GuidePedia

0

«Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα φίλος για την Ευρώπη;» διερωτάται ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, αρθρογράφος στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA πολιτών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών. Η δεύτερη επίσκεψη του Ομπάμα στο Βερολίνο, στιγματίστηκε από τις αποκαλύψεις για τις τεράστιας κλίμακας παρακολουθήσεις πολιτών από την NSA, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο προ των ευθυνών του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ «δεν συμπεριφερόμαστε έτσι σε φίλους». Δεν αναφερόταν στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί τους παρακολουθούν όλους, αλλά στις αντιδράσεις για αυτές τις παρακολουθήσεις. Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρώπης σε αυτή τη συμπεριφορά; Σύμφωνα με τον γερμανό αρθρογράφο του Spiegel, παρότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω κρίσης, είναι η μόνη που μπορεί να διαλύσει την αμερικανική φαντασίωση για παντοδυναμία.
«Είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ο πρώτος αφρο – αμερικανός πρόεδρος. Είναι ένας έξυπνος δικηγόρος. Και έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά είναι φίλος; Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν επιβεβαίωσαν αυτό που θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν εδώ και καιρό: ότι μας παρακολουθούν. Και είναι οι Αμερικανοί που το κάνουν αυτό» γράφει ο Αουγκστάιν. Kαι συνεχίζει: «Η αντίδραση του Φρίντριχ είναι παράδοξη μόνο επιφανειακά και μπορεί να εξηγηθεί εξετάζοντας την γεωπολιτική πραγματικότητα» εξηγεί ο συντάκτης. Και συνεχίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, προς το παρόν, η μοναδική παγκόσμια δύναμη – και ως τέτοια το μοναδικό πραγματικά κυρίαρχο κράτος που υπάρχει. Όλα τα υπόλοιπα κράτη είναι εξαρτώμενα από τις ΗΠΑ – είτε ως εχθροί είτε ως σύμμαχοι. Και επειδή οι περισσότεροι προτιμούν να είναι σύμμαχοι, οι πολιτικοί – συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας -  χαμογελούν και κάνουν υπομονή».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Αουγκστάιν, είναι πως η NSA δρα κατ' εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης και οι ενέργειες είναι καθ' όλα νόμιμες: έχουν επικυρωθεί από την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, τους Δημοκρατικούς, τους Ρεπουμπλικάνους, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και το Ανώτατο Δικαστήριο. «Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της NSA; Η ασφάλεια, όπως λέει το όνομά της; Δεν έχει σημασία το σύστημα ή ο σκοπός: ένας άνθρωπος που παρακολουθείται δεν είναι ελεύθερος. Και κάθε κράτος που συστηματικά αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και στο όνομα της ασφάλειας, δρα εγκληματικά. Το καθεστώς που κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ενεργεί με απολυταρχικό τρόπο, όταν αφορά στον απόλυτο έλεγχο που θέλει να έχει. Ο μαλακός απολυταρχισμός δεν παύει να είναι απολυταρχισμός», επισημαίνει ο Αουγκστάιν.
«Μία επιλογή θα ήταν η Ευρώπη να δημιουργήσει το δικό της σύστημα δικτύων για να αποφύγει την αμερικανική παρακολούθηση. Μία πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν να υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς νόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό. Το προσχέδιο για μία οδηγία για την προστασία των δεδομένων ήδη έχει παρουσιαστεί. Τώρα μένει να εφαρμοστεί. Όταν αυτό συμβεί, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να «ποδοπατήσουν» τον ευρωπαϊκό νόμο, αλλά αν αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Google, η Apple, η Microsoft και η Facebook θέλουν να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα από μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους, θα πρέπει να σεβαστούν τους νόμους μας. Όσες εταιρείες συλλαμβάνονται να παραδίδουν δεδομένα με αθέμιτο τρόπο θα πληρώνουν πρόστιμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρείες θα ασκούν πιέσεις στην κυβέρνησή τους. Η πρόταση ευελπιστεί να ορίσει αυτό το πρόστιμο στο 2% των παγκόσμιων εσόδων της επιχείρησης. Αυτά είναι πολλά χρήματα – και επίσης μία γλώσσα που η Αμερική καταλαβαίνει», καταλήγει ο Αουγκστάιν.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top