GuidePedia

0

Ενώ είχε ουκ ολίγες φορές υποστηρίξει τη χώρα του και τις αποφάσεις της στο θέμα του μοιραίου τουρκικού πλοίου των «ακτιβιστών», το «Μαβί Μαρμαρά», αιφνιδιάζει με δηλώσεις του, αποκαλώντας την επιχείρηση ως «μέγα σφάλμα»…
Πρόκειται για τον κατά τεκμήριο ικανότατο πρώην αρχηγό της στρατιωτικής κατασκοπείας του Ισραήλ, υποπτέραρχο εν αποστρατεία  Άμος Γιάντλιν, ο οποίος δήλωσε, όχι οπουδήποτε, αλλά στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», κάτι που έχει τη σημασία του: «Όσα συνέβησαν με το ‘Μαβί Μαρμαρά’ ήταν ένα μεγάλο σφάλμα. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έκαναν λάθη και θα ευχόμουν αυτό το συμβάν να μην είχε συμβεί».

Δεν μπορούμε να αντισταθούμε από το να κατατάξουμε τον διόλου τυχαίο πρώην αξιωματούχο και σήμερα επισκέπτη ερευνητή σε διεθνούς φήμης ιδρύματα – δεξαμενές σκέψης (think tank) στο τμήμα αυτό των Ισραηλινών αναλυτών, οι οποίοι παρότι δεν κρύβουν την απόλυτη απέχθειά τους για την ισλαμιστική Τουρκία του Ερντογάν, σκεπτόμενοι με απόλυτο κυνισμό, συμπεραίνουν ότι το Ισραήλ δεν το συμφέρει να έχει την Άγκυρα ως αντίπαλο – ορκισμένο εχθρό και τάσσονται υπέρ της όσο το δυνατόν αποκατάσταση του κλίματος.
Η στάση τους σχετίζεται και με το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, με την εν λόγω ομάδα να προκρίνει τη λύση της προώθησης των ισραηλινών υδρογονανθράκων μέσω Κύπρου και Τουρκίας. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η στάση τους δεν συνεπάγεται το «άδειασμα» της Κύπρου, αλλά το ότι πιστεύουν πως αυτή η λύση θα οδηγήσει σε βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με την Τουρκία να προβαίνει σε υποχωρήσεις που δεν θα έκανε στο παρελθόν, εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού συμφέροντος που διακυβεύεται.

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τι λέμε, επισημαίνουμε ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να καταγράψει όσα διαφαίνονται πλέον αρκετά καθαρά, να προβεί στις αξιολογήσεις της και να εκπονήσει σενάρια εναλλακτικής δράσης. Είναι προφανές, ότι η ώρα της κρίσης, σε πολλαπλά επίπεδα, βρίσκεται πλέον κοντά…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top