GuidePedia

0

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και η απάντηση του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Η απόφαση αποδοχής του κοινού ανακοινωθέντος λήφθηκε στην Άγκυρα, με την οποία συζητούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες σε διπλωματικό επίπεδο η Ουάσινγκτον.

Ο Έρογλου, θέλοντας να δώσει την εντύπωση της «αυτονομίας» και του «κράτους» που αποφασίζει, καθυστερεί να δώσει απάντηση. Διπλωματικές πηγές αναμένουν πως ο κατοχικός ηγέτης θα απαντήσει το Σαββατοκύριακο ενώ έχει αναφερθεί η Δευτέρα ως η ημέρα για την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου, χωρίς να αποκλείεται αυτή να γίνει και την Τρίτη. Οι Αμερικανοί, που έχουν αναλάβει τα ηνία της διαχείρισης, έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θεωρείται κλειστό ενώ έχουν ενημερώσει τους εμπλεκόμενους ότι θα αναβαθμίσουν το ρόλο τους στο Κυπριακό, χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τους αρχηγούς των κομμάτων είπε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλει να δοκιμάσει να λύσει το Κυπριακό για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση. Είπε περαιτέρω πως «δεν πρόκειται να παρουσιάσει στο λαό σχέδιο που θα απορριφθεί καθώς αυτό θα σημαίνει και διχοτόμηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος προσπάθησε να δώσει τις δικές του ερμηνείες για πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος. Είπε συγκεκριμένα πως είναι εναρμονισμένο με το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009. Ακόμη είπε πως με το έγγραφο αποφεύγεται η επιδιαιτησία και ανέφερε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σύνταγμα του 1960 είναι δικοινοτικό». Για το θέμα των συνιστώντων κρατών, είπε πως υπήρχε και στο έγγραφο Παπαδόπουλου προς Πρέντεργκαστ του 2005. Για το κατάλοιπο εξουσίας είπε πως «θα πάρουμε και εμείς και όχι μόνο οι Τούρκοι». Είπε ακόμη πως δεν θεωρεί ότι η αναφορά σε λυμένα θέματα παραπέμπει στο έγγραφο συγκλίσεων του Ντάουνερ.

Από τη συζήτηση προέκυψε πως ο Πρόεδρος εάν το ανακοινωθέν συμφωνηθεί θα πορευθεί με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ενώ θα έχει απέναντί του τα υπόλοιπα κόμματα. Το ΑΚΕΛ αν και δεν είναι ικανοποιημένο, όπως ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού με το ανακοινωθέν θα στηρίξει τον Πρόεδρο. Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε όπως γίνονται εκατέρωθεν σεβαστές οι αντίθετες θέσεις. Δεν σημαίνει, είπε, «πως κάποιος που έχει διαφωνία θέλει το κακό του τόπου», είπε χαρακτηριστικά. Έκανε δε αυτοκριτική για τη διαχείριση που έγινε από το κόμμα του έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, δια των Προέδρων τους, Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιαννάκη Ομήρου, κατάθεσαν έγγραφα, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Οικολόγοι.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε χθες για την Αθήνα, όπου σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η Ελληνική Κυβέρνηση τηρείτο ενήμερη επί ημερησίας βάσεως». Αναμένεται ότι στην Αθήνα θα εξασφαλίσει, διά των δημόσιων δηλώσεων, την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΛΕΓΕΙ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ

Ο Ερογλου δήλωσε πως χθες πήρε στα χέρια του το προσχέδιο ανακοινωθέντος (δεν ενημερωνόταν από την Άγκυρα;). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως οι προσπάθειες για κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο..

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Φαίνεται ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο για κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και των προσπαθειών που ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. Αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η στάση της ε/κ πλευράς για να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε εποικοδομητική στάση».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top