GuidePedia

0


Πρόταση κατασκευής αγωγού που θα ενώνει το Ισραήλ με την Τουρκία, κατέθεσε στους Ισραηλινούς ο τουρκικός όμιλος Turcas Holding. Ο αγωγός θα έχει μήκος 470 χιλιομέτρων και το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, την κατασκευή αγωγού προτείνει και ο όμιλος Zorlu, μαζί με συμφωνία αγοράς ισραηλινού φυσικού αερίου…Τι έκπληξη! Την ανακοίνωση της πρότασης της Turcas την έκανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο γνωστός μας από την εμπλοκή του και σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, Μάθιου Μπράιζα, που είναι παντρεμένος με Τουρκάλα και το μόνο που του λείπει πλέον είναι να ζητήσει και την υπηκοότητα.
Η ανακοίνωση έγινε μάλιστα στην ελεύθερη Κύπρο, στην Πάφο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τα ενεργειακά ζητήματα. Ο αγωγός που προτείνουν οι Τούρκοι θα είναι υποθαλάσσιος και στόχο θα έχει να διοχετεύσει στις δυτικές αγορές τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν αρχίσει να αντλούνται από τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στα ισραηλινά «οικόπεδα» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αγωγός που θα καταλήγει στη Μερσίνα, θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Στην πρόταση υπάρχει και μια περίεργη αναφορά, ότι εάν πολιτικά προβλήματα δεν επηρεάσουν την κατασκευή, τότε η Turcas είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει μόνη της την κατασκευή. «Ιδιωτικός» αγωγός χωρίς τις «ευλογίες» των κρατών γίνεται άραγε;
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top