GuidePedia

0

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που κατέχει ο δημόσιος τομέας (OSI), είναι «προδιαγεγραμμένο γεγονός», υποστηρίζουν πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, αν και προειδοποιούν με έντονο τρόπο ότι θα εξαρτηθεί από την απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης, την υλοποίηση και την εφαρμογή του «Ελληνικού Προγράμματος». Σε διαφορετική περίπτωση το «κούρεμα» δεν θα πραγματοποιηθεί, πρόσθεσαν οι πηγές.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ξεκάθαρη θέση, την οποία έχουν δημοσιοποιήσει και την επανέλαβε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράϊς απαντώντας σε ερωτήσεις του «Εθνους της Κυριακής». Οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Ελλάδα αναμένουν τις τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων για το θέμα, καθώς με την απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου έχουν αναλάβει την ευθύνη για την μείωση του χρέους, το οποίο στο ΔΝΤ θεωρούν πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, δεν θα είναι βιώσιμο και δεν θα πληρούνται οι πρόνοιες του Καταστατικού του.
           
Οι πηγές χαρακτηρίζουν τα στελέχη του Ταμείου «αγνωστικιστές» (“agnostics”) στο ειδικό αυτό θέμα, αφού τα πάντα εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους και δη τους Γερμανούς. Ομως, δείχνουν να θεωρούν αυτονόητο το «κούρεμα» του χρέους, που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης,όπως και  η ΕΚΤ. Το μόνο που απομένει, πρόσθεσαν, «είναι να καθοριστεί ο χρόνος. Μην περιμένετε τίποτα πριν το καλοκαίρι», είπαν δίνοντας το στίγμα του «κουρέματος» για το φθινόπωρο.
           
Στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν ευρύτατα πληροφορίες ότι η «συμφωνία κυριών» μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ, προβλέπει τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας στη Γερμανία, και αφού γίνει εξονυχιστική επιθεώρηση του «Ελληνικού Προγράμματος» τον Οκτώβριο, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Το Βερολίνο πιστεύει ότι το OSI στα επίπεδα του 20% καθιστά βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα, στο ΔΝΤ φέρονται να έχουν καταλήξει ότι το «κούρεμα» πρέπει να αγγίξει το 40%.
           
Οι πηγές τόνισαν ότι όσοι μιλούν και αναπαραγάγουν για «κούρεμα» των δανείων και του Ταμείου, «δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί το ΔΝΤ, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει», πρόσθεσαν. Αλλωστε, ο κ. Ράϊς έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τέτοια πιθανότητα.
          
Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το Ταμείο ετοιμάζει αλλαγές για τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους, οι πηγές τόνισαν τα εξής:
           
«Το έγγραφο, το οποίο ήταν άτυπο και για το οποίο δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο, έκανε μια σαρωτική ανάλυση των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις χρεών με βάση συγκεκριμένες εμπειρίες σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Το κύριο ζήτημα είναι κατά πόσον με βάση τις αγορές η ανεπίσημη επίλυση, μέσω της εθελοντικής συμμετοχής των πιστωτών (PSI), είναι επαρκής. ‘Η εάν είναι επιθυμητή μια πιο δομημένη προσέγγιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει, επίσης, και το OSI (επίσημο τομέα). Το πρόβλημα είναι ότι ένα δομημένο πλαίσιο θα πρέπει να επιβλέπεται από διεθνή φορέα (π.χ. το ΔΝΤ ή την ΕΕ). Αυτό, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν θα το δεχθούν. Δεν θα δεχθούν να παραιτηθούν των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων προς όφελος μίας διεθνούς οντότητας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Ο στόχος της εργασίας ήταν να αποσπάσει τις αρχικές απόψεις των μελών του Δ.Σ. και οι συγγραφείς του κειμένου θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος πριν να επανέλθουν στο Διοικητικό Συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις».
     
Στο μεταξύ, οι πηγές σχολίασαν και τις πληροφορίες για μείωση του φόρου στην εστίαση. Υποθέτουν πως «μάλλον δεν θα συμβεί», και κατά την άποψη τους «δεν έχει και νόημα να γίνει, γιατί όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε σε εστιατόριο, δεν θα το πράξουν ακόμη και αν μειωθεί ο ΦΠΑ». Οι πηγές θεωρούν ότι αν εφαρμοστεί η μείωση, «θα έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα στα έσοδα», και πρόσθεσαν ότι «δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η κυβέρνηση το ζητά με τόση επιμονή». Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι «αν η κυβέρνηση μπορεί να αποδείξει στην Τρόικα ότι μειώνοντας το ΦΠΑ μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση στην εστίαση αποφέροντας στα ταμεία του κράτους έστω και 10 εκατομμύρια, τότε καλό θα είναι να γίνει».
           
Αναφορικά με την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαίου, οι πηγές είπαν ότι «δεν περιμένουν εκπλήξεις υπό την έννοια ότι θα εγκριθεί 100% το πρόγραμμα και θα αποδεσμευθούν τα 1,8 δις ευρώ». Τόνισαν ότι (στο Ταμείο) «φοβούνται πάλι την αντίδραση του αντιπροσώπου της Βραζιλίας», και ότι « έχουν την αίσθηση ότι αρκετά μέλη μπορεί να ασκήσουν κριτική, ωστόσο η ουσία είναι ότι τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top