GuidePedia

0

Η επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ είναι μια σαφής κλιμάκωση την οποία το Stratfor σε ανάλυσή του ερμηνεύει ως μια επίδειξη “στρατιωτικής αναβάθμισης” η οποία περιέχει μεγάλο ρίσκο.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του “ υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί μια πόλη που είναι πολύ σημαντική για τους Παλαιστίνιους. Η ανάλυση κόστους-οφέλους της Χαμάς λέει ότι τα κέρδη από την επίδειξη στρατιωτικής “πρόσβασης” στην καρδιά του Ισραήλ είναι πολύ μεγαλύτερα από τυχόν απώλειες που μπορεί να προκύψουν από μια τυχαία στόχευση των μουσουλμάνων ή του ιερού τέμενους του Ισλάμ.

Η ανάλυση του Stratfor επισημαίνει:

Πράγματι, η Ιερουσαλήμ δείχνει να είναι περίεργος στόχος για τη Χαμάς. Η πόλη έχει μεγάλο παλαιστινιακό -αραβικό - μουσουλμανικό πληθυσμό, και όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις τη θεωρούν πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους. Πιο σημαντικό, η πόλη φιλοξενεί τη τρίτη ιερότερη τοποθεσία του Ισλάμ, το Masjid al-Aqsa. Λαμβάνοντας υπόψη τα βλήματα Χαμάς δεν διαθέτουν συστήμα καθοδήγησης, οι πιθανότητες να πληγούν μουσουλμάνοι ή να χτυπηθεί το Masjid al-Aqsa, δεν είναι ασημαντες. Και αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της Χαμάς.

Ωστόσο η Χαμάς φαίνεται να κρίνει ότι είναι σημαντικότερο να στείλει μήνυμα ότι “η Ιερουσαλήμ δεν είναι πέρα ​​από τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και ότι η επανάκτηση της πόλης είναι στόχος, όχι μόνο μεταξύ των Παλαιστινίων, αλλά και των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Μια δημοφιλής μεταξύ των μουσουλμάνων αφήγηση λέει ότι η Ιερουσαλήμ είχε χαθεί από τους Σταυροφόρους για δύο αιώνες πριν ξαναπεράσει υπό ισλαμικό έλεγχο. Σύμφωνα μ΄αυτή τη θεωρία , είναι μόνο θέμα χρόνου η πόλη να επιστρέψει σε Άραβες Μουσουλμάνους για άλλη μια φορά.
Δείχνοντας ότι μπορούν να στοχεύσουν την Ιερουσαλήμ, η Χαμάς παίζει με αυτή την πεποίθηση εντός της παλαιστινιακής κοινότητας και του ευρύτερου ισλαμικού κόσμου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top