GuidePedia

0

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για ένα μεγάλο πόλεμο». Η λακωνική πλην όμως βαρυσήμαντη αυτή δήλωση ανήκει στον στρατηγό Valery Gerasimov επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου, ο οποίος μιλώντας σε κλειστή συγκέντρωση ανώτατων Ρώσων αξιωματικών για την κατάσταση της εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο ρωσικός Στρατός αναμένει μια γενικευμένη σύρραξη.  .
«Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός μεγάλου πολέμου και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο  ενδεχόμενο» δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο στρατηγός Gerasimov το Σάββατο κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της στρατιωτικής εκπαίδευσης αλλά και συμβολαίων που παραχωρεί ο ρωσικός Στρατός σε εταιρείες και ιδιώτες για θέματα επιμελητείας.
Η αναφορά του Ρώσου στρατηγού στο θέμα ενός γενικευμένου πολέμου ή σύρραξης αν και ήταν γενική καθώς δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεγονότα μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα όπως τονίζουν Ρώσοι αναλυτές:
Είτε μια σύρραξη αναφορικά με το θέμα της Συρίας όπου αυτή θα συμπεριλαμβάνει τη ρωσική αντίδραση σε μια ενδεχόμενη κίνηση των δυτικών, είτε στο Ιράν όπου η Ρωσία έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει –και προσφάτως διαμέσου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov- ότι ένα κτύπημα εναντίον της Τεχεράνης θα ήταν ένα τεράστιο λάθος.
Η αναφορά του Ρώσου στρατηγού μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Οι απόψεις του ρ5ωσικού γενικού ρωσικού επιτελείου αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά τις απόψεις του Κρεμλίνου και την σοβαρή «όχληση» αν όχι  και εκνευρισμό του τελευταίου από τις απανωτές δυτικές «σταυροφορίες» στη Λιβύη, τη Συρία, το κλίμα αστάθειας στον Κόλπο με επίκεντρο το Ιράν και λίαν προσφάτως στο Μάλι.
Η ρωσική ηγεσία πολιτική αλλά και στρατιωτική θεωρεί πως η απροκάλυπτη αυτή επιθετικότητα  της Δύσης απέναντι και σε ρωσικά ζωτικά συμφέροντα δεν μπορεί να μείνει επί μακρού αναπάντητη θεωρώντας αλαζονική τη στάση ιδιαίτερα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στις επιφυλάξεις και τις προειδοποιήσεις που εγείρει συχνά πυκνά η Μόσχα.
Ο Ρώσος στρατηγός αναφέρθηκε ακόμη και σε συμβόλαια που μπορεί να παραχωρήσει ο ρωσικός Στρατός σε εταιρείες καθώς τόνισε ότι αυτά είναι απαραίτητα για να απαλλάσσουν τους κανονικούς στρατιώτες από συγκεκριμένα καθήκοντα, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτά έχουν νόημα μόνο εν καιρώ ειρήνης και σε σταθερή βάση».
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας στρατιωτικών σπουδών  στρατηγός Makhmut Gareev δήλωσε πως η τακτική του ρωσικού Στρατού απέναντι στην ανάθεση συμβολαίων σε ιδιώτες πρέπει να αξιολογηθεί:
«Θεωρούμε ότι στο σύστημα εξωτερικής ανάθεσης θα πρέπει να δοθεί μια νέα προσέγγιση  η οποία να καλύπτει και τα σενάρια μάχης, τη μεταφορά τους σε εμπόλεμες περιοχές  και την πλήρη υποταγή τους σε διοικητές μονάδων,»  εξήγησε ο Gareev. Προειδοποίησε επίσης ότι αν αυτό δεν γίνει, τότε η εφοδιαστική και η τεχνική υποστήριξη του Στρατού θα μπορεί να θα κατέρρεε.
Μιλώντας για την στρατιωτική εκπαίδευση ο Gareev κατέκρινε το σημερινό σύστημα απολυτηρίου το οποίο περιλαμβάνει μια βασική συνιστώσα στρατιωτικής κατάρτισης που παρέχεται στα κολέγια η οποία συμπληρώνεται από επιπρόσθετη εκπαίδευση στις ακαδημίες των ενόπλων δυνάμεων ως εντελώς ακατάλληλο.
Ο Ρώσος στρατηγός πρόσθεσε πως η εκπαίδευση των νέων στελεχών των ρωσικών δυνάμεων είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανωτάτη στρατιωτική ρωσική ηγεσία.
«Μόνο η ανώτατη διοίκηση με τους ειδικούς για αυτό το σκοπό ειδικά στελέχη που διαθέτει μπορεί να είναι σε θέση ώστε να διασφαλίσει ώστε οι στρατιωτικές ακαδημίες να διαθέτουν την απαραίτητη εκείνη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να επιτύχουν στην αποστολή τους». 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top