκων πολιτικών και μάλλον όχι μόνο στις δικές τους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top