GuidePedia

0
Νταβούτογλου: Να αποφύγουμε εμφύλιο σιιτών - σουνιτών

«Δεν θα επιτρέψουμε ψυχρό πολεμο στην περιοχή», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ένας ενδεχόμενος ψυχρός πόλεμος μεταξύ σιιτών και σουνιτών θα είναι αυτοκτονικός για ολόκληρη την Μέση Ανατολή προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πριν τη μετάβασή του στη Τεχεράνη όπου επρόκειτο να θέσει και το ζήτημα του εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ιράν.

«Κάποιοι επιθυμούν να ξεκινήσουν έναν ψυχρό πόλεμο στην περιοχή», δήλωσε ο Νταβούτογλου στο πρακτορείο Anadolu λίγες ώρες προτού μεταβεί στο Ιράν για να τονίσει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε έναν ψυχρό πόλεμο στην περιοχή.

Οι διαδογματικές εντάσεις θα είναι αυτοκτονία» είπε και επισήμανε ακόμη ότι οι επιπτώσεις ενός ψυχρού πολέμου θα διαρκέσουν για δεκαετίες.

Η Τουρκία τάσσεται κατά οποιασδήποτε πόλωσης: είτε πολιτικής, όπως είναι οι εντάσεις μεταξύ Αράβων και Ιράν, είτε από την άποψη της δημιουργίας ενός προφανούς άξονα. Αυτό θα είναι ένα από τα κυριότερα μηνύματα που θα μεταφέρω στο Ιράν
», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «η Τουρκία τάσσεται σαφώς ενάντια στις νέες εντάσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών ή κατά του Ιράν ή οποιασδήποτε παρόμοιας έντασης δημιουργείται, όπως αυτή στον Περσικό Κόλπο».

Επιδιώκοντας να παίξει έναν ισχυρό και σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και καθώς η πλειονότητα των κατοίκων της Τουρκίας είναι σουνίτες, η Άγκυρα έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν. Οι δύο χώρες προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η Αραβική Άνοιξη.

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου στις συνομιλίες του στο Ιράν θα εστίαζε ακόμα στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Παράλληλα η Τουρκία παρακολουθεί στενά και το εμπάργκο που σχεδιάζει η ΕΕ έναντι του ιρανικού πετρελαίου και που έμμεσα θα πλήξει και την Τουρκία γιατί οι αποφάσεις της ΕΕ έρχονται μετά από τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον για αυστηρότερες κυρώσεις.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τις απαγορεύσεις γιατί εισάγει το 30% των αναγκών της από το γειτονικό Ιράν· σε κάθε περίπτωση η Tupras θα συνεχίσει τις αγορές μέχρι νεοτέρας.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να προχωρήσουν στις απαγορεύσεις εισαγωγών με τους συμμάχους τους και με τρόπο που δεν θα προκαλέσει χάος στις αγορές.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top