GuidePedia

0



Για τους ελληνικούς εξοπλισμούς και τις μίζες τους οι ιστορίες που μπορούν να γραφτούν είναι ατελείωτες . Και η μία πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη. Μια απ΄ αυτές είναι η προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών OSA . Το 1992 μας έδιναν τσάμπα οι Γερμανοί αλλά οι στρατηγοί δεν τα ήθελαν . Το 1997 ,πέντε χρόνια μετά η αγορά τους κρίθηκε...αναγκαία και πληρώσαμε 33,3 εκτομμύρια για την αγορά τους!

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος με τον δικό του μοναδικό τρόπο περιγράφει:


Νύχτες Μόσχας
ΠοgmockoBHblE
BEYEPA
του Κων. Φράγκου*

Από την απολογία ποταμό του DR PROFESSOR Αντ. Κάντα που αποτέλεσε το best seller των τελευταίων ημερών του 2013 αλίευσα μερικά τρισχαριτωμένα αποσπάσματα που θα τα σχολιάσω. Έτσι για να ευθυμήσουμε λίγο με την έναρξη του 2014. Καλή χρονιά!
Ένα από αυτά είναι η προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA – AK για την οποία λαδώθηκε, κατ’ ομολογία του, ο Dr με 400.000 €.
Όπως έγραψα και σε προηγούμενο σημείωμα, ο Dr δεν είχε μεγαλύτερο ρόλο στο «Σύστημα» απ’ αυτό του εισπράκτορα διοδίων, εκτελεστικό ρόλο δεν είχε. Πληρωνόταν για να μην έχει αντιρρήσεις, για να μην καθυστερεί τους φακέλους. Το δεύτερο λέγεται στο γλωσσάρι της μιζικής τέχνης, ως γρηγορόσημο.

Τα Αντιαεροπορικά OSA – AK (Μια φαιδρή ιστοριούλα)
Στο σημερινό κόσμο το μόνο πράγμα που παρέχεται δωρεάν είναι το τυρί της φάκας.
(Ρώσικη παροιμία)

Ρώσικο το υλικό, ρώσικη παροιμία επέλεξα...

Το Α/Α οπλικό σύστημα OSA – AK είναι καλό αλλά ξεπερασμένο. Παλαιομοδίτικο. Σας παραθέτω μια ιστοριούλα, επαναλαμβάνω, για να ευθυμήσουμε, χρονιάρες μέρες....

Εδώ ο μύθος είναι χαριτωμένος και τρυφερός. Το 1992 (κυβέρνηση Ν.Δ), σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Γερμανός ΥΕΘΑ βρίσκει στο διάλειμμα τον συνάδελφό του κ. Βαρβιτσιώτη και του λέει «Γιόχαν, πάρε τους δικούς σου κι έλα να πάρεις από τις αποθήκες του τέως ανατολικογερμανικού Στρατού όσα αντιαεροπορικά σοβιετικής κατασκευής OSA – AK θέλεις. Με τα όλα τους: ανταλλακτικά, εργαλεία, βλήματα. Τζάμπα!» Ενθουσιασμένος ο Βαρβιτσιώτης έρχεται εδώ, συγκαλεί σύσκεψη και σκάει χαρούμενο νέο. Κατήφεια! Τι συνέβαινε; Τα OSA – AK δεν τα ήθελε κανείς. Ήταν ξεπερασμένης τεχνολογίας. Ο Βαρβιτσιώτης επέμενε: «Πάρτε, ρε παιδιά λίγα να τα βάλουμε στα νησιά» Τέλος πάντων, πήγαν πήραν 12 συστήματα και αυτό ήταν. Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Στην άλλη σύνοδο, πάλι ο Γερμανός: «Πάρε Γιόχαν ακόμα 50. Πρέπει να αδειάσω τις αποθήκες». Ανένδοτος ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Η ιστορία επανελήφθηκε επί Αρσένη. Αρνητικό το ΓΕΣ. «Πήραμαν, πήραμαν...».

Το 1997, τότε που οι ρώσικες μαφίες των στρατηγών και των κομπιναδόρων πουλούσαν ακόμη και φρεγάτες με τα πληρώματά τους, στην Ελλάδα είχαν ήδη σχηματιστεί παραμάγαζα για πώληση παντός είδους στρατιωτικού υλικού. Υπήρχε περίπτωση που το ίδιο υλικό προσφερόταν, με χαώδεις διαφορές στις τιμές, από 3 πηγές. Όποιος προλάβαινε άρπαζε και όπου μπορούσε πούλαγε... Κάτι τέτοιο τύποι πηγαινοερχόντουσαν στη ΓΔΕ, η οποία σπεύδει να αγοράσει, για την άμυνα, ρε γαμώτο, 20 μεταχειρισμένα συστήματα OSA – AK έναντι 33,3 εκ. δολ.! Ήταν, όπως λένε, η ακριβότερη τιμή της αγοράς (λέγεται ότι υπήρξε προσφορά καινούργιου με 23 εκ. που εξαφάνισαν). Τα 20 αυτά συστήματα , τα οποία όπως είπαμε, μας τα έδιναν τσάμπα και δεν τα παίρναμε το 1992-94 γιατί, όντως δεν τα χρειαζόμασταν, κρίθηκαν αναγκαία το 1997! Όχι, βέβαια, από το ΓΕΣ, αλλά τους Ακοσμπώκους που γνώριζαν καλλίτερα τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Ο Dr δεν έφερε αντίρρηση. Αυτά που πήραμε ήταν μεταχειρισμένα και δεν είχαν IFF (σύστημα αναγνώρισης φιλικού - εχθρικού Α/Φ). Αργότερα τα ζήτησαν σαν αντισταθμιστικά από την αγορά των TOR – M1. Ακόμα δεν τα έχουμε παραλάβει. Σας έπιασε θλίψη ή οργή; Δεν πειράζει. Όλα στην Ελλάδα ξεχνιούνται. Ο κ. Βαρβιτσιώτης μου επιβεβαίωσε το μέρος που τον αφορά.
Σημειώνω απλά, ότι η παραπάνω ιστοριούλα συμπεριλαμβάνεται ατόφια στο βιβλίο μου «ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΤΗΣ» (Εκδόσεις Γκοβόστη) που κυκλοφόρησε το 2008 και προκάλεσε την μήνι των μαφιόζων.
Την είχα αντιγράψει από το ΠΑΡΟΝ (07-11-04).

Την διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει ο Σταυροφόρος της κάθαρσης κ. Κων. Καραμανλής προ πολλού. Και ως γνωστόν αντί κάθαρσης έδωσε εντολή γενικού θαψίματος. Ο τότε Υπουργός κ. Μεϊμαράκης και ο λαμπρός βοηθός του κ. Ε. Βασιλάκος δεν ενοχλήθηκαν, δεν ανησύχησαν, δεν προβληματίσθηκαν να ψάξουν το κραυγαλέο αυτό σκάνδαλο ούτε κανένα άλλο. Μα τι λέτε τώρα; Να θίξουμε φίλους εθνικούς προμηθευτές και συντρόφους του ΠΑΣΟΚ; Ήδη η Επιτροπή της Βουλής υπό τον κ. Τραγάκη είχε αθωώσει τον Άκη, στο άλλο οζώδες σκάνδαλο προμήθειας ραντάρ TRQ – 37.

Και τώρα;
Ο Dr μας πληροφορεί ότι έλαβε «αντίδωρο» 400.000 € από τον κ. Μπαρτζώκα εκπρόσωπο των Ρώσων, ο οποίος ήταν θαμών, όπως πάλι λέει ο Κάντας, του Γραφείου του Σμπώκου. Προσθέτει και κάτι άλλο συγκλονιστικό «ο Μπαρτζώκας μου εμπιστεύθει ότι για τα OSA – AK ο κ. Σμπώκος θα ελάμβανε πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός και τους είχε εκνευρίσει»
Όϊ μανάμ. Οϊ, Οϊ μανάμ....

Επίλογος
Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων.
Samuel Johnson - Άγγλος Πολιτικός

Κλείνω με μια άλλη συγκινητική εκμυστήρευση του Ντόκτορα. Όταν είχε αναλάβει πλέον o Παπαντωνίου και επίκειτο η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των LEOPARDS ο Ντόκτορ αντελήφθη (ήταν ήδη υπό αποχώρηση) ότι δεν του είχαν κτυπήσει την πόρτα. Κανείς δεν πέρασε από τα «διόδια». Τι σκαρφίστηκε; Πήγε στον Υπουργό και του πρόβαλε πατριωτικές αντιρρήσεις για την προμήθεια των Αρμάτων. Είπε: «Τα άρματα είναι πανάκριβα και δεν τα έχει τόσο ανάγκη ο Στρατός. Κακώς τα αγοράζουμε» (Σ.Σ. Για τα OSA – AK δεν είχε διαμαρτυρηθεί). Κοντολογίς: «Πού πάτε ρε παιδιά χωρίς εμένα; Δεν θα μου ρίξετε κάτι;» (όταν μαζί με τους Ακοσμπώκους έκαναν όλες τις ενέργειες για να προχωρήσει η διαδικασία τον προηγούμενον μήνα, δεν είχε καμμία αντίρρηση γιατί προσδοκούσε). Έχουμε δηλαδή ένα Αξιωματικό της Αεροπορίας να εκφράζει γνώμη για...άρματα. Η φιλοπατρία του με κατασυγκινεί.
Αμέσως, όπως λέει, κινητοποιήθηκαν τα «πρόσωπα» και ο DOCTOR έλαβε bonus 1,7 εκ. €. Δηλαδή το 0,1 της δαπάνης (1,7 δις €). Το τι έλαβαν οι παραπάνω, μην το ρωτάτε. Χοντρή, χοντρότατη μπάζα. Το 3% λένε οι ενημερωμένοι...δηλ. 50 εκ. €. Μπα....Συκοφαντίες..

* Μετά τον κ. Κάντα έτερος πατριώτης, πρώην Αξιωματικός του Π.Ν., ο κ. Ευσταθίου ενώ κάρφωσε άνευ λόγου και αιτίας, ζώντες και τεθνεώτες (ντροπή!) στρατιωτικούς, ούτε καν ακούμπησε τους πολιτικούς. Μυρίζομαι στημένα πράγματα, κίνηση του συστήματος OMERTA και προστασίας του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Ευσταθίου μόνο τον, εκβιαστή όπως τον περιγράφει, Κάντα γνώριζε από το «σύστημα»; Μας θεωρεί αφελείς, να το πιστεύσουμε;

Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top