GuidePedia

0

Για το βρώμικο δίδυμο Ντάουνερ-Πάσκο γράφτηκαν πολλά. Ειδικά για τον Ντάουνερ, με δεκάδες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ τεκμηρίωσα ενέργειές του που τον έθεσαν έξω από το πλαίσιο των όρων εντολής ως Αντιπρόσωπου του Γ.Γ. ΟΗΕ. Για εκείνες τις ενέργειες, ουδέποτε έδωσε εξήγηση, παρόλο που επιβεβαιώθηκε ότι τα έγγραφα (πηγή της πληροφόρησης) ήταν αυθεντικά. Ουδέποτε αιτιολόγησε την δαπάνη κονδυλίων του ΟΗΕ σε νομικό οίκο για παροχή συμβουλών εναντίον των Ε/κ και της Απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδης εναντίον Όραμς, όπου διασφαλίζεται πλήρως το δικαίωμα ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη γη μας. Ούτε εξήγησε τις παρεμβάσεις του προς Ευρωπαίους Δικαστές πριν τη λήψη της Απόφασης. Και πολλά άλλα.
Τις προάλλες, ο Ντάουνερ ξαναχτύπησε με την δήλωση του να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές για το φυσικό αέριο, εάν του ζητηθεί. Και εφόσον ο Ντάουνερ είναι πρόθυμος και η μια πλευρά το ζητά (Τουρκία και Έρογλου επιδιώκουν εμπλοκή του ΟΗΕ για να καταστεί τυχόν ενεργειακός πλούτος άλλη μια πτυχή του Κυπριακού προβλήματος), οι μόνοι που δεν θέλουν είναι οι Ε/κ. Προφανώς, η μαζική αντίδραση την επομένη της δήλωσης υποχρέωσε τον Ντάουνερ να αναγάγει το πρόβλημα στην μετάφραση, χωρίς όμως να αναιρέσει.
Υπάρχει όμως μια πλευρά του Ντάουνερ σχετικά άγνωστη. Όταν το 2008 επίκειτο η απόφαση ορόσημο του ΔΕΚ στην υπόθεση Αποστολίδης, ο Ντάουνερ ρωτήθηκε για το θέμα και υπέδειξε ότι πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση που δεν αφορά τα Η.Ε. ούτε τις συνομιλίες. Η πραγματικότητα βάσει των αυθεντικών εγγράφων αποκάλυψε ένα απίστευτο όργιο συμπαιγνίας με επίκεντρο τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τι προάλλες, ρωτήθηκε για να εξηγήσει την προθυμία του να γίνει «γεφυροποιός» στο φυσικό αέριο και το χειρίστηκε όπως και το 2008. Δήλωσε ότι δεν το αφορούν τα πολιτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας που τα αφήνει στους πολιτικούς. Αυτή τη φορά, δεν είναι γνωστό το παρασκήνιο για να ξέρουμε τι είναι η πραγματικότητα και τι είναι ψέμα.
Φυσικά, αν η προηγούμενη συμπεριφορά είναι ένδειξη της σημερινής του στάσης, έχουμε μπροστά μας άλλο ένα όργιο παρασκηνίου και κάποιον που πάλι ψεύδεται.
Όλα αυτό τον καιρό, στον Ντάουνερ προσφέρθηκε ανεξήγητη ανοχή και στήριξη. Από την αρχή διαφάνηκαν οι διασυνδέσεις του με τουρκικά συμφέροντα, όμως επικράτησε σιωπή. Όταν στη συνέχεια η συμπεριφορά του έγινε εχθρική (όχι απλά μεροληπτική), κάποιοι θύμωναν για τις αποκαλύψεις... Επομένως, ασήκωτες ευθύνες βαραίνουν όσους τον έχουν εκθρέψει με κατ΄επανάληψην στήριξη και κάλυψη. Κύρια ευθύνη καταλογίζεται στην διαπραγματευτική ομάδα με τα απανωτά της λάθη, από την αρχή μέχρι την πρόσφατη δήλωση για προσωπική εγγύηση του Προέδρου στους Τ/κ να επωφεληθούν από τα έσοδα πώλησης του φυσικού αερίου πριν τη λύση. Άλλωστε, το Προεδρικό (σε σύμπλευση Ν. Αναστασιάδη) υπερασπιζόταν το Ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008, αγνοώντας τις υποδείξεις για βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιζητούσε η Τουρκία από το 1964. Ένα μήνα μετά -Ιούνιο 2008- η Τουρκία επέμενε στην υιοθέτηση του Ανακοινωθέντος από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ/ΟΗΕ) και το Προεδρικό αμυνόταν αντιδρώντας στις τουρκικές επιδιώξεις, όπως ομολόγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δύο χρόνια αργότερα (Ιούνιο 2010), το Ανακοινωθέν υιοθετήθηκε από το ΣΑ/ΟΗΕ. Ίδια λάθη σήμερα, αφού, καθώς η Τουρκία επιδιώκει εμπλοκή του ΟΗΕ στο φυσικό αέριο, προέκυψε η δήλωση για κοινά οφέλη με τους Τ/κ πριν τη λύση και μετά έτρεχαν να μαζέψουν τον Ντάουνερ που προσφέρθηκε να μεσολαβήσει. Από την άλλη, ποιος ξεχνά ότι είναι ο Ν. Αναστασιάδης που θύμωνε με τις κατηγορίες εναντίον του Ντάουνερ! Και είναι ο ίδιος που επιμένει (ως πρόσφατα) ότι η Τουρκία ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ επεμβατικά δικαιώματα σ΄ όλη την Κυπριακή Δημοκρατία. Φυσικά, οι προεδρικές εκλογές έρχονται και όποιος θέλει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας θυμώνει σήμερα εναντίον του Ντάουνερ και σιωπά για τα δήθεν επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Για το τελευταίο άλλωστε, φωνάζει ήδη αρκετά ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου.
Κώστας Μαυρίδης
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top