GuidePedia

0

Μαζί με τα «υπαρξιακά ερωτήματα» της Τουρκίας που αναβιώνουν στις σελίδες του διεθνούς Τύπου με αιτία την «εξέγερση της Πόλης» και αφορμή το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», αναβιώνει το «εθνικιστικό παραλήρημα» της γειτονικής χώρας ενάντια τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Αρμενία. Υπεύθυνο, ένα «τιτίβισμα» του αθλητή Ριζά Καγιαλπ - χάλκινου ολυμπιονίκη στα 120 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Αγώνες του Λονδίνου και πρωταθλητή Ευρώπης. «Ντροπή σας, που αφήσατε την πλατεία στους Αρμενίους και τους Ελληνες επιδρομείς. Ο Θεός θα καταδικάσει αυτά τα ακτιβιστικά σκυλιά» ανάρτησε ο Τούρκος παλαιστής και σημαιοφόρος της χώρας του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Λίγο μετά έσπευσε να αφαιρέσει τη λέξη «Ελληνες». Ηταν ήδη αργά.

Η αντίδραση της ελληνικής αποστολής που μετέχει στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας ήταν αναπόφευκτη. Μόλις τα μέλη της ελληνικής ομάδας απαίτησαν εξηγήσεις και την αποβολή του Ριζά από τη διοργάνωση, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας, αλλά και η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων συμφώνησαν με το ελληνικό αίτημα. Μόνο που η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό υπουργείο Αθλητισμού επέμειναν στην αποφυγή του σκανδάλου, μέσω της αποχώρησης του 23χρονου από το χωριό των αθλητών.

Παράλληλα με τις «ρατσιστικές λεκτικές επιθέσεις» στη γείτονα συνεχίζονται τόσο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όσο και οι συλλήψεις σε συνδυασμό με τη βίαιη καταστολή. «Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της τουρκικής αστυνομίας έθεσαν υπό κράτηση τουλάχιστον 20 πρόσωπα σε επιδρομές στην Αγκυρα», όπως αναμετέδωσαν τα ίδια τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οσο για την παράδοξη χρησιμότητα της αντιτρομοκρατικής; Ο Ερντογάν είχε προλάβει να δηλώσει ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται από «τρομοκράτες». Γι' αυτό και η τουρκική αστυνομία «νομιμοποιείται» να κάνει επιδρομές σε σπίτια, «με στόχο ανθρώπους οι οποίοι φέρονται ότι ανήκουν σε μια τρομοκρατική οργάνωση», όπως επισήμανε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk. Η Τουρκία μοιάζει κομμένη στα δύο...

Το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο έκανε εύστοχα λόγο για την «ασάφεια της τουρκικής ταυτότητας» -κάτι που αποκαλύφθηκε στο παγκόσμιο κοινό μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν για το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη- επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι μνήμες γύρω από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ξυπνούν και οι ελληνικές πληγές ανοίγουν.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top