GuidePedia

0

Η σιωπή των αμνών και η διαφθορά στην Άμυνα

του Κων.Φράγκου*

Ο Τύπος είναι το φως του Κόσμου
Β.Ουγκώ
Όταν εφημερίδες ή περιοδικά καταγγέλλουν κραυγαλέα ή, έστω διαφαινόμενα, σκάνδαλα της Εξουσίας, η τελευταία οφείλει ν’ απαντά, με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες και να ελέγχονται οι υπόλογοι. Δεν πρόκειται ν’ αναλωθώ σε θεωρίες αλλά, απλά, θ’ αναφερθώ σε λίγα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που πείθουν ότι, όσον αφορά την Εθνική Άμυνα και, ιδιαίτερα, τον ευαίσθητο χώρο των Εξοπλισμών, υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ασπασμός στην μαφιόζικη συνταγή της OMERTA…Στόματα ερμητικά κλειστά. Motus bouche cousue που λένε οι Γάλλοι (Σκάστε, στόματα ραμμένα)
Δεν θα προχωρήσω σε βάθος για να μην κουράσω.



Αρχίζω από την ατυχή θητεία του κ.Γερ.Αρσένη στο ΥΕΘΑ, την Παπανδρεϊκή περίοδο (93-96) της συγκυβέρνησης ΑΠ-Μιμής. Δεν θα κάνω κριτική του Υπουργικού έργου, δεν είναι του παρόντος, αλλά θα σας διαβεβαιώσω ότι ο κ. Γ.Α. λειτουργούσε,στοιχειωδώς. δημοκρατικά και ανταποκρινόταν στις καταγγελίες παρέχοντας πληροφόρηση.

Οι διάδοχοι του, της «χρυσής» εποχής Σημίτη κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και Γ.Παπαντωνίου (και αυτών δεν εξετάζω τον εξαίρετο βίο και πολιτεία στους εξοπλισμούς) έπρατταν το ίδιο. Απαντούσαν, καίτοι οι απαντήσεις τους, κατά κανόνα, ήσαν πυθιακού τύπου ή επί το λαϊκότερο, «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόματε»… Απαντούσαν όμως.

Ο κ.Σπ.Σπηλιωτόπουλος απαντούσε (2004). Ερχόμαστε στο Σωτήριο έτος 2005 οπότε τον θώκο του ΥΕΘΑ καταλαμβάνει ο κ.Ε.Μεϊμαράκης με βασικό βοηθό, στους Εξοπλισμούς, τον παντελώς άσχετο κ.Ε.Βασιλάκο. Οι 2 ευπατρίδες καθιέρωσαν, πάραυτα, τρεις θέσεις χειρισμού της Εξουσίας

• Δεν υπογράφω τίποτα, δεν απαντώ σε τίποτα άρα ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνω. (Σ.Σ. προφανώς αμφότεροι, αγνοούσαν την στοιχειώδη αρχή : Ο Ηγέτης είναι υπεύθυνος για ό,τι πράττει αλλά και για ό,τι παραλείπει να πράττει).

• Κηρύσσω EMBARGO στον Τύπο, τον αγνοώ, οπότε, εξασφαλίζω την ησυχία μου. Όσο κι αν επιμένει θα κουρασθεί και θα σταματήσει. Εδώ η κατάσταση θυμίζει Καραγκιόζ-μπερντέ και όχι Υπουργείο. Όταν ο Βεληγκέκας έδερνε τον Καραγκιόζη γιατί είχε κλέψει φασόλια ο δεύτερος μουρμούριζε : Βάρα όσο θες. Εσύ θα κουραστείς. Ίσως και να ιδρώσεις, οπότε θ’ αρπάξεις κρύωμα, θα πέσεις στο κρεβάτι και πιθανότατα να πεθάνεις.

• Εξασφαλίζω ανοχή, ασυδοσία και μη έλεγχο από τον Πρωθυπουργό λόγω της υψηλής θέσης που κατέχω στην Ιεραρχία-νομεκλατούρα του Κόμματος (ΣΣ Αυτό είχε γίνει δόγμα επί εποχής σπιθαμιαίου Πρωθυπουργού Σημίτη. Οι Βαρώνοι είχαν δική τους Επικράτεια).
Έρχομαι σε 2 συγκεκριμένες περιπτώσεις, για του λόγου του αληθές.

• Ο τότε βουλευτής κ.Νάσος Αλευράς υποβάλλει στο ΥΕΘΑ την υπ’ αρ.14338/13-02-09 ερώτηση για την προμήθεια ελικοπτέρων, με πηγή δημοσίευμα εφημερίδας. Ο κ.Μεϊμαράκης απαντά (sic) “…το ΥΕΘΑ κατά πάγιαν τακτικήν του (ΣΣ θαυμάστε το ΠΑΓΙΑ) δεν απαντά μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε δημοσιεύματα Τύπου (Φ 900α/7135/11-3-2006)»

Την ίδια τύχη είχε ερώτηση του έντιμου βουλευτή κ.Στ.Ματζαμπετάκη. Ζήτησε ο άνθρωπος, εκ καθήκοντος, να του διατεθούν οι περιβόητες λίστες των
«εργαζομένων» του περιοδικού ΘΗΤΕΙΑ (ΣΣ έτρωγαν κι έπιναν εκεί δεκάδες δημοσιογράφοι ή δημοσιογράφοι-ξυλοκόποι) από 1-1-96 έως 1-1-2006.
Ο κ.Υπουργός απαντά «Σας δίνω του 2006 (ΣΣ το περιοδικό είχε ήδη κλείσει).

Για τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχει πληροφόρηση γιατί δεν παρελήφθησαν έγγραφα από τον προηγούμενο Υπουργό και δεν υπάρχουν στα αρχεία(!!!) Φ 900α/5520/9207/16-7-07

Η ίδια, ακριβώς, πολιτική συνεχίσθηκε επί κ.Ε.Βενιζέλου, ο οποίος διατήρησε επ’ αρκετό στη θέση του τον κ.Ε.Βασιλάκο, εκτιμήσας προφανώς τα προσόντα, την αδράνεια και απραξία του. Αργότερα ο κ.Ε.Βασιλάκος αντικαταστάθηκε από τον προσωπικό φίλο του κ.Βενιζέλου και σκληρό κομματικό στέλεχος Πτέραρχο κ.Δ. Γιωργιόπουλο. Τον διόρισε, μάλιστα, με 5ετή θητεία για προφανείς, αλλά εξοργιστικούς, λόγους τη στιγμή που η Κυβέρνηση Παπανδρέου έπνεε τα λοίσθια. Ο κ. Πτέραρχος με απαίτηση του σπόνσορά του κ.Ε.Β. παρέμεινε και επί Υπουργών Δ.Αβραμόπουλου, Φ.Φράγκου και Παν.Παναγιωτόπουλου. Και σήμερα, βρίσκεται ανέγγιχτος στο πόστο του αφού ο κ.Ε.Βενιζέλος δεν δέχεται συζήτηση για αντικατάσταση του! Ρώτησα προ μηνών τον κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο «τι θα κάνετε με τον Γιωργιόπουλο;» Μου απάντησε με παρρησία «Η ΓΔΑΕΕ είναι επικράτεια του Βαγγέλη» Ο κ.Πτέραρχος συνεχίζει την παράδοση Βασιλάκου.

Ο Τύπος
Το φως της αλήθειας έκανε πολλούς άρχοντες να ζητούν να κρυφθούν πίσω από τον ίσκιο τους
Μολιέρος


Δεν θα επιχειρήσω πραγματεία περί Τύπου, απλά θα υπενθυμίσω ότι χωρίς ανεξάρτητο και υγιή τύπο η Δημοκρατία δεν λειτουργεί. Όταν ο Τύπος φιμώνεται ή αγνοείται, τότε η διαφθορά και αδιαφάνεια ανθεί. Η τελευταία αναφορά της Διεθνούς Διαφάνειας (10/07) φέρει την Ελλάδα «ισότιμη» με την Κολομβία στη διαφθορά και πρώτη στην Ευρώπη.
Η συμμετοχή των Εξοπλισμών σ’ αυτή την «διάκριση» είναι αναμφισβήτητη.


Αλαζονεία Εξουσίας στην Άμυνα
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι τους δ’ ανοήτους ανθρώπους το οίημα
Σωκράτης

Αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας το απόφθεγμα Μπεγλίτη (γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες. Κάποιοι έγιναν πλούσιοι εντός και εκτός του Πενταγώνου) καταλήγω στο ολιγότερο οδυνηρό του Σωκράτη. Ότι, δηλαδή, οι προαναφερθέντες Αξιωματούχοι της Άμυνας, οι οποίοι ελάχιστα ή καθόλου αντελήφθησαν το τι εστί Άμυνα, τυφλωμένοι από την αλαζονεία και ανεπάρκεια, εξασφαλισμένοι από την ατιμωρησία του συστήματος, αυθαιρετούν περιφρονούντες τον Τύπο. Θα περιορισθώ μόνο στις τελευταίες προκλητικές πράξεις, του ΥΕΘΑ, συγκάλυψης της ομίχλης και ελέγχου υποθέσεων.


Μια μικρή….ανθοδέσμη
• Κατήγγειλα από τις στήλες της εφημερίδας που συνεργάζομαι με φρικιαστικές λεπτομέρειες και ντοκουμέντα πιθανότατου σκανδάλου της προμήθειας των οργάνων νυκτερινής σκόπευσης αρμάτων KARL GUSTAV (17-2-13). Ζήτησα από την ΓΔΑΕΕ παρουσίαση του θέματος. Απάντηση : Σιωπή
Επανέρχεται η εφημερίδα, ξανά : Σιωπή

Και ο Προμηθευτής σιωπά (Υπηρεσία και Προμηθευτής πάνε χέρι-χέρι).
Τα ερωτήματα ήσαν συγκεκριμένα : κόστος σύμβασης, αριθμός υλικών, πόσα παραδόθησαν, επιβολή ποινικών ρητρών….Σιωπή….

• Κατά το τελευταίο 8μηνο μου κατήγγειλαν από το ΓΕΣ και δημοσίευσα αυτές τις καταγγελίες που αφορούσαν σκανδαλώδεις παραχωρήσεις Αντισταθμιστικών σε συγκεκριμένη εταιρεία π.χ. Κατασκευή ομοιομάτων πυροβόλων (ΑΩ LEOGR) κόστος 50.616.000 € (ονομαστική τιμή) και 4.218.000 πραγμ. τιμή (Φ095/5120/16-4-13/ΓΔΑΕΕ).

• Τηλέφωνα εκστρατείας ονομ.τιμή 64.943.000 €, πραγματική 5.411.967 (ΑΩ ΝΗ-90)(Φ095/5083/15.4.13).
Τα ποσά είναι ογκώδη και το υλικό ίσως αμφιλεγόμενης αναγκαιότητας και πιθανώς υπερκοστολογημένο ως προς την τιμή. Ομοίως ως προς την Ελληνική προστιθέμενη αξία δεδομένου ότι είχε λάβει τον ανώτατο συντελεστή δηλαδή 12! Μια σεμνή απάντηση θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.
Σιωπή και πάλι…Την ώρα που ο Στρατός δεν διαθέτει χρήματα για καύσιμα και ανταλλακτικά! Σιωπή από ΓΔΑΕΕ! Γιατί δεν με αποστομώνει;

• Στις 10/12/12 καταγγέλω ότι η εταιρεία SONAK ΑΕΒΕ κέρδισε προσφυγή της για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο Στρατού λόγω παραλείψεων του ΥΕΘΑ!!!
Αναλύω το θέμα και το κραυγαλέο σκάνδαλο και καλώ τη ΓΔΑΕΕ να προβεί σε αναγκαία δικαστική διαδικασία αντίκρουσης της απόφασης. Στου κουφού την πόρτα.

Εκείνο που δεν κάνει η ΓΔΑΕΕ το κάνει ο δικηγόρος-βουλευτής κ.Καπερνάρος με προσφυγή του στον Άρειο Πάγο! Η ΓΔΑΕΕ σιωπά, περιφρονητικά!

Στις 12/12/12 το διαδικτυακό κανάλι ON ALERT αποκαλύπτει ότι η SONAK δεν….υπάρχει. Μόνο ένα κτίριο άδειο, ένα πουκάμισο αδειανό.
Η ΓΔΑΕΕ σπεύδει, φιλοτίμως να «επαναξιολογήσει» την SONAK, να της ρίξει σωσίβιο, και να την κηρύξει σπουδαία κατασκευαστική Μονάδα. Μας συγκίνησε, όντως.

Η αξιολόγηση αυτή μου θυμίζει την εποχή της Ρωσίδας Αυτοκράτειρας Μ.Αικατερίνης και του Πρωθυπουργού της Ποτέμκιν. Ο δεύτερος έστηνε σε παραλίες του Βόλγα πολυτελή χωριά (από χαρτόνι) με χωρικούς καλοντυμένους και άδοντες απ’ όπου περνούσε η Μεγαλειότητα της με την βασιλική φρεγάτα και συνέχαιρε τον Πρωθυπουργό της γιατί ο Λαός ευημερεί.

Είμαστε υποχρεωμένοι, εκ των πραγμάτων, να διαψεύσουμε μια άλλη δήλωση του κ.Μπεγλίτη : «Υπάρχουν ακόμη υποκυκλώματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Άκη που ελέγχουν τις στρατιωτικές προμήθειες» Τι λέτε κ.Υπουργέ….
Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στην σημερινή Ελλάδα; Είναι δυνατόν ένας πολιτικός του 4 ή 5% και ταυτόχρονα θλιβερά αποτυχών Υπουργός Άμυνας να ελέγχει 3 βασικούς τομείς του Υπουργείου, ένα με την κ.Φ.Γεννηματά, τον άλλο με τον κ.Γιωργιόπουλο και το τρίτο με τον κ.Παπακώστα(ΕΑΒ) και να μην αφήνει τον πασχίζοντα κ.Δ.Αβραμόπουλο να κάνει τη δουλειά του;
Γιατί αυτή η εμμονή του ελέγχου των εξοπλισμών και των ΑΩ;

*Ο Κ.Φράγκος είναι Υπτγς εα
Αναλυτής Αμυντικών Θεμάτων
Συγγραφέας-DEA Σορβόνης στην Άμυνα

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top