GuidePedia

0


Αρμένιοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Ερεβάν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη γαλλική Γερουσία, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας.


Ο Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε «ρατσιστικό» τον νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα εναντίον της Γαλλίας θα εφαρμοστούν σταδιακά, προκειμένου να δοθεί χρόνος «να διορθώσουν το λάθος τους»

Στα χαρακώματα βρίσκονται το Παρίσι και η Αγκυρα μετά την ψήφιση από τη γαλλική Γερουσία του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής Γενοκτονίας. Με αντίποινα απείλησε η Αγκυρα, ενώ σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος εξαπέλυσε πυρά εναντίον του «αντιδημοκρατικού» νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ εντός δύο εβδομάδων.

«Ρατσιστικό» τον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο αποφάσισε να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με το Παρίσι, δίνοντάς του την ευκαιρία «να διορθώσει το λάθος του». «Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα βήμα προς βήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εις βάρος της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Σκληρότερος ήταν ο προέδρος Γκιουλ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «στην περίπτωση που πάρει μορφή νόμου, οι τουρκογαλλικές σχέσεις θα κινηθούν σε πολύ διαφορετική διάσταση», δηλώνοντας ότι η Γαλλία πλέον «ανήκει στις χώρες που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης».

Ιδιαίτερα επικριτικά ήταν τα τουρκικά πρωτοσέλιδα, με τη Hurriyet να αναφέρει ότι «η Γαλλία δολοφόνησε τη Δημοκρατία» και τη Sabah να γράφει πως «ο νόμος που πέρασε σπάει τους δεσμούς με το Παρίσι».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top