GuidePedia

0

Εάν οι καταγγελίες υπό τη μορφή διαμαρτυρίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αληθεύουν, βρισκόμαστε ενώπιον της κορυφαίας πράξης πρόκλησης από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς «συγκεκριμένες πτέρυγες» προωθούν τη μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί!Η εκκλησία από τα χρόνια του Βυζαντίου, είχε αρχικά μετατραπεί σε τζαμί και στη συνέχεια σε μουσιακό χώρο. Πλέον, ισλαμιστικοί κύκλοι στην Τουρκία προερχόμενοι από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιέζουν όπως φαίνεται για τη βεβήλωση ενός από τους ιερότερους χώρους της Ορθοδοξίας.

Το θέμα φιλοξενεί στις σελίδες της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», αναφέροντας μάλιστα άλλες δυο περιπτώσεις ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών που μετατρέπονται σε τζαμιά και οι δύο εκκλησίες της Αγίας Σοφίας (η μία στην Τραπεζούντα του Πόντου).
Την καταγγελία – διαμαρτυρία έκανε για λογαριασμό του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα που συνδέεται με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ο Νικόλαος Μαγγίνας. Στη δήλωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι λίγους μήνες πριν, ένας Τούρκος πολίτης είχε υποβάλλει αίτημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο υπαινιγμός περί μεθόδευσης είναι σαφής στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου.
Όλως τυχαίως και στο επίσημο περιοδικό του κρατικού αερομεταφορέα, της Turkish Airlines, το «Skylife», φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Αγία Σοφία: Το τζαμί των Σουλτάνων», στο οποίο αναφερόταν η μετατροπή από τη σημερινή κατάσταση (μουσείο) σε τζαμί, για να ανακτήσει την «πνευματική αύρα» ο χώρος!!! Το Πατριαρχείο διαμαρτυρήθηκε για τη μονομέρεια του άρθρου, καθώς ξεχνούσε τη βυζαντινή προέλευση του μεγαλοπρεπούς κτίσματος, τη σύνδεσή του με έναν πολιτισμό που άλλαξε τον κόσμο ολόκληρο…
Τι να σχολιάσεις τώρα γι’ αυτό το δημοσίευμα. Ας όψονται οι κάθε λογής Τουρκολάγνοι στην Ελλάδα, πολιτικοί και μη, που αρνούνται να κατανοήσουν τον πραγματικό χαρακτήρα της κατάστασης που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Προφανώς, ο χαρακτηρισμός δεν συμπεριλαμβάνει όσους Τούρκους σκέπτονται υγιώς με σεβασμό στην παράδοση που κληρονόμησαν και δεν σεβάστηκαν οι Οθωμανοί, όταν κατέλαβαν τη Βασιλεύουσα.

Εάν η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να δείξει πραγματικά «παγκόσμιο χαρακτήρα» ως κράτος, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ηγηθεί της μετατροπής του μουσείου, της αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας σε σύμβολο του Χριστιανικού Κόσμου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο «νεοθωμανισμός» είναι πράγματι με τα χαρακτηριστικά που τον διαφημίζουν, με πρώτα από όλα την ανεκτικότητα και την ανεξιθρησκία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top