GuidePedia

0

του Κων. Φράγκου*

Ένας πολιτικός μπορεί να κάνει
τα πάντα για να προστατεύσει τα
συμφέροντά του. Ακόμη και να γίνει πατριώτης.
William R. Hearst – Έκδοση 1932


Πήρα αφορμή να γράψω αυτό το κείμενο από ένα θαυμάσιο σχόλιο του κορυφαίου δημοσιογράφου κ. Στ. Κασιμάτη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10 Οκτ.). Γράφει:
«Achtung! Χθες το πρωί η Βουλή γέμισε με ένστολους. Ήσαν εκεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί των Όπλων, οι υπαρχηγοί, οι διάφοροι (μετά συγχωρήσεως) παρατρεχάμενοι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, εν όλω σαράντα: με τα πηλήκια, τα χρυσά κουμπιά και τα παράσημά τους! Τι είχε συμβεί; Μήπως (κατά συνεκδοχήν…..) η Χρυσή Αυγή είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει την απειλή της «να μπει στη Βουλή με τανκς;» Όχι, καλοί μου αναγνώστες, μην ανησυχείτε. Η παρουσία τους ήταν, αντιθέτως, η ένδειξη ότι η Δημοκρατία μας λειτουργεί κατά το γράμμα του νόμου. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων βρισκόταν στη Βουλή διότι όφειλε να παρευρίσκεται στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της (εδώ ένα ταρατατζούμ παρακαλώ…) Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων: της μόνης, σημειωτέον, που συνεδριάζει χωρίς ακροατήριο, τηλεοράσεις και τα τοιαύτα. Κεκλεισμένων των θυρών! (Δεύτερο ταρατατζουμ, παρακαλώ.) Μα αστειευόμαστε, στην Ελλάδα του 2013; Ναι, αστειευόμαστε και μάλιστα με τόσο σοβαρά θέματα. Αλλά ας πάμε παρακάτω….

Παρακαλώ, φαντασθείτε την εικόνα: ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα ο Στρατός σε επίπεδο ηγεσίας, όλοι τους συγκεντρωμένοι στη Βουλή. Για ποιον λόγο; Διότι η Επιτροπή θα αποφάσιζε επί των εξής θεμάτων: προμήθεια συσσωρευτών, κλιματιστικών μονάδων ξηράς, ξηρών στοιχείων ναρκών, μετατροπέων, πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων, ανασχετήρων αεροσκαφών, στοιχείων υποστηρίξεως τροχοφόρων οχημάτων και άλλων. Όλα αυτά, για εμάς τους αδαείς, ακούγονται αστεία – αλλά δεν είναι όλα. Λόγου χάριν, οι «ανασχετήρες» είναι τα αλεξίπτωτα που ανοίγουν όταν τα πανάκριβα αεροσκάφη (που ακόμη τα χρωστάμε) τα προσγειώνουν αυτοί στους οποίους έχουμε περικόψει τους μισθούς στο ίδιο επίπεδο με τον βλάκα που προσελήφθη στο Δημόσιο για να κ*****βαράει πίσω από ένα γραφείο, ώσπου να βγει στη σύνταξη, πρωτίστως επειδή ήταν βλάκας και έτυχε να έχει κάποιον πολιτικό μέσον.».

Πολύ σωστά σχολιάζει ο κ. Σ.Κ. Επρόκειται για «ψιλικατζούρα», για ήσσονος σημασίας υπόθεση που έπρεπε να χειρίζεται, αποκλειστικά, από τα Επιτελεία. Μία υπόθεση που την μετέτρεψαν σε αποκριάτικο show για να πείσουν την πλέμπα ότι σήμερα τα πάντα γίνονται με διαφάνεια και τελετουργικές διαδικασίες που προκαλούν τα ειρωνικά χαμόγελα των ενταύθα επαϊόντων και τη χλεύη των παραέξω. Ιδιαίτερα αυτών που έπαιξαν τον «ρόλο» τους, συνεργαζόμενοι με τους εγχώριους Εθνικούς Προμηθευτές και εξωνυμένους Κρατικούς Αξιωματούχους, ώστε η Χώρα να βυθισθεί στη διαφθορά καταληστευόμενη συνάμα και να υπονομευθεί η Άμυνα. . Το άκρον άωτον της υποκρισίας.
Εύλογα θα διερωτάσθε γιατί θέματα τα οποία έπρεπε να συζητώνται και αποφασίζονται μεταξύ των υπευθύνων και να τίθενται, εν συνεχεία, στον διακριτικό έλεγχο κάθε πολίτη, γίνονται σήμερα αντικείμενο καρνάβαλου;


Εύλογα θα διερωτάσθε γιατί θέματα τα οποία έπρεπε να συζητώνται και αποφασίζονται μεταξύ των υπευθύνων και να τίθενται, εν συνεχεία, στον διακριτικό έλεγχο κάθε πολίτη, γίνονται σήμερα αντικείμενο καρνάβαλου;


Γιατί στο αναξιόπιστο και πανάθλιο, ενίοτε, ΚΥΣΕΑ προστέθηκε και ένα άλλο όργανο ελέγχου; Η απάντηση είναι απλή: Για να συγκαλυφθούν ανικανότητες Ηγεσίας και να γίνει διάχυση των ευθυνών, να ριφθούν καπνογόνα βλήματα που έξω φέρουν την υπογραφή διαφάνεια και μέσα εμπεριέχουν μεγάλα φορτία μαύρου, πυκνού, καπνού.

Το θλιβερότερο από όλα είναι ότι όταν στα καθ’ ημάς συνέβαινε το γελοίο show που περιγράφει ο κ. Κασιμάτης απέναντι συνεδρίαζε αθόρυβα το 4μελές Συμβούλιο Εξοπλισμών της Τουρκίας (SSΜ) και αποφάσιζε για προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, επιθετικών ελικοπτέρων, Αεροπλάνων Ναυτικής Συνεργασίας καθώς και για την παράγωγη 10δων μικρότερων οπλικών Συστημάτων από εγχώριες βιομηχανίες (σ.σ. Εδώ τις φουντάραμε όλες) Εντελώς αθόρυβα και υπεύθυνα. 4 άνθρωποι (Πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ και Υφυπουργός Εξοπλισμών). Τέσσερις που τους βρίσκεις εύκολα και τους φορτώνεις τις ευθύνες αν υπάρχουν. Εδώ, πιάσε το αυγό και κούρευτο, όπως θα δούμε πιο κάτω. Πλήρης ανευθυνότης, ασυδοσία, συγκάλυψη και αποποίηση ευθυνών.

Την νέα Επιτροπή (Ειδική Εξοπλιστικών Προγραμμάτων) την ενεπνεύσθη και την έκανε νόμο ο κ. Ε. Βενιζέλος. Έχει κάνει σπουδαία πράγματα για τον τόπο αυτός ο κορυφαίος πολιτικός για να πνίξει την διαφάνεια και να συγκαλύπτει τους «συναδέλφους». Θεωρείται, μακράν, ο πρύτανης της αδιαφάνειας. Σας θυμίζω το άρθρο 86 του Συντάγματος (κατάπτυστον, το είχε ονομάσει ο κ. Κων. Μητσοτάκης), που δεν υπάρχει ούτε στο Σύνταγμα της Ζουαζιλάνδης, με το οποίο καλύπτονται όλοι οι κλέφτες Υπουργοί δια της μεθόδου της παραγραφής. Ο κ. Βενιζέλος τον έχω ακούσει, ιδίοις ωσί, να επαίρεται για αυτό του το έργο διότι, όπως ισχυρίζεται, προστατεύει το κύρος των Πολιτικών. Τον πολίτη, το Ταμείο του Κράτους, τον φτωχό δασκαλάκο, τον Ανθυπολοχαγό των συνόρων, την δεκανέα αρχηγό πληρώματος άρματος ποιος θα τους προστατεύσει;

Ο κ. Βενιζέλος, ως Υπουργός Άμυνας, θέλησε να βρει ακόμη ένα τρόπο να συγκαλύπτονται «οι πομπές» ενός Υπουργού. Έφτιαξε και την προαναφερόμενη Επιτροπή της Βουλής. Μάζευε καμιά 15αριά άσχετους βουλευτές π.χ. έναν αγρότη της Ξάνθης και ένα δικηγόρο της Λαμίας ή ένα ξυλοκόπο Αρκάδα, τους πετάει προς γνωμάτευση θέματα που δεν γνωρίζουν, τους υφαρπάζει την υπογραφή και μην τον είδατε.

Αν αύριο αποκαλυφθεί κάποια λοβιτούρα ο Υπουργός θα διαρρήξει τα ιμάτιά του. «Εγώ έχω την έγκριση 10 ανθρώπων του ΚΥΣΕΑ και 15 της Επιτροπής. Δεν φέρω καμμία ευθύνη». Αυτό λέγεται διαστροφή της Δημοκρατίας και της διαφάνειας εν ονόματι του σκότους που χρειάζονται οι πολιτικοί για να φαίνονται άμωμοι. Η ενέργεια αυτή του κ. Βενιζέλου είναι παράδειγμα υποκρισίας που οδηγεί στην παραλυσία.

Θυμόσαστε τον Άκη που ούρλιαζε στο Δικαστήριο επιχειρώντας να φορτώσει τις ευθύνες του στα μέλη του ΚΥΣΕΑ που και αυτά δεν ήσαν άμοιρα ευθυνών και βαρέων μάλιστα; Γιατί γνώριζαν, σαφώς, και ιδιαίτερα ο κ. Σημίτης το τι όργιο γινόταν στο ΥΕΘΑ.

Τέλος, δεν θα παραλείψω να προσθέσω άλλη μια, σπουδαία επιτυχία, του κ. Βενιζέλου με στόχευση την διάχυση ευθυνών.
Έφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία των προμηθειών, νόμο στη Βουλή (2885/10) για να κατοχυρώσει την αμαρτωλή σύμβαση προμήθειας των 2 Υ/Β 214. Συνέβη τότε το εξής τραγικό! Είχαμε παραγγείλει 4 Υ/Β 214 με την εξωφρενική τιμή των 2,4 δις €, πληρώσαμε ήδη τα 80% της αξίας (περίπου 2 δις €) παραλάβαμε το 1, με οφειλή 3, κι εμείς παραγγείλαμε ακόμη 2! Στέκει; Όχι, βέβαια. Για τους κ. Παπανδρέου, Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, όμως της εποχής, την ώρα που η Χώρα βυθιζόταν χρεοκοπημένη, ήταν εντελώς φυσικό. Σήμερα οι ευθύνες, κατά ΒΕΝΙ, πρέπει ν’ αναζητηθούν από τη Βουλή δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ που τον ψήφισαν, ελαφρά τη καρδία.

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά....
Διότι ο τόπος διαθέτει, κατά την τελευταία 20ετία (ας μην γυρίσω πιο πίσω) κορυφαίους πολιτικούς υψηλής κλάσης και εμπνεύσεων, πατριώτες με έντονη συνείδηση της ευθύνης. Κυρίως, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, Υπουργούς Άμυνας.
Ο Υπουργικός θώκος είναι ένα από τα κορυφαία αξιώματα της Πολιτείας. Πρέπει να εμπιστεύεται από τον Πρωθυπουργό σε άξιους πολιτικούς και όχι σε κομματικά ρετάλια, όπως γίνεται συνήθως.


Στο ΥΕΘΑ οι καλοί Υπουργοί έπρεπε να είναι ο Κανόνας αλλά, δυστυχώς, είναι η εξαίρεση.

Στο ΥΕΘΑ οι καλοί Υπουργοί έπρεπε να είναι ο Κανόνας αλλά, δυστυχώς, είναι η εξαίρεση. Με δείκτη ευφυΐας κάτω του μέσου όρου, (πονηρούληδες ναι, όχι έξυπνοι) με όλα τα σπυριά της ρουσφετολογίας, κομματικολογίας, ασυνέπειας και ανεπάρκειας, τινές με μακρύ χέρι.
Βασικό της μειονέκτημα και μεγαλύτερη η ανικανότητα λήψης απόφασης. Δεν μπορούσαν ν’ αντικρύσουν κατάματα τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τα καθήκοντά τους. Ετρέποντο εις φυγήν. Αρνούντο να υπογράψουν ούτε ένα χαρτί (σε άλλο σημείωμά μου είχα μιλήσει για το Τάφο του Ινδού δηλαδή ένα δωμάτιο του Υπουργείου που «ετάφοντο» οι προς υπογραφή φάκελλοι), πραγματικά ευθυνόφοβοι.
Το σύστημα τρίκλιζε, πολλά δεν πήγαιναν καλά και έπρεπε να βρεθούν τρόποι να καλυφθεί η ανικανότητα αλλά και η αρπαχτή. Έπρεπε να διασφαλισθεί με ένα τεράστιο πανό πάνω στο οποίο να έχουν γραφεί συνθήματα κατά της διαφθοράς και ανικανότητας και πίσω να γίνεται πανηγύρι και φαγοπότι.

ΚΥΣΕΑ και Επιτροπή Εξοπλισμών

Οι Έλληνες θέλησαντες να διαβούν τον Αίμον συγκρότησαν Επιτροπήν Ξάνθον, Σκουφάν και Κρέμμον.
Δ. Σούτσος 1883

Το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Άμυνας), που τα έργα του το ξέρουμε. Στην ουσία σημαίνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπαχτών. Θα πούμε λίγα λόγια για την Βεζινελείου επίνευσης Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

---Τι είναι καμήλα; ρώτησε, ένας μικρός τον πατέρα του, «Ένα άλογο που το σχεδίασε η Επιτροπή» ήταν η απάντηση. Ο Αμερικανός πολιτικός Ρος Περό είχε πει κάποτε πως: «αν δεις ένα φίδι, σκότωσέ το. Μη διορίζει μια επιτροπή για να μελετήσει το πρόβλημα». Στην Ελλάδα, κάθε φορά που ο πονηρός όφις δημιουργεί προβλήματα φτιάχνουμε επιτροπές. Έτσι, μπλέκουμε σε έναν ατέρμονα παραλογισμό. Ο υπουργός διορίζει τις διοικήσεις των ταμείων και μετά μαζί με άλλους υπουργούς διορίζουν μια επιτροπή για να ελέγχουν τις διορισμένες διοικήσεις και αφού η διορισμένη επιτροπή αποτύχει να ελέγξει τις διορισμένες διοικήσεις, θα διορισθεί μια επιπλέον επιτροπή για να ελέγχει τους διορισμένους που δεν ελέγχουν τους άλλους διορισμένους κ.ο.κ. Μύλος διορισμών και δαπανών, αλλά το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Από την εμπειρία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι επιτροπές δεν διορίζονται για να παράγουν κάποιο έργο, αλλά για να διαχέεται η ευθύνη στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αποτελούν άλλοθι αδράνειας για όλο τον μηχανισμό και ένα καλό αποκούμπι στην περίπτωση σκανδάλων. Μέχρι να αντιληφθεί ο πολίτης «ποια επιτροπή είναι ποια», ποιος ευθύνεται και τι πήγε στραβά στο (Μ. Πιτσιλίδη, Νεοελληνικό Σατυρικό Λεξικό), το θέμα φεύγει από την επικαιρότητα.


Συμπέρασμα: Επιβάλλεται η άμεση κατάργηση αυτού του Βενιζέλειου εξαμβλώματος. Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του, με καταμερισμό. Μέχρι ενός ορίου πιστώσεων οι Αρχηγοί Επιτελείων, σε δεύτερο επίπεδο οι Υφυπουργοί και σε τρίτο ο Υπουργός. Μόνο τα «χοντρά» στο ΚΥΣΕΑ αφού, προηγουμένως, συνταχτεί και κυρωθεί κανονισμός λειτουργίας του που θα επιβάλλει στους Υπουργούς να ενημερώνουν τα μέλη, με πλήρη φάκελλο, προ 15ημέρου και αφού περιορισθεί, στο ελάχιστο, ο αριθμός των μελών του. Όχι στα «όρθια» όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Κύριε Αβραμόπουλε έχετε έργο μπροστά σας. Γκρεμίστε τα ανοσιουργήματα Βενιζέλου... Οργανώστε ένα αξιόπιστο ΚΥΣΕΑ. Δώστε κύρος στο διαπομπευθέν Υπουργείο σας.

*Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top