GuidePedia

0
Η Άγκυρα προκαλεί σύγκρουση του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον

Οι δυνατότητες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προώθηση του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, όπως φαίνεται, θα υπερισχύσουν, και η Τουρκία θα αναγκαστεί να το αγοράσει με όχι εντελώς ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τους κινεζικούς.

Έτσι έχει σχολιάσει ο Διευθυντής του Κέντρου κοινωνικο-πολιτικών ερευνών Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει επιλέξει οριστικά το κινεζικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και μπορεί να αναθεωρήσει την απόφαση υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Σεπτέμβριο η αμερικανική εταιρεία Raytheon έχασε το διαγωνισμό μειοδοσίας της Κινεζικής εταιρείας εισαγωγών-εξαγωγών ακριβούς μηχανουργίας CPMIEC. Η Κίνα κέρδισε το δικαίωμα να εξοπλίσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα HQ-9, το οποίο αποτελεί τροποποιημένο αντίγραφο του ρωσικού S-300P. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πρέπει να εγκριθούν από την τουρκική κυβέρνηση. Η πικρή ήττα έχει προκαλέσει τη μεγάλη πολιτική πίεση της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Οι Αμερικανοί, συγκεκριμένα, υπενθύμισαν ότι την εν λόγω κινεζική εταιρεία καλύπτουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ για τη συνεργασία με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία. Εκτός αυτού, ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι η δημιουργία από την Τουρκία από κοινού με την Κίνα συστήματος, που δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, θα αποδυναμώσει την ικανότητα των συμμάχων της Άγκυρας να ενεργούν από κοινού. Και επίσης θα υπονομεύσει μία από τις θεμελιώδεις αρχές της συμμαχίας.

Ως αποτέλεσμα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι, αν ληφθεί νέα πρόταση, που θα ικανοποιεί την Άγκυρα, η Τουρκία θα συνάψει συμφωνία με άλλη εταιρεία – αμερικανική ή ευρωπαϊκή.

Οι Τούρκοι, όπως φαίνεται, έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και το πιθανότερο είναι ότι οι Αμερικανοί τελικά θα πετύχουν την προώθηση του αντιπυραυλικού τους συστήματος, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ:

- Πιθανώς, παίζεται παιχνίδι. Ίσως, χρησιμοποιώντας τους Κινέζους, οι Τούρκοι ήθελαν να ρίξουν την τιμή ή να προσελκύσουν στον εαυτό τους ιδιαίτερη προσοχή. Όμως το πιθανότερο είναι ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα εγκριθεί, θα είναι το αμερικανικό. Έστω και λόγω του ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως αυτή, φυσικά, θα δοκιμάσει έστω και φαινομενικά να δείξει την ανεξαρτησία της και να εξασφαλίσει μ΄αυτό τον τρόπο από τις ΗΠΑ καλύτερους όρους για το συμβόλαιο.

Και η Κίνα παίζει το δικό της παιχνίδι, προσπαθώντας να κερδίσει από το μελλοντικό συμβόλαιο όχι μόνο εμπορικά, αλλά και πολιτικά μερίσματα, θεωρεί ο Γιεβσέγιεφ:

- Ουσιαστικά, πρόκειται για προώθηση στις χώρες του ΝΑΤΟ. Η Κίνα μπορεί για πρώτη φορά να πει ότι έχει δικά τις συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και μπορεί να τα προωθήσει στις αναπτυγμένες χώρες. Πρόκειται πραγματικά για σοβαρή πρόθεση.

Εν τω μεταξύ οι Αμερικανοί μέχρι σήμερα δεν είναι σίγουροι ότι η πολιτική πίεση στην Άγκυρα θα είναι αρκετή για να στριμωχτεί η Κίνα. Οι αμερικανικές εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin διεξάγουν εντατικές διαπραγματεύσεις σε βιομηχανικούς κύκλους και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την τροποποίηση των προτάσεών τους προς την Τουρκία. Ο στόχος είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με το σύστημα που έχει προτείνει η Κίνα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου