GuidePedia

0


Ο «Ράμπο» Νετανιάχου, ο ακτιβιστής Ομπάμα και ένα παρελθόν που αποκλείει κάθε πιθανότητα συνεννόησης

Ηταν δυο κουβέντες που αντάλλαξαν ο Νικολά Σαρκοζί και ο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των 20. Αλλά ήταν υπεραρκετές για να περιγράψουν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε δύο ιστορικούς συμμάχους, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. «Δεν τον αντέχω, είναι ψεύτης» λέει ο γάλλος Πρόεδρος στον αμερικανό ομόλογό του. «Μπορεί να σ' έχει αρρωστήσει, αλλά για σκέψου και μένα που ασχολούμαι μαζί του κάθε μέρα». Τέσσερις μήνες από τότε, ο Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλαδή τον άνθρωπο με τον οποίο αναγκάζεται να ασχολείται κάθε μέρα. Δεν ήταν τόσο μια συνάντηση ανάμεσα σε δύο ιστορικούς συμμάχους. Κυρίως, ήταν μια συνάντηση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Και ο λόγος δεν είναι μόνον ότι ο ισραηλινός Πρωθυπουργός βιάζεται να επιτεθεί στο Ιράν, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος δεν θέλει ούτε να σκέφτεται μια επίθεση πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Γιατί μπορεί ο Νετανιάχου να είναι γνωστός ως «ο Αμερικανός» στη χώρα του για τον τρόπο που χρησιμοποιεί επικοινωνιακά την οικογένειά του, τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και τα πολύ καλά αγγλικά του, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός από τον αμερικανό «φίλο» του.


Το χάσμα που τους χωρίζει ξεκινά από τις οικογένειές τους. Εάν ο Ομπάμα μεγάλωσε με έναν σοσιαλιστή πατέρα απόντα, ο Νετανιάχου είναι ο γιος του πιο γνωστού ιστορικού της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Ο Μπεν Σιόν γιόρτασε πριν από λίγους μήνες τα εκατό χρόνια του, αλλά φλέγεται ακόμη από το πάθος του για τη γνώση, τον λόγιο περφεξιονισμό του και τον πολιτικό εξτρεμισμό του. Αντίθετα από τον Ομπάμα, για τα δύο αδέλφια του οποίου δεν είναι γνωστό σχεδόν τίποτε, ο Νετανιάχου μεγάλωσε στη σκιά του αδελφού του Ιωνάθαν, ηρωικά πεσόντος στο πεδίο της μάχης ως επικεφαλής μιας ομάδας κομάντο που τον Ιούλιο του 1976 απελευθέρωσε 108 ισραηλινούς ομήρους στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουγκάντας. Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν επτά ετών, το 1968, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν στη Βηρυτό και τίναζε στον αέρα 13 λιβανέζικα αεροσκάφη. Αργότερα θα τραυματιζόταν στο χέρι σε επιχείρηση απελευθέρωσης ενός αεροσκάφους της Sabena. Κι ενώ ο Ομπάμα σύχναζε στους λίμπεραλ κύκλους του Χάιντ Παρκ στην αρχή της ενήλικης ζωής του, ο Νετανιάχου υπηρετούσε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ομπάμα έστηνε φιλίες με τους εκπροσώπους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ουάσιγκτον, τους καθηγητές Εντουαρντ Σαΐντ και Ρασίντ Χαλιντί, και ο Νετανιάχου γινόταν ο πρώτος Πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ που συνέκρινε τον Γιασέρ Αραφάτ με τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο αμερικανός Πρόεδρος συνδέεται με παλιά επαγγελματική και προσωπική φιλία με τον Μπιλ Αγιερς, πρώην μέλος της αριστερής εξτρεμιστικής οργάνωσης Weathermen. Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός έχει γράψει βιβλία για την ισλαμική τρομοκρατία και την «προδοσία της Δύσης». Ο ένας αφιερωνόταν στην κοινωνική προσφορά, ο άλλος υπηρετούσε στους Σαγιερέτ Ματκάλ, τη «θαυματουργή μονάδα» που προλάβαινε τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές πολιτών.


Πριν από έναν χρόνο, στο αποκορύφωμα ακόμη μιας κρίσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, κάποιες ιστοσελίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευαν φωτογραφίες των 20χρονων Μπαράκ και Μπενιαμίν. Ο ένας είναι ένας κουλ «μαλλιάς» με σηκωμένο γιακά α λα Μάρλον Μπράντο και ένα βιβλίο στο χέρι. Ο άλλος κρατάει ένα Μ-16, φοράει τη στρατιωτική στολή του με πλήρη εξάρτυση και κοιτάει τον φωτογραφικό φακό με ύφος Ράμπο. Εάν ο Ομπάμα είναι ο ήρωας των ατομικών δικαιωμάτων, το καλύτερο δείγμα της προοδευτικής κουλτούρας της Αμερικής, ο Νετανιάχου είναι ένας «σάμπρα», ο σιωνιστής της σκληρής Δεξιάς, απόγονος της εβραϊκής αριστοκρατίας που πιστεύει ότι έχει το χρέος να παλέψει για την επιβίωσή της. Αν το ρητορικό ύφος του αμερικανού Προέδρου είναι στρογγυλεμένο και «μίνιμαλ», του ισραηλινού Πρωθυπουργού είναι κοφτό και στομφώδες. Οταν ο Ομπάμα ήταν ακτιβιστής της «μαύρης δύναμης», ο Νετανιάχου φιλοδοξούσε να γίνει ο νεότερος Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του. Κι αν πρώτος ενσαρκώνει τη λύτρωση που βρήκε την αφροαμερικανική ψυχή στην εκλογή του, ο δεύτερος είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Δεξιάς που γεννήθηκε στη χώρα την οποία κυβερνά.


Ανάμεσα στους χρηματοδότες του Μπαράκ Ομπάμα είναι ο Τζορτζ Σόρος, εβραϊκής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής που δεν έκρυψε ποτέ την ελάχιστη εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Νετανιάχου. Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός απολαμβάνει τη στήριξη του Σέλντον Αντελσον, μεγιστάνα του Λας Βέγκας και οπαδού των Ρεπουμπλικανών, που έχει δηλώσει για τον Ομπάμα ότι θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ. Δεν υπάρχει πολιτικά ορθό ζήτημα που να μην έχει απασχολήσει τον Μπαράκ Ομπάμα - από το περιβάλλον έως τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ο ακραίος ιδεαλισμός του Νετανιάχου, οι θρησκευτικές ρίζες του και το στρατιωτικό παρελθόν του δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες. Οι διαφορές τους αυτές δεν θα μπορούσαν να μη διασταυρωθούν παντού και πολλαπλώς.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top