GuidePedia

0

Οι χθεσινές συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τα επιτελεία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης αποτελούν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας.

Εδώ και πολύ καιρό έγκριτοι αναλυτές γράφουν και λένε ότι το πρόγραμμα όσο συνεχίζεται με αυτή τη συνταγή είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Πιο συγκεκριμένα, για τους ελέγχους του Μαρτίου οι περισσότεροι φοβούνταν ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος και θα αναγκαστούμε να πάρουμε νέα μέτρα. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται μάλλον οικτρά.Η στάση της τρόικας ακόμα και για τους πιο αδαείς περί τα οικονομικά και τη λειτουργία δανειοδοτικών μηχανισμών ήταν αναμενόμενη,. Το ερώτημα είναι τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Χθες π.χ. είδαμε το «καλό παιδί» υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να «καρφώνει» τον «κακό αριστερό» υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Από την άλλη ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης συνεχίζει την τακτική του να διαψεύδει αυτά που λίγο μετά θα συμφωνήσει, ενώ ο υπερυπουργός Κωστής Χατζηδάκης συνεχίζει να εργάζεται για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με τη γνωστή «μεθοδικότητα» και ηπιότητά του που όμως έχει υπνωτίσει και τον ίδιο. Οπότε το ερώτημα από «το τι κάνει η κυβέρνηση», μάλλον περιορίζεται στο «τι κάνει ο πρωθυπουργός».

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο καλύτερος μαθητής των κρίσεων. Η εικόνα του «ερημίτη» Σαμαρά έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανιζόμενος ως ένας στιβαρός αστός πολιτικός που υπερασπίζεται τη φιλελεύθερη αστική δημοκρατία και το «εγχείρημα» της Ενωμένης Ευρώπης. Οι κινήσεις του είναι προσεκτικές και καλά μελετημένες, αλλά πια στο πλαίσιο που έχει ορίσει η τρόικα και οι δανειστές με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Κατανοούμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου, αλλά θα μπορούσε να θυμηθεί αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση για το μίγμα της πολιτικής, υπερτονίζοντας πάντα τη δεύτερη ιδιότητά του, αυτή του οικονομολόγου.

Η κυβέρνηση Σαμαρά δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στη μέγγενη των Μνημονίων για την πιστή εφαρμογή τους. Όμως η κατάσταση στην κοινωνία έχει φτάσει, μιλώντας λαϊκιστί, στο μη παρέκει. Εναπόκειται στον ίδιο τον πρωθυπουργό να αλλάξει γραμμή πλεύσης για να μη χαθεί η χώρα και η κοινωνία μαζί με τη δική του κυβέρνηση. Οι δανειστές θα συνεχίζουν να τον πολιορκούν για να λεηλατήσουν και τα τελευταία ασημικά…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top