GuidePedia

0

O Βασιλεύς Κωνσταντίνος τέως των Ελλήνων, λίγες ημέρες προς των εκλογών προέβη σε μία δήλωση-έκπληξη η οποία επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις ενώ είναι γεγονός πως δεν συνηθίζει να προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες παραμονές εκλογών.
Η ανακοίνωση του Βασιλέα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ισορροπημένη χωρίς αιχμές και ακραίες θέσεις, αλλά σίγουρα η έκφραση πως ο Ελληνικός λαός «το μόνο που δεν χρειάζεται είναι υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί – εκ πρώτης όψεως – ως υποστήριξη των μνημονιακών. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή εάν συνδυαστεί με την παρατήρηση πως σήμερα η πρωτεύουσα ανάγκη του πολίτη είναι «να βρει εργασία», κάτι το οποίο απλά δεν. προβλέπεται από το μνημόνιο, όχι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τότε η θέση του περιπλέκεται.
Πριν το defence-point.gr προβεί στη τελευταία παρατήρηση αναφορικά με την δήλωση Κωνσταντίνου, καλό θα ήταν να τη παραθέσουμε ως έχει:

«Παρόλο που δεν συνηθίζω να κάνω δηλώσεις προ των εκλογών, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας για την πορεία της Ελλάδος, σας μεταφέρω τις ακόλουθες σκέψεις:
Ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του καλείται στις επικείμενες εκλογές να εκλέξει την κυβέρνηση που θα χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας. Πέρασε και συνεχίζει να περνά δύσκολες στιγμές και το μόνο που δεν χρειάζεται είναι υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Έχει ανάγκη να βρει εργασία, κυρίως η νεολαία που έχει σήμερα μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι οι τεράστιες θυσίες που αναγκάστηκε να κάνει τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα πάνε χαμένες. Έχει ανάγκη από ένα σταθερό περιβάλλον, σταθερούς κανόνες λειτουργίας της οικονομίας που θα προσελκύσουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα έχει όμως επίσης ανάγκη θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών για να γίνει σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος και να δώσει την δυνατότητα στους Έλληνες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη που όχι μόνο θα την βγάλει από την κρίση, αλλά που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τον ελληνικό λαό.
Πιστεύω ότι έχει ανάγκη την Ευρώπη μέσα στην οποία θα μπορέσει ξανά να καταλάβει ισότιμη θέση. Η Ελλάδα έχει ανάγκη και πρέπει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες της». Το τελευταίο σημείο στο οποίο θα πρέπει ίσως να στρέψουμε τη προσοχή μας είναι η τελευταία πρόταση η οποία σηκώνει πολύ συζήτηση.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη και πρέπει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες της» αναφέρει πολύ σωστά ο τέως Βασιλέας κάτι το οποίο σε γενικές γραμμές θα μπορούσε κάποιος να το εστιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους, ειδικά μετά από τις επισημάνσεις του πως είναι αναγκαίος ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας.
Το ερώτημα όμως που θα θέταμε από τη πλευρά μας είναι, το για ποιους «Ευρωπαίους» εταίρους και για ποιους «συμμάχους» μιλάει ο Κωνσταντίνος. Μόνο ένας αφελής θα πίστευε πως η Ευρώπη σήμερα είναι «ενιαία», μόνο ένας αδαής ή επικίνδυνος για τη χώρα και τα συμφέροντά της θα προσπαθούσε να μας πείσει πως τα συμφέροντα των Αγγλοσαξόνων – δηλαδή αυτά των «αγορών» του City και της Νέας Υόρκης – συμβαδίζουν με αυτά των Μερκοζί και πολύ σύντομα της καγκελαρίου Μέρκελ, σκέτο.

Με λίγα λόγια η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου περιέχει λίγο από όλα, αφού προχωρήσει στην «πολιτικώς ορθή» (κυρίως για τους μικρόνοες πολιτικούς ταγούς μας) πρόταση πως η ευρωπαϊκή (γερμανο-λάγνα) πορεία αποτελεί μονόδρομο, αμέσως μετά «κλείνει το μάτι» στους αντιμνημονιακούς αφού αναφέρεται σε πρακτικά θέματα της καθημερινότητας αλλά και της ψυχολογίας των Ελλήνων τα οποία όπως προαναφέραμε δεν θεωρούνται σχετικά με τη περίσταση από τους «εταίρους» μας του Βερολίνου και τους εντόπιους «γκαουλάιτερ».
Τέλος, το κερασάκι στη τούρτα είναι το ζήτημα της αξιοποίησης των συμμάχων και ακριβώς σε αυτό το σημείο θα μπορούσε κάποιος να διαβάσει την ανακοίνωση αντίστροφα, αφού δεν είναι καθόλου σίγουρο πως όλοι οι «σύμμαχοι» της Ελλάδας να θέλουν το ίδιο πράγμα αναφορικά με την κρίση στη χώρα μας και το μέλλον της γερμανο-κρατούμενης ευρωζώνης.
Υπενθυμίζουμε στους φίλους του defence-point.gr πως στο παρών τεύχος του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ» αναλύουμε εντελώς αντισυμβατικά την ελληνική κρίση – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως μία «αντισυμβατική» γεωπολιτική ανάλυση δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα – και αναδεικνύουμε ένα πλαίσιο το οποίο εάν οι ταγοί μας το λάμβαναν υπόψη τους πολλά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, ή μήπως επειδή το γνωρίζουν κάνουν ότι μπορούν για να το κουκουλώσουν και να φοβίσουν τους Έλληνες;
Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου μόνο επιφανειακά δεν θα πρέπει να προσεγγιστεί, στην ουσία πρόκειται για μία σιβυλλική δήλωση, με πολλαπλές αναγνώσεις και ερωτήματα. Ας μη γελιόμαστε, οι δεσμοί του με το αγγλοσαξονικό μπλοκ (ποιος γνωρίζει άραγε πως ο Κωνσταντίνος βρίσκεται σε σειρά διαδοχής ακόμα και για τον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι τόσο ισχυροί, όπως και η πληροφόρηση που διαθέτει, ώστε να του επιτρέπει – για την ώρα – να επισκοπεί εξ αποστάσεως τα τεκταινόμενα, περιμένοντας ίσως η πορεία των γεγονότων να τον «δικαιώσει» ιστορικά, και σταματάμε εδώ.
Κλείνουμε υπογραμμίζοντας μόνο πως η κάθε είδους… δικαίωση του Βασιλέα Κωνσταντίνου είναι τελείως αδιάφορη εάν δεν συνοδεύεται με την δικαίωση του έθνους των Ελλήνων…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top