GuidePedia

0

H "μεγάλη κλοπή" έχει αρχίσει. Ήδη, τα κοράκια, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, βρίσκονται στην Ελλάδα και μέσα από σωρείες επαφών με κυβερνητικά στελέχη και συμβούλους τους, προσπαθούν να πλησιάσουν ικανοποιήσουν τον στόχο της εξασφάλισης χώρου για εξόρυξη φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.
Και όμως, μέχρι πριν δύο χρόνια, τα τότε κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διεμήνυαν σε όλους τους τόνους την αμφίβολη ύπαρξη ενεργειακών κοιτασμάτων και την ύπαρξη ελάχιστων ποσοτήτων των κοιτασμάτων αυτών. 

Σήμερα, οι ίδιες οι εταιρείες, σαρκάζοντας προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, αναρωτιούνται γιατί δεν υπήρξε μέχρι σήμερα εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, αφήνοντας υπόνοιες για παράξενες γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος και για "κύκλωμα" που υποβίβαζε ως γραφικούς όσους αναφερόταν στην παρουσία και στην αξία των κοιτασμάτων.
Και όμως, η Ελλάδα έχει τεράστια και πλουσιότατα ενεργειακά κοιτάσματα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Ίσως, εάν κάποιος δημοσιογράφος τολμούσε να ρωτήσει σχετικά την κυρία Κλίντον, θα σοκαριζόταν από την απάντησή της...

Βέβαια, τεράστιες έως εγκληματικές είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει ενημερώσει τους έλληνες πολίτες για το μέγεθος των κοιτασμάτων και φυσικά για την αξία τους, ενώ φροντίζει να αυξάνει τους φόρους και να σπρώχνει βίαια και με μεγάλες ταχύτητες στην φτώχεια και την εξαθλίωση το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού. Οι πληροφορίες των ειδικών αναφέρουν ποσότητες ικανές να τροφοδοτήσουν το σύνολο της Ευρώπης επί δεκαετίες (ίσως και περισσότερο από έναν αιώνα) και υπονοούν τεράστια οικονομικά μεγέθη, για τα οποία όμως έχει πλήρη άγνοια ο Ελληνικός λαός! 
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά στην ύπαρξη μίας ομάδας ελληνικών οικογενειών, που γνώριζε για τα ενεργειακά κοιτάσματα και έχει εμπλακεί στην επιχείρηση παραπληροφόρησης των Ελλήνων. Και όμως, τόσο τα μέλη των οικογενειών αυτών, όσο και πολιτικοί που ενεπλάκησαν σε μία συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του μνημονίου. 



Η αφρόκρεμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην Αθήνα για τα ελληνικά πετρέλαια
"Προσκλητήριο" για επενδύσεις στα πετρέλαια της Ελλάδας σε 120 χώρες

Η αφρόκρεμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για το συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων, στις 5-7 Νοεμβρίου, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στα αποτελέσματα των ερευνών γης νορβηγικής εταιρείας PGS για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.


Η Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων είναι η μεγαλύτερη διεθνής επιστημονική ένωση στην πετρελαϊκή βιομηχανία με 38.000 εξειδικευμένα μέλη.


Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 300 μέλη της παγκόσμιας πετρελαϊκής κοινότητας, ενώ αρμόδια στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν το πετρελαϊκό δυναμικό της Μεσογείου.


Ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, εκπρόσωποι των εταιρειών που είναι ευρύτερα γνωστές ως οι 7 αδερφές, όπως η Exxon Mobil και η Shell, δίνουν το παρών στο συνέδριο APPEX Regional 2013 της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG στην Αθήνα.


"Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

"Η περιοχή της Μεσογείου, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται εδώ και διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός.
Επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για Open door για το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που αυτές υπέβαλλαν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών παρά μόνο για μείωση, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο


Παράλληλα, στις συμβάσεις δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα για το λεγόμενο farm - in, καθώς σε περίπτωση που θα αλλάξει κάποιος εταίρος την κοινοπραξία, θα απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που προβλέπεται και από το σχετικό νόμο.


Μιλώντας στο συνέδριο της APPEX Regional ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ι. Κωστόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η έρευνα, η εκμετάλλευση και τα έσοδα από τις εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων θα πρέπει να υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη πρόοδο της κοινωνίας.


Όπως τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, τα ΕΛΠΕ έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της PGS, τα μελετούν και τα έχουν εντάξει στα δεδομένα τα οποία ήδη διαθέτουν.


Ο κ. Κωστόπουλος έστειλε μήνυμα ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με πιθανούς εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: ελπίζουμε να συμμετέχουμε στις ηγετικές κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.


Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Μανιάτης έστειλε μήνυμα στις εταιρείες που παρακολουθούν το συνέδριο να επενδύσουν στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα πως το ελληνικό κράτος θα συνεργαστεί με τις εταιρείες της πετρελαϊκής βιομηχανίας για μεγάλο διάστημα, οι οποίες όπως τόνισε, θα δουλέψουν σε σταθερό περιβάλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.

"Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τους φυσικούς μας πόρους, που ελπίζουμε ότι υπάρχουν, με σεβασμό στο περιβάλλον", δήλωσε, για να προσθέσει πως "η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα στάνταρ της πετρελαϊκής βιομηχανίας".
Μεταξύ όσων έδωσαν το παρών τους στο συνέδριο είναι οι: E.ON, Chevron, Eni, Exxon Mobil, Gazprom, Ong, Arvee, Shell, Petronas, καθώς και πολυάριθμές αντιπροσωπείες από πρεσβείες χωρών. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top