GuidePedia

0

Γράφει ο Βασίλης Δ. Χασιώτης
Απόφευγε τους εμπόρους των μεγάλων εκδουλεύσεων. Είναι λαθρέμποροι δηλητηρίων.
Π. Δημητρακόπουλος : Επιλογή από το έργο του – Σηδηρά Διαθήκη, Χρυσή Διαθήκη, Κριτήριον, Η Σκουπιδιάδα, σελ. 315
Μπορεί ένα επιχείρημα, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, να είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και σοβαρό και ανόητο;
Βεβαίως, ναι!
Εξαρτάται απ’ το ποιος το λέει, κι απ’ την οπτική πλευρά που το διατυπώνει.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα : το επιχείρημα που ακούγεται από τη μνημονιακή πλευρά, πως κι αν ακόμα διαγράφονταν όλα τα χρέη προς τους ξένους δανειστές, και πάλι θα είχαμε
ένα έλλειμμα 10-20 δις ευρω, στον προϋπολογισμό του Κράτους, που θα μας υποχρέωνε και πάλι να ξαναποτανθούμε σ’ αυτούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Άρα, το «λογικό» συμπέρασμα ποιο είναι; Βγάλτε το σκασμό και κοιτάτε πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τη «βοήθεια» που μας προσφέρουν οι ξένοι δανειστές.
Λοιπόν, αν αυτό το επιχείρημα, προβάλλεται από τη πλευρά και τη σκοπιά ενός απλού πολίτη, όσο κι αν θα διαφωνούσα, εν τούτοις, θα αποδεχόμουν ότι θα μπορούσε να ήταν ένα ΣΟΒΑΡΟ επιχείρημα.
Πράγματι, ο πολίτης που θα πρόβαλλε το παραπάνω επιχείρημα στα πλαίσια της πεποίθησής του ότι έχει να κάνει με ένα παντελώς ανίκανο σύστημα πολιτικής εξουσίας, που αδυνατεί όχι απλά να συλλάβει π.χ., τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, ή να εξορθολογήσει οικονομικά τη λειτουργία τούτου του Κράτους, κι ίσως μάλιστα, να πιστεύει τόσο στην ανικανότητα αυτού του συστήματος εξουσίας που να το θεωρεί ικανό ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ στον προϋπολογισμό του, μετ’ ου πολύ να τα ΞΑΝΑΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ελλείμματα, αυτός ο πολίτης, όντως, με σοβαρότητα θα μπορούσε να προβάλλει το επιχείρημα αυτό, όσο κι αν προσωπικά θα διαφωνούσα (άλλωστε δεν σημαίνει πως κάθε αποτελεσματικά αντικρουόμενο επιχείρημα είναι μη σοβαρό).
Πολύ απλά ένας τέτοιος πολίτης σου λέει : Ξέρετε κάτι; Εδώ έχουμε μια πολιτική ηγεσία που είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί, είτε με ένα συνδυασμό και των δύο, πολύ απλά, όχι 20 δις «τρύπα» δεν μπορεί να καλύψει, αλλά ούτε είκοσι ευρώ, και συνεπώς, ο νοών νοείτω…
Όμως ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, προβαλλόμενο από κάποιον πολιτικό, και κυρίως, πολιτικό που στηρίζει το παρόν –και όχι μόνο- φιλομνημονιακό σύστημα πολιτικής εξουσίας, ΧΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, και μετατρέπεται στο αντίθετό της. (Εξαιρείται βέβαια η περίπτωση, όπου παρά τη γνώση του ανοήτου του επιχειρήματος, εικρατεί η για διάφορους λόγους σκοπιμότητα της στήριξής του).
Ένα τέτοιο επιχείρημα, από μια τέτοια «πηγή», αυτό που αμέσως μου έρχεται ως απάντηση ακούγοντάς το είναι :
Σ-Ο-Β-Α-Ρ-Ο-Λ-Ο-Γ-Ε-Ι-Τ-Ε;
Λοιπόν, από τη θέση του απλού πολίτη, που δεν έχει καμία πρόσβαση ούτε στους λεπτομερείς φανερούς και κυρίως ούτε στους κρυφούς λογαριασμούς, που συνθέτουν το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα, και κυρίως τη διαπλοκή δημοσίου και ιδιωτικών συμφερόντων, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ θα σας ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ που να ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ 20-30 δις ευρώ, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ δικαιολογείται (από όσους δικαιολογείται) Ο ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΩΝ ΥΠΟΖΥΓΙΩΝ ΚΑΙ Η ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Λοιπόν, αν το έχετε ξεχάσει, ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ, αναπτύσσεται ένα λαθρεμπόριο καυσίμων, ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, κι επομένως, δεν έχετε παρά να αδράξετε το χέρι του Κράτους, όχι τρεμουλιαστά, μα με αποφασιστικότητα, ΚΙ ΕΝΤΟΣ 2-3 ΜΗΝΩΝ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ 5 ΔΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!
Εντός 2-3 μηνών; Και πολύ σας λέω. Βεβαίως, αυτές οι ταχύτητες ίσως να σας φαίνονται αστρονομικές, ΟΤΑΝ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) ΟΤΙ ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ! Σας βεβαιώ όμως, ΟΤΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΕΡΑ!
Πάει με τα πρώτα 5 δις.
Πάμε παρακάτω :
Δεύτερον, αν το έχετε ξεχάσει, ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ, αναπτύσσεται ένα όργιο κερδοσκοπίας ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, κι επομένως, δεν έχετε παρά να αδράξετε το χέρι του Κράτους, όχι τρεμουλιαστά, μα με αποφασιστικότητα, ΚΙ ΕΝΤΟΣ 2-3 ΜΗΝΩΝ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ 7 ΔΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!
Εντός 2-3 μηνών; Και πολύ σας λέω –για τους ίδιους παραπάνω λόγους.
Πάει με τα επόμενα 7 δις.
Πάμε παρακάτω :
Τρίτον, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, έχει παραδεχτεί κατά καιρούς, στο παρελθόν, πως ΟΧΙ ΤΟΣΟ (ή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ) ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ, μα η ΚΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, στοιχίζει ΕΤΗΣΙΩΣ γύρω στα 10 δις ευρω. 35 χρόνια τώρα μελετάτε και ξαναμελετάτε και ξαναμαναμελετάτε το ίδιο και το ίδιο –του εξορθολογισμού του- , ένα θέμα που δεν χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο για να μπει σε τάξη.
Δεν θέλω να πετύχετε τον μηδενισμό του κόστους του Κράτους. Μα μια ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΜΤΙΚΗ αναδιοργάνωση, θα μπορούσε μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο, να εξοικονομήσει τουλάχιστον ένα 30% αυτής της ετήσιας σπατάλης, δηλαδή άλλα 3 δις ευρώ.
Πάει με τα επόμενα 3 δις λοιπόν.
Πάμε παρακάτω :
Τέταρτο, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, έχει παραδεχτεί κατά καιρούς, στο παρελθόν, πως Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΕΤΗΣΙΩΣ γύρω στα 10 δις ευρω.
Τι σας εμποδίζει να την ΕΞΑΛΕΙΨΕΤΕ; Λοιπόν, για το πρώτο χρόνο, δεν αναμένω την εξάλειψη της διαφθοράς, αξιώνω όμως την πάταξή της σ’ ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%.
50% σημαίνει άλλα 5 δις.
Ας κάνουμε μια σούμα μέχρι στιγμής :
5+7+3+5 = 21 δις!!!!!!
21 δις, χωρίς ακόμα να μιλήσουμε ΚΑΘΟΛΟΥ για μεγαλοφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή γενικώς, μεγαλοεισφοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή γενικώς,
Ρωτώ : ΑΝ 2,5 ΤΩΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, αντί να ασχολείστε ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ, είχατε ρίξει το βάρος των προσπαθειών σας και προσανατολίσει τη στόχευση της πολιτικής σας προς ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΜΕΙΣ, που ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ εδώ αναφέρθηκαν, ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ : ΜΕΓΑΛΟΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, μπορείτε να μας πείτε ΠΟΣΑ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗ ΧΏΡΑ;
Περιμένω οποιαδήποτε απάντησή σας, ΕΚΤΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ότι επί 35 χρόνια δεν κάναμε τίποτα, διότι άλλα πιο «επείγοντα, τρέχοντα» ζητήματα, π..χ, πώς να ζεύουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συνήθη υποζύγια, δεν μας επέτρεψαν ν’ ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα!!!
Αυτή δεν είναι απάντηση, ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
Κι ούτε θα δεχτώ, ότι 2,5 χρόνια δεν ήταν αρκετά, ώστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ να είχαμε φτάσει σ’ ένα σημείο, ώστε να μπορούσαμε να πούμε : ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, να συνεισφέρουν ό,τι τους αναλογεί.
Τέλος, οφείλω να προλάβω ένα ερώτημα, που ενίοτε υποβάλλεται στον ερωτώντα –εν προκειμένω θα μπορούσε να υποβληθεί σε μένα- :
«Θεωρείς, ω! πολυλογά, εύκολα να γίνουν όλα αυτά, και εντός 3-4 μηνών;».
Να σας πω : ΔΕΝ προτείνω ό,τι προτείνω στον εαυτό μου.
Αν πίστευα ότι είμαι αρκετά ικανός, κι αν αυτό το πίστευαν κι άλλοι, εγώ θάπρεπε τότε να ήμουν μέλος τούτου του συστήματος πολιτικής εξουσίας και αποδέκτης των παραπάνω ερωτημάτων.
Ό,τι προτείνω, το προτείνω διότι το πολιτικό προσωπικό, τούτου του πολιτικού συστήματος μου δίνει το δικαίωμα και το θάρρος να τα προτείνω.
Αυτοί δεν είναι ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ μου υπόσχονται ότι, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ 4ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ 2 ή 3 ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ, θα πατάξουν ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΙΩΣ;
Αυτοί δεν είναι ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ μου υπόσχονται ότι, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ 4ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ 2 ή 3 ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ, θα πατάξουν ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΙΩΣ;
Αυτοί δεν είναι ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ μου υπόσχονται ότι, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ 4ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ 2 ή 3 ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ, θα πατάξουν ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΙΩΣ;
Αυτοί δεν είναι ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ μου υπόσχονται ότι, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ 4ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ 2 ή 3 ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ, θα πατάξουν ΚΑΘΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΜΥΖΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΩΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ;
Αυτοί δεν είναι που μου προβάλλουν ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ;
Αυτοί δεν είναι που μου προβάλλουν ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, δηλώνοντας με περισσή αποφασιστικότητα, ότι δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν μετωπικά, πλαγίως, πλαγιομετωπικά, και εν πάση περιπτώσει με κάθε δυνατό τρόπο, ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ που θα ορθώνεται με θράσος στην διεκδίκηση του ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΛΟΥ;
Αυτοί ήταν…
Αυτοί είναι…
Όχι εγώ…
Εγώ, δεν είμαι ακόμα έτοιμος για τέτοιες μεγάλες αυτοθυσίες, για τόσους μεγάλους αγώνες…
Τώρα βέβαια θα μου πείτε :
Και είναι δείγμα ευφυΐας να τα παίρνεις τοις μετρητοίς σε ό,τι σου υπόσχονται;
Να σας πω :
Σκέφτομαι μονάχα τούτο : ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ ΤΗΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
Συνεπώς, ναι : ευφυώς ή βλακωδώς, δεν προτίθεμαι να τους δώσω κανένα λόγο δικαιολογίας, με το να τους δηλώσω ότι δεν παίρνω τοις μετρητοίς ό,τι λένε κι ό,τι κάνουν.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top