GuidePedia

0

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Πλήθος κρατήρες ανοίγει στον δημόσιο βίο της χώρας η χθεσινή βόμβα που έπεσε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας με τον πρώην, πλέον, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να λέει τα όσα λέει στη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής.


Οι επιπτώσεις αυτής της υπόθεσης που δεν έχουν ακόμη μετρηθεί μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικές για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς η θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου είναι μία από τις πιο κομβικές και εμπιστευτικές, σε άμεση συνεχή αναφορά προς τον πρωθυπουργό και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το ότι πολύς κόσμος μπορεί να μην γνώριζε τον κύριο Μπαλτάκο δεν είναι δείγμα της «ασημαντότητάς του, αλλά, αντιθέτως, από το πόστο στο οποίο υπηρετούσε, δείγμα της σημασίας του.

Αυτοί οι κρατήρες που άνοιξαν χθες θα μετρηθούν και θα αξιολογηθούν στο επόμενο διάστημα μέχρι τις διπλές εκλογές, στις οποίες είναι πολύ πιθανό να έχουν και καθοριστικό ρόλο, καθώς ήρθαν στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την κυβέρνηση.

Το χθεσινό βίντεο εξαφάνισε τους πανηγυρισμούς για το προχθεσινό Eurogroup και κατέστησε περίπου εξωπραγματική κάθε άλλη συζήτηση πλην αυτής για το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού να “δίνει” την κυβέρνησή του κατ' αυτό τον τρόπο και να διατηρεί τέτοιου είδους προφανώς στενότατη σχέση με εκείνους που η κυβέρνηση εργάζεται για να μπουν στη φυλακή.

Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και δεν αφορούν μόνον τον κύριο Μπαλτάκο, ενώ η ανησυχία για την ομαλότητα της πολιτικής ζωής της χώρας γίνεται πλέον πολύ έντονη. Ομως, ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχει και κάτι που ίσως αποτελεί το πιο τρομακτικό από όλα τα άλλα: κι αυτό είναι το γιατί ο πρωθυπουργός είχε εμπιστευτεί μια τόσο κρίσιμη θέση σε έναν τέτοιον άνθρωπο, που, πέραν όλων των άλλων, φαίνεται να λειτουργεί και ως άλλος Εφιάλτης.

Το πιο πάνω ερώτημα γίνεται φοβερά πιεστικό αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι κινήσεις Μπαλτάκου ήταν από καιρό γνωστές: το ρεπορτάζ τις είχε άλλωστε φέρει στο φως ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Συνεπώς, ο κ. Σαμαράς δεν είναι δυνατόν να μην ήξερε.

Μένει λοιπόν το ερώτημα αν δεν ενοχλήθηκε, αν, πιθανώς, ευνοούσε τέτοιου είδους επαφές μέχρι τουλάχιστον ένα χρονικό σημείο, ή αν δεν κατάλαβε. Και, δυστυχώς, όποια απάντηση κι αν δώσει κανείς, εν προκειμένω είναι χειρότερη από την άλλη.

Επαρκής δικαιολογία για όλα αυτά δεν υπάρχει. Τα όσα είπε ο κ. Μπαλτάκος πιστεύοντας ότι δεν τα τα ακούσει κανείς άλλος πλην του συνομιλητή του συνιστούν λόγω της θέσης και του ρόλου του στην κυβέρνηση Σαμαρά σαφώς μία μορφή πολιτικής ανωμαλίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν “μαζεύεται” απλώς με την παραίτησή του.

Ο κ. Μπαλτάκος έγινε ένας Ε(ε)φιάλτης που θα στοιχειώσει στο εξής την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι πρόβλημα δικό της. Το δικό μας πρόβλημα, είναι να μην στοιχειώσει και τη χώρα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top