GuidePedia

0

Σε δηλώσεις καλής γειτνίασης προχώρησαν Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν σε κοινές τους δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είναι μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ενώ «βελτιωμένες τις χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Πάντως σε ερώτηση που του έγινε για τα ζητήματα της ΑΟΖ και της Χάλκης, υποστήριξε ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για αναλυτικές συζητήσεις. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία για την πραγματοποίηση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας γίνεται στη σκιά της ΑΟΖ ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφησαν 25 συμφωνίες για ζητήματα κυρίως χαμηλής πολιτικής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από μια τεράστια κυβερνητική αποστολή (εννέα υπουργοί, δυο αναπληρωτές υπουργοί και τρεις υφυπουργοί) και πλήθος επιχειρηματιών, συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Με τη φράση «σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες.

Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες. «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση.

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα, δήλωσε από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η υπογραφή των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

25 συμφωνίες σε τομείς χαμηλής πολιτικής

Οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο μετείχαν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες. Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ήταν θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, υπογράφονται πρωτόκολλα για θέματα συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, περί παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μία δήλωση συνεργασίας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης.

Αργότερα το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό σε επιχειρηματικό Forum, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Στις 16:30 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top