GuidePedia

0

 Ο Jiri Rusnok, πρωθυπουργός της Τσεχίας δήλωσε ότι αν το Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίσει σήμερα για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Αλβανία, η Τσεχική Δημοκρατία θα εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη λόγω του θέματος ‘CEZ’ (Τσέχικη εταιρεία παροχής ρεύματος που καταργήθηκε επί Σαλί Μπερίσα, χωρίς αποζημίωση).
«Θα θέσουμε βέτο στην Αλβανία», έτσι δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, προσθέτοντας ότι «ήταν πρωτοφανής η απαλλοτρίωση της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τη διαιτησία», είπε ο Ρούσνοκ.
«Δήλωσα στον πρωθυπουργό της Αλβανία, ότι αν δεν αναγνωρίσουν το χρέος, με λύπη θα κλειδώσουμε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι ευχάριστο πράγμα, αλλά θα το πράξουμε εάν δεν δούμε την πρώτη υπαναχώρηση», είπε.
Αλλά ο Τσέχος πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο στο θέμα αυτό. Στις δηλώσεις πήγε ακόμη πιο μακριά- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- λέγοντας ότι η Αλβανία είναι μια χώρα που σφύζει από εμπόρους ναρκωτικών.
«Αυτή τη φορά αποφάσισα ότι έπρεπε να το πω, διότι ούτε η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, δεν είναι ικανοποιημένες από την προσέγγιση της βαλκανικής χώρας που είναι γεμάτη με εμπόρους ναρκωτικών», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός.
Ο Ρούσνοκ προειδοποίησε ότι το εμπόδιο αυτό θα περιμένει την Αλβανία για τη συζήτηση που θα γίνει τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Ο ίδιος τόνισε ότι έχει μιλήσει προσωπικά με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα κατά τη συνάντηση που είχαν στη Σύνοδο κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο.
«Έχω καταστήσει σαφές ότι: μέχρι να δούμε συγκεκριμένα βήματα που θα μας πείσουν ότι η Αλβανία αναγνωρίζει το χρέος, θα είμαστε έτοιμοι να μπλοκάρουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top