GuidePedia

0
ErdoganBlairHouseNEA01

Τα κλειδιά του Λευκού Οίκου “παρέδωσε” ο Μπάρακ Ομπάμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο τελευταίος θα περάσει επτά ώρες με τον Αμερικανό πρόεδρο, ως να είναι ηγέτης υπερδύναμης… Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στο Λευκό Οίκο στις 9.50 το πρωί τοπική ώρα και θα παραμείνει εκεί 3 ώρες και 20 λεπτά. Θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο στις 6.30 μ.μ. για να παραστεί σε τρίωρο δείπνο εργασίας, το οποίο παραθέτει προς τιμή του στην επίσημη προεδρική κατοικία ο Μπάρακ και η Μισέλ Ομπάμα.
Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον τόνισαν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επεφύλαξε τέτοιες τιμές ούτε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος είναι ο πιό στενός του σύμμαχος και εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα συνεχίζει να καλύπτει τα λάθη και τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν σε θέματα που αφορούν τη Συρία, το Ιράν και τη Χαμάς. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει να επισκεφθεί τη Γάζα, και ενώ γνωρίζει ότι η Χαμάς είναι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.  Ο κ. Ομπάμα τον έχει παρακαλέσει προσωπικά να ακυρώσει την επίσκεψη.
Αξίζει να σημειωθεί οτι μετά την αναχώρησή του από το Λευκό Οίκο, το μεσημέρι, θα μεταβεί στο ΣτέΪτ Ντιπάρτμεντ όπου ο υπουργός Εξωτεερικών Τζον Κέρι θα του παραθέσει γεύμα. Ο κ. Κέρι θα έχει συνάντηση και με τον Το΄ρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η αίσθηση που έχουμε όσοι διαμένουμε στην Ουάσιγκτον είναι ότι η πόλη “τουρκοκρατείται” σήμερα. Μαζί με τον κ. Ερντογάν έχουν καταφθάσει υπουργοί, 65 διπλωμάτες, 150 επιχειρηματίες και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, ενώ έχουν συρρεύσει στην αμερικανική πρωτεύουσα και πολλοί Τουρκο-Αμερικανοί, που συμμετείχαν και στη τελετή των εγκαινίων του ΙΣλαμικού Κέντρου στην Πολιτεία του Μέριλαντ.
Την Παρασκευή ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει σε Ινστιτούτο τουρκικών συμφερόντων και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τον Αγιο Φραγκίσκο, όπου θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς επιχειρηματίες. Εκεί θα γίνει και η συνάντησή του με τον πνευματικό του σύμβουλο, Γκιουλέν, ο οποίος χαρακτηρίζεται επικίνδυνος και ακραίος ισλαμιστής.
ErdoganIslamikoKentroNEA01
Για την επίσκεψη Ερντογάν, ο συνάδελφος Αποστόλης Ζουπανιώτης μετέδωσε στο ΚΥΠΕ τα εξής:
Το Κυπριακό είναι το δεύτερο μετά τη  Συρία θέμα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό επιβεβαίωσαν πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι «η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού υπογραμμίζει τη στενή φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και τη στρατηγική σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στη διεύρυνση και εμβάθυνση της προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών».
Η συνάντηση θα καλύψει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, του Μεσανατολικού, της Αραβικής Άνοιξης, του Ιράν κλπ. Η συνάντηση θα ξεκινήσει  στις10 το πρωί τοπική ώρα (5 μμ ώρα Ελλάδος και Κύπρου) θα διαρκέσει δύο ώρες και σ’ αυτή θα παρακαθίσει κι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Rose Garden.
Στις 6:30 το απόγευμα (1:30 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και Κύπρου) ο πρόεδρος Ομπάμα παραθέτει δείπνο εργασίας στον Τούρκο πρωθυπουργό.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top