Με επιπλέον μέτρα περί το ένα δισ. ευρώ για το 2013 και την πιθανότητα επιβολής «ρήτρας απόκλισης», με την οποία θα επιβάλλονται αυτόματες περικοπές όταν υπάρχουν αποκλίσεις, φαίνεται ότι έκλεισε η τελευταία φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα εν όψει του σημερινού Eurogroup.
Οπως κάθε φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται σίγουρος ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται σε καλό δρόμο», η προσωρινή συμφωνία -με την προσδοκία θετικής εισήγησης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- συνοδεύεται με νέα επώδυνα μέτρα για τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τα παζάρια θα κρατήσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως έγινε χθες γνωστό από την πλευρά της τρόικας. Ο κ. Στουρνάρας και οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν χθες με το ίδιο αεροπλάνο για το Λουξεμβούργο, όπου θα δώσουν από κοινού το «παρών» στο σημερινό Eurogroup.
Το Σάββατο, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους κ. Κλάους Μαζούχ, Ματίας Μορς και Πολ Τόμσεν, «διεφάνη σύγκλιση απόψεων». Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχτηκε να λάβει μέτρα ύψους 8,8-9 δισ. ευρώ για το 2013, δηλαδή ένα δισ. ευρώ επιπλέον από τα αναμενόμενα. Ετσι καλύπτεται μικρό τμήμα της τρύπας των 2,5 δισ. ευρώ που εμφανιζόταν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, με την κυβέρνηση να προσδοκά ότι το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα βρεθεί μέσω της φορολογικής επιβάρυνσης ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών το 2014. Είναι γνωστό το σχέδιο για τεράστια επιβάρυνση όσων ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μικρά ή μεσαία εισοδήματα με την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 30% από το πρώτο ευρώ.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει διακαώς να πετύχει μια θετική τοποθέτηση από το Eurogroup, μια και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν χθες ότι ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει από αύριο θα κρατήσει όλη την εβδομάδα και ίσως καλύψει και μεγάλο μέρος της επόμενης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις, οι συναντήσεις και το «γράψε - σβήσε» των σκληρών αντεργατικών μέτρων θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει «ρήτρα απόκλισης ή αιρεσιμότητας», όπως είναι η τελευταία ονομασία που δίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και η οποία θα εφαρμοστεί από το 2014 και μετά. Ανάλογα με το ύψος της όποιας απόκλισης προκύψει στο έλλειμμα της χώρας, θα λαμβάνονται νέες έκτακτες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ή άλλες δαπάνες.
« Σφαγή» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, απολύσεις σε φορείς που καταργούνται
Το «μάρμαρο» της αύξησης κατά 1 δισ. ευρώ του πακέτου των σκληρών μέτρων μόνο για το 2013 θα πληρώσουν ξανά μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οι διαπραγματεύσεις οικονομικού επιτελείου και τρόικας φαίνεται ότι κατέληξαν στο να βρεθούν οι επιπλέον περικοπές στις δαπάνες με τον εύκολο τρόπο, δηλαδή χτυπώντας και πάλι τις συντάξεις, τους μισθούς και τα επιδόματα. Την ίδια στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα, μέσω της χρήσης του μέτρου της διαθεσιμότητας. Στο φορολογικό σκέλος, επανακάμπτει πρόταση του ΔΝΤ για αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% των εσόδων από ενοίκια.
Αναλυτικά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου είναι τα ακόλουθα:
-Περικοπή 30 ευρώ τον μήνα από τις συντάξεις του ΟΓΑ.
-Κατάργηση δώρων από τις συντάξεις όλων των Ταμείων (και του ΟΓΑ) και από τα επιδόματα ανεργίας.
-Υψηλότερο ποσοστό περικοπής σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω μεικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές θα είναι 4% για ποσά από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ, 8%-10% για ποσά από 1.500 ευρώ έως 2.000 ευρώ και από τα 2.000 ευρώ και πάνω 12%-15%.
-Απολύονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που προέρχονται από φορείς, οργανισμούς και θέσεις που καταργούνται. Υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν περίπου 15.000 άτομα έως το τέλος του 2013. Παράλληλα θα εφαρμοστεί και το μέτρο της διαθεσιμότητας, με τους εργαζομένους αυτούς να λαμβάνουν για ένα έτος το 75% των αποδοχών τους και ύστερα να απολύονται.
-Αναστέλλεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων για τον δημόσιο τομέα, που είχε θεσπιστεί πέρυσι με την επιβολή του Ενιαίου Μισθολογίου. Με το μέτρο αυτό θα μπορούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται με βελτίωση εσόδων (π.χ. υπουργείο Οικονομικών, ΟΤΑ) να αυξήσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους έως και 50%, αν έπιαναν τον στόχο που θα είχε τεθεί.
-Καταργούνται τα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ. Το μέτρο στοχεύει να εξοικονομήσει δαπάνες ύψους 50.000.000 ευρώ. Επηρεάζει άμεσα εργαζομένους στην οικοδομή και στον επισιτισμό (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι), που λαμβάνουν αυτό το επίδομα, λόγω εποχικότητας του επαγγέλματός τους.
-Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
-Νέες περικοπές στα φάρμακα, με στόχο η συγκεκριμένη δαπάνη να μειωθεί επιπλέον κατά 330.000.000 ευρώ.
-Επιβάλλεται φόρος στους εφοπλιστές συνολικού ύψους 100.000.000 ευρώ.
-Επιβάλλεται φόρος 20% επί των εσόδων από ενοίκια. Πρόκειται για πρόταση του ΔΝΤ που είχε γίνει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Σεπτέμβριο. Ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από ενοίκια θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και τη φοροαπαλλαγή των τέκνων.
Βασίλης Αγγελόπουλος
πηγή
Δημοσίευση σχολίου