GuidePedia

0



Ηταν η ώρα του δείπνου κάτω από το ελαιόδεντρο έξω από την ταπεινή τους κατοικία στην τούρκικη κωμόπολη Ατσάκαλε στη μεθόριο με τη Συρία. Η έκρηξη του συριακού όλμου μέσα στον κήπο διέκοψε βίαια το καθημερινό οικογενειακό τελετουργικό, κάνοντας στάχτες το στρωμένο τραπέζι και ξεκληρίζοντας την οικογένεια Τιμουκίν. Η τουρκική οικογενειακή τραγωδία στα σύνορα των δύο χωρών έγινε αίφνης casus belli: αφορμή των πρώτων ενόπλων διενέξεων -τουρκικά αντίποινα και συριακή ανταπάντηση- και «σημαία» ενός ενδεχόμενου τουρκοσυριακού πολέμου.

Διεθνείς αναλυτές διαγιγνώσκουν πλέον την απαρχή σημαντικών εξελίξεων για τις σχέσεις των δύο χωρών που ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, ιδίως μετά τις τελευταίες προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς τη Συρία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και τα επεισόδια που ακολούθησαν μόλις μία ημέρα μετά τις τουρκικές απειλές. Βλήματα πυροβολικού, τα οποία εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της Συρίας, έπεσαν μέσα σε τουρκικό έδαφος, στην επαρχία Χατάι, 100 μέτρα από το χωριό Γκουβεντζί, δίχως ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Η Τουρκία ανταπέδωσε «με συνέπεια» τα πυρά.

Ως γνωστόν, η Αγκυρα έχει λάβει ήδη σαφή θέση στον συριακό εμφύλιο. Εχει ταχθεί υπέρ των αντικαθεστωτικών, φιλοξενώντας μάλιστα στα εδάφη της χιλιάδες Σύρους αντάρτες. Συνολικά η γειτονική χώρα υπολογίζεται ότι έχει υποδεχτεί σε καταυλισμούς της περισσότερους από 100.000 Σύρους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, στη Συρία οι εμφύλιες συρράξεις δεν έχουν πάψει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία φιλοξενεί επίσης μια βάση ραντάρ, η οποία έχει στόχο το Ιράν. Αποτέλεσμα; Η Τεχεράνη έχει μεταμορφωθεί στον πλέον επιφυλακτικό γείτονα.
Αναμένεται η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αγκυρα, η οποία προβλέπεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στο τουρκοσυριακό ζήτημα, καθώς η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμα παρά μόνο φραστική υποστήριξη από τη Δύση.

Ενα παραμένει βέβαιο προς το παρόν: «Αν υπάρχει επίθεση κατά της Τουρκίας, θα καταπνίγεται», όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος πρότεινε και την αντικατάσταση του Μπασαρ αλ Ασαντ από τον αντιπρόεδρο της Συρίας Φαρούκ αλ Σαράα, ως «έναν λογικό άνθρωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης». 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top