GuidePedia

0

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έρχεται στην Αθήνα, σε λίγες ημέρες κι όλα δείχνουν ότι το θέμα των φρεγατών Fremm, επανέρχεται στον “αφρό”.

Το κλίμα έχει αρχίσει να καλλιεργείται εδώ και αρκετές ημέρες. Δηλώσεις και ομιλίες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας άφηναν να εννοηθεί ότι “κάτι τρέχει”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM ,είπε:

“Ο Γάλλος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που είναι και προσωπικός μου φίλος, ο κύριος Λε Ντριάν, ο οποίος είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός, συνδέεται με μία στενή φιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο. Προβλέπεται ότι θα έρθει στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στην Αθήνα, καλεσμένος μου.

Κοιτάξτε να δείτε, έχω ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και αν οι καιροί είναι χαλεποί, ακόμα και αν υπήρξαν περικοπές απαραίτητες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις κρατάνε το αξιόμαχό τους, την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, το φρόνημά τους ψηλά και πολύ ψηλά την αποτρεπτική ικανότητά τους”...

Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε:

“... θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό σε επίπεδο διακρατικό, ώστε με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει παραπάνω αυτή τη στιγμή και θα έλεγα και τα επόμενα χρόνια, ούτε ένα ευρώ για εξοπλισμούς, να μπορέσει να ενισχυθεί η άμυνά μας εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.

Δεν θα πω περισσότερα, αλλά νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφές. Σε διακρατικό επίπεδο πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού προς τους Ηγέτες άλλων συμμαχικών χωρών, η Γαλλική πλευρά, η Γερμανική πλευρά, η Αμερικανική πλευρά και άλλες χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει κατά καιρούς συνομιλήσει για θέματα εξοπλισμών, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα εκταμιεύσουμε ούτε ένα ευρώ στον παρόντα και στον μέλλοντα χρόνο, στα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουμε ακριβώς να καλύψουμε αυτού του είδους τις ανάγκες”.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις εκφράσεις του, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει προβληματισμός για τους εξοπλισμούς και τις ανάγκες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Από τα όσα έχουν ειπωθεί είναι λογικό να εκτιμήσει οποιοσδήποτε ότι το θέμα των φρεγατών Fremm, επανέρχεται, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο. Οι Γάλλοι με πρόεδρο των Σαρκοζί και τώρα με τον Ολάντ θέλουν να πουλήσουν από τέσσερις έως έξι υπερσύγχρονες φρεγάτες Fremm, τις οποίες το Γαλλικό ναυτικό “έκοψε” για λόγους οικονομίας. Η Ελλάδα προ κρίσης συζητούσε για την προμήθεια με την προοπτική κάποιες απ΄ αυτές να ναυπηγηθούν στην Ελευσίνα. Όταν η κρίση ξέσπασε , το να συζητά κάποιος για εξοπλιστικό πρόγραμμα που ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως ΥΕΘΑ είχε κοστολογήσει στα επτά δις, κρίθηκε απαγορευτικό.

Ωστόσο οι Γάλλοι και όσοι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους στην Αθήνα δεν εγκατέλειψαν τη προσπάθεια και κατά καιρούς σε διάφορα “εξοπλιστικά” ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν σχέδια για “υπογραφές τώρα,πληρωμή αργότερα”. Η υπόθεση της ΑΟΖ και όλος ο παράλογα δυνατός θόρυβος που προέκυψε τελευταία για άμεση ανακήρυξη εξυπηρετούσαν αυτά τα σενάρια . Όπως και το ναυάγιο των Ναυπηγείων Ελευσίνας που είχαν ποντάρει την επιβίωσή τους στο πρόγραμμα ναυπήγησης Fremm.

Συνεπώς η “φαρέτρα” όσων ακόμη πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να συζητά τώρα για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα τόσων δις περιλαμβάνει:

•την ανάγκη ναυτικής υποστήριξης των ελληνικών συμφερόντων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που οι Fremm μπορεί ,λένε να εξασφαλίσει με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν

•την “σωτηρία” των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο ιδιοκτήτης των οποίων έχει φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό από την εποχή που ο κ.Σαμαράς του είχε εμπιστευθεί τη θέση του γενικού διευθυντή της Πολιτικής Άνοιξης.

Όλα μοιάζουν λογικά. Εκτός βέβαια από τα επτά δις -σύμφωνα πάντα με τον κ.Βενιζέλο- που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Τώρα ή αργότερα.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι λέει για όλα αυτά το Πολεμικό Ναυτικό , το οποίο είχε εκφράσει επιφυλάξεις κυρίως για ένα λόγο: η πλειοψηφία των ναυάρχων δεν επιθυμούν να ρισκάρουν πάλι μ΄ ένα νέο άγνωστο “σκαρί”. Το μάθημα του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ έχει γίνει πάθημα, αλλά όχι για όλους.

Από την άλλη πλευρά ασφαλώς θα υπάρξουν απόψεις που έχουν να κάνουν με την ισχυροποίηση του Στόλου που κρίνεται απαραίτητη. Έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες και τα περιθώρια για δωρεάν βοήθεια;

Αν όλα αυτά έχουν διερευνηθεί και αν το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταλήξει ότι πρέπει να κοιτάξουμε και την περίπτωση Fremm τότε ασφαλώς αυτό πρέπει να γίνει. Σε άλλη περίπτωση θα επαναλάβουμε ότι επιτέλους θα πρέπει όταν μιλάμε και κυρίως όταν αποφασίζουμε για αγορές εξοπλισμών να είναι όλοι όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων εξαιρετικά προσεκτικοί. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top