GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μετά από εννέα μήνες κρίσης και «ψυχρού πολέμου», στον οποίο πρωτοστάτησε ο Ταγίπ Ερντογάν υβρίζοντας και εκνευρίζοντας τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησαν με αφορμή τα γεγονότα της Συρίας και τη διαπίστωση ότι οι τρομοκράτες που έφτασαν στη χώρα από πολλές περιοχές του κόσμου, απειλούν να «αναστήσουν» την αλ Κάιντα ως μία άκρως αντιαμερικανική οργάνωση, που θα στοχεύει αμερικανικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το Κυπριακό με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μία «επιτυχία» που πιστώνεται η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία και ανέλαβε ηγετικό ρόλο μετά την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών και του Αλεξάντερ Ντάουνερ να πείσουν τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Επίσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να τερματίσει την εχθρική συμπεριφορά του εναντίον του Ισραήλ, και να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Εβραϊκό Κράτος. Ως γνωστόν ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε νέους όρους στο Τελ Αβίβ που αφορούν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που απέρριψε ο πρωθυπουργόςτου Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας (www.mignatiou.com), η απόφαση για τη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν αποφασίστηκε μετά από μεγάλη σκέψη, καθώς η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε να παρουσιαστεί ως ενίσχυση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος έχει αναμειχθεί σε αντιδημοκρατικές ενέργειες στη χώρα του, δίνοντας εντολές στην αστυνομία να διαλύσει φιλειρηνικές εκδηλώσεις του λαού, να απολύσει δικαστές και εισαγγελείς που ερευνούν οικονομικά σκάνδαλα στην Τουρκία, στα οποία έχουν αναμειχθεί μέλη της οικογένειάς του και στενοί του συνεργάτες.

Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν, για μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων».

«Ο Πρόεδρος –υπογραμμίζεται εμφαντικά- τόνισε την αξία που έχουν για τον ίδιο οι ισχυρές διμερείς σχέσεις –σχέσεις που διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό- με την Δημοκρατία της Τουρκίας, και εξέφρασε την άποψη του, ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο διεθνώς μέσω της θετικής εμπλοκής της. Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συμφώνησαν στην σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τρομοκρατικής παρουσίας στην Συρία και στο κοινό συμφέρον της συνεχιζόμενης προσπάθειας εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Συρία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν την σημασία που έχει η ενθάρρυνση της Βαγδάτης και του Ερμπίλ, να βρουν κοινό τόπο σε ενεργειακά ζητήματα και να εφαρμόσουν την συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός μίλησαν για την ανάγκη ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ομαλοποίησης (των σχέσεων) με το Ισραήλ» και «συζήτησαν επίσης την ανάγκη, ισχυρής, βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία». Στο σημείο αυτό «ο Πρόεδρος σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών πολιτικών, ριζωμένων στο κράτος δικαίου που θα διασφαλίζουν τις χρηματαγορές, θα δημιουργούν ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ενισχύουν τους διμερείς δεσμούς και θα είναι επωφελείς για το μέλλον της Τουρκίας».

Αναφορικά με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς αντιλαμβάνεται πως είναι αδύνατον να επισπευθούν οι εξελίξεις και να υπάρξει λύση του Κυπριακού τους επόμενους ολίγους μήνες. Γίνονται σκέψεις για υποβοήθηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με επισκέψεις ανωτέρων αξιωματούχων, όπως η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και ο βοηθός υφυπουργός Ρούμπιν, και να κρατηθούν ως «χρυσές εφεδρείες» ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν. Βεβαίως, σύμφωνα με τις πηγές, ο κ. Κέρι «είναι ένας απρόβλεπτος υπουργός» κι ουδείς μπορεί να αποκλείσει να κάνει ένα σταθμό στη Λάρνακα ανά πάσα στιγμή.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top