GuidePedia

0
egypt



Ο “λογαριασμός” της αραβικής άνοιξης που σχεδόν όλος ο πλανήτης είχε αντιμετωπίσει με τουλάχιστον θετικό τρόπο ήρθε . Είναι πολύ “τσουχτερός” και δυστυχώς το αντίτιμό του είναι ανθρώπινες ζωές.
Τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο -το έχουμε ξαναγράψει- μας αφορούν άμεσα. Η αιματοχυσία που συνεχίζεται ανοίγει ακόμη πιο διάπλατα τον δρόμο για έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στη γειτονιά μας. Εξίσου εφιαλτικό και απρόβλεπτο. Η Ελλάδα πρέπει να επαγρυπνεί και κυρίως να δραστηριοποιηθεί. Το ποιος θα επικρατήσει στις χώρες που φλέγονται μας “καίει” και είναι αυτονόητο το γιατί.
Δεν υπάρχει ίχνος “μεγαλομανίας” σ΄ αυτή την άποψη. Ο ίδιος ο υπουργός ΄Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέϊγκελ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αβραμόπουλο το μόνο που ζήτησε να ακούσει ήταν οι ελληνικές θέσεις για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Οι αμερικανοί έχουν κατανοήσει ότι η χωρίς εναλλακτική λύση στήριξη της αραβικής άνοιξης ήταν λάθος .Μοναδικοί δικαιωμένοι μέχρι στιγμής οι Ισραηλινοί που από πολύ νωρίς είχαν μιλήσει για “χειμώνα”. Η Ελλάδα αν και έχει άποψη από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της περιφέρειάς της είχε προτιμήσει όλο αυτό το διάστημα να ακολουθεί πιστά τις απόψεις που εξέφραζαν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες. Κι ας γνώριζε ότι η στήριξη έξαλλων ισλαμιστών θα οδηγούσε απλά σε περισσότερη ένταση και αίμα.
Δεν σημαίνουν όλα αυτά ότι η Ελλάδα έπρεπε να “αθωώσει” τις σφαγές του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία ή να υποστηρίξει με πάθος την διατήρηση των καθεστώτων Μουμπάρακ και Καντάφι για παράδειγμα. Θα έπρεπε όμως να επισημάνει σ΄ όλους τους τόνους ότι αυτά που “έρχονταν” όπως “ήρθαν” δεν ήταν “λύσεις” και “πρόοδος” αλλά προβλήματα και οπισθοδρόμηση.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά από το ταξίδι Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ υπήρξαν συζητήσεις και σκέψεις για πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ελλάδα όχι ως υπερδύναμη αλλά ως χώρα την οποία εμπιστεύονται οι λαοί της περιοχής .
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποφασίσει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική της χώρας, όχι ως απλώς παρατηρητής εξελίξεων κάνοντας διαπιστώσεις και ακολουθώντας κατά γράμμα τις απόψεις ΗΠΑ και ΕΕ οι οποίες όπως απέδειξε η πραγματικότητα ήταν πέρα για πέρα λανθασμένες.

Ελπίζουμε ότι ο πληθωρικός Ευάγγελος Βενιζέλος θα ασχοληθεί και μ΄ αυτά τα θέματα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top