GuidePedia

0

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κριτική για το ζήτημα των θανάτων στη Μέση Ανατολή από τις συγκρούσεις περιλαμβάνει άρθρο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Burak Bekdil στην εφημερίδα HURRIYET, το οποίο μετέφρασε και δημοσίευσε ο ιστοχώρος του δημοσιογράφου Ζαν Κοέν (cohen.gr). Αντικείμενο του άρθρου είναι το… ποιος σκοτώνει περισσότερους, οι Άραβες μουσουλμάνοι, ή οι Ισραηλινοί Εβραίοι…
Γιατί η Golda Meir είχε δίκιο
Του Burak Bekdil
HURRIYET


Έχουν περάσει πάνω από δυόμισι χρόνια από τότε που ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan είχε πει κατάμουτρα στον Ισραηλινό Πρόεδρο Shimon Peres ότι “Εσείς (οι Εβραίοι) ξέρετε καλά πως να σκοτώνετε”. Ο Πρωθυπουργός Erdoğan, άλλωστε, έχει διακηρύξει αρκετές φορές ότι το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη εδώ είναι το Ισραήλ, αποκαλώντας μάλιστα κάποτε το Εβραϊκό κράτος “ένα κακοφορμισμένο απόστημα στη Μέση Ανατολή που μεταδίδει μίσος και εχθρότητα”. Σ’ αυτόν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού που είναι γεμάτος αίμα στα Μουσουλμανικά εδάφη, ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε ποιοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλά πως να σκοτώνουν.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Συρία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και πλησιάζει πλέον τους 2.000, ο αριθμός των Τουρκο-Κουρδικών θανάτων δεν έχει τελειωμό ξεπερνώντας ήδη τους 40.000 από το 1984 και συμβάλλοντας με τη σειρά του στη μεγάλη λεκάνη αίματος που ονομάζεται Μέση Ανατολή. Μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του Ραμαζανιού, ο αριθμός των νεκρών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν – ή PKK – έχει φτάσει τους 50 που προστίθενται στον συνολικό αριθμό των θυμάτων του πολέμου μεταξύ των Μουσουλμάνων Κούρδων και των Μουσουλμάνων Τούρκων. Εξαιρούνται εδώ οι απώλειες του ΡΚΚ στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ λόγω Τουρκικών στρατιωτικών αντιποίνων καθώς αυτοί σπανίως καταγράφονται με ακρίβεια.
Ας μιλήσουμε για γεγονότα.
Το Σουδάν δεν ανήκει στη συμβατική Μέση Ανατολή οπότε ας αγνοήσουμε τη γενοκτονία εκεί. Ας αγνοήσουμε, επίσης, τις Δυτικο-Πακιστανικές σφαγές στο Ανατολικό Πακιστάν (Μπαγκλαντές) που ανήλθαν συνολικά στα 1.250.000 άτομα το 1971. Ή τους 200.000 θανάτους στην Αλγερία στον πόλεμο μεταξύ των Ισλαμιστών και της κυβέρνησης την περίοδο 1991-2006.
Μια απλή, ωστόσο, έρευνα αυστηρά περιορισμένη στη Μέση Ανατολή θα σας δώσει ένα εκατομμύριο θανάτους στον αποκλειστικά Μουσουλμανικό πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ, 300.000 άτομα από Μουσουλμανικές μειονότητες που σκοτώθηκαν από τον Saddam Hussein, 80.000 Ιρανούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής επανάστασης, 25.000 θανάτους τις μέρες του Μαύρου Σεπτέμβρη την περίοδο 1970-71 που αποδίδονται στην Ιορδανική κυβέρνηση και στον αγώνα της κατά των Παλαιστινίων και 20.000 Ισλαμιστές που σκοτώθηκαν το 1982 στη Hama από τον πρεσβύτερο al-Assad. Η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σφαγή του Osama bin Laden στο Ιράκ έφτανε ήδη τα 150.000 άτομα λίγα χρόνια νωρίτερα.
Σε μια έρευνα του 2007, ο Gunnar Heinsohn από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης και ο Daniel Pipes, διευθυντής του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, ανακάλυψαν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι έχουν σκοτωθεί βίαια από το 1948, εκ των οποίων οι 35.000 (0,3%) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων του Αραβικού πολέμου εναντίον του Ισραήλ – ή αλλιώς 1 στους 315 θανάτους. Αντίθετα, πάνω από το 90% όσων έχασαν τη ζωή τους το έπαθε από άλλους αδελφούς Μουσουλμάνους.
Σύμφωνα με τους Heinsohn και Pipes, η αποτρόπαια απογραφή βρίσκει τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο να ανέρχεται στα 85 εκατομμύρια από το 1950. Από αυτούς, οι θάνατοι Αράβων Μουσουλμάνων στην Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση ήταν 46.000 συμπεριλαμβανομένων των 11.000 θανάτων κατά τη διάρκεια του Πολέμου Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Αυτό ισοδυναμεί με το 0,05% όλων των θανάτων σε όλες τις συγκρούσεις ή το 0,4% του συνόλου όλων των Αραβικών θανάτων στην Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση.
Σε μιαν άλλη εκτίμηση που αγνοεί “μικρές” σφαγές όπως αυτή που συμβαίνει στη Συρία και άλλους θανάτους κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, μόνο το Ιράκ του Saddam, η Ιορδανία, η Συρία του al-Assad του πρεσβύτερου, ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ, η εκστρατεία του bin Laden στο Ιράκ, η Ιρανική Ισλαμική επανάσταση και η Τουρκο-Κουρδική σύγκρουση έχουν προκαλέσει 1,65 εκατομμύρια θανάτους Μουσουλμάνων από Μουσουλμάνους σε σύγκριση με τους λιγότερο από 50.000 θανάτους της Αραβο-Ισραηλινής σύγκρουσης από το 1950, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών κατά τη διάρκεια και μετά την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι. Για όσους δεν έχουν κάποιο κομπιουτεράκι πρόχειρο στα γραφεία τους, επιτρέψτε μου να σας πω: το 50.000 είναι το 3% των 1,65 εκατομμυρίων.
Η Golda Meir, η τέταρτη Πρωθυπουργός του Ισραήλ ή μάλλον η “Μητέρα” του, είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα είναι εφικτή μόνο “όταν οι Άραβες αγαπήσουν τα παιδιά τους περισσότερο απ’ ό, τι μας μισούν”.
http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=why-golda-meir-was-right-2011-08-23

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top