GuidePedia

0


Όσοι σπεύσουν να "καταρρίψουν"  τα όσα είπε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη περί “εθνικού πλοίου” καλό θα είναι να μην βιαστούν. Δεν πρόκειται για “όραμα” που είδε ξαφνικά ο Τσίπρας ή για ένα “πολιτικό πυροτέχνημα” που στόχο θα είχε να “χαϊδέψει” αυτιά. Το θέμα “εθνικό πλοίο” στο οποίο έχει αναφερθεί το Onalert, αποτελεί συγκεκριμένο σχέδιο και πρόταση του Τομέα Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Πριν μερικούς μήνες είχε παρουσιαστεί στο Πολεμικό Μουσείο ο συλλογικός τόμος με τίτλο  «Το εθνικό δυναμικό και η σχεδίαση νέου πολεμικού πλοίου».
Ο Καθηγητής Ηλίας Αρ. Υφαντής, Διευθυντής του Τομέα Ναυπηγικής & Ναυτικής Μηχανολογίας Σ.Ν.Δ. είχε με επιχειρήματα υποστηρίξει ότι “καινοτομική σχεδίαση πολεμικών πλοίων, την οποία δύνανται να αναλάβουν φορείς του «εθνικού δυναμικού», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, Έμπειροι Μελετητές και Σύμβουλοι Ναυπηγοί Μηχανικοί. Αναφέρεται, επίσης, στην ενεργοποίηση και ουσιαστική συμβολή της εγχωρίου ναυπηγικής και ευρύτερης αμυντικής βιομηχανίας για την κατασκευή”.

Συνεπώς ας μην βιαστούμε να απαξιώσουμε την άποψη ότι μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε για τέτοια θέματα. Θέματα τα οποία θα έπρεπε πολύ σοβαρά να είχαν αντιμετωπιστεί πολλές δεκαετίες τώρα. Η θεωρία της “μικρής Ελλάδας” που δεν θα μπορούσε υποτίθεται να αναπτύξει μόνη της τέτοιες δραστηριότητες αποδείχτηκε από την πραγματικότητα δεν εξυπηρετούσε τίποτα άλλο παρά συμφέροντα.

Δεν είχαμε ναυπηγεία; Δεν είχαμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό; Τι πάει να πει “είμασταν μικροί”; Η Σουηδία μια χώρα περίπου με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα πως παράγει μαχητικά αεροσκάφη τα οποία έχει ήδη πουλήσει σε έξι χώρες. Θα πείτε υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας . Στη σοβαρότητα!

Αλλά ίσως αυτή η τρομερή κρίση να πρέπει να μας οδηγήσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Της σοβαρότητας και του ρεαλισμού. Της αναζήτησης εναλλακτικων προτάσεων και λύσεων. Τουλάχιστον ας το προσπαθήσουμε κι ας σταματήσουμε να “κλαιγόμαστε” σαν κακομαθημένα παιδιά που παρά ...τη κλάψα είναι έτοιμα να πάνε να πληρώσουν 200.000.000 ευρώ στη Γαλλία για να ...νοικιάσουν φρεγάτες!
Η πρόταση για σχεδίαση “εθνικού πλοίου” είναι βάσιμη και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο Αβραμόπουλος με έγγραφό του έχει ζητήσει να μην αντιμετωπιστει επιφανειακά το θεμα. Το είχε κάνει πριν το πει ο Τσίπρας (καντε κλικ εδω για τις δηλώσεις Τσίπρα), αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτό αλλάζει κάτι. Σ΄ αυτά τα ζητήματα τουλάχιστον ας αφήσουμε στην άκρη την “εμφυλιολαγνεία” μας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top