GuidePedia

0
Δράση σκαφών κοντά στην «Αφροδίτη»

Η Λευκωσία απέρριψε ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας για άσκηση
 
Έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή της γεώτρησηςΟκτώ μαχητικά F-16 της Τουρκίας προέβαιναν σε ελιγμούς, επί δύο ώρες χθες, στην περιοχή της πλατφόρμας της Noble Energy.

Έντονη στρατιωτική κινητικότητα καταγράφεται, από χθες, στην περιοχή της γεώτρησης που διεξάγει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, στο οικόπεδο «Αφροδίτη» με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει νέα ένταση, η Τουρκία έστειλε σκάφη και αεροσκάφη για άσκηση νοτίως της Κύπρου, και αυτά βρέθηκαν αντιμέτωπα με δυνάμεις του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, τις οποίες προβάλλουν ελληνικές ιστοσελίδες, η Άγκυρα έστειλε στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κύπρου μία κορβέτα και μία φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με τη συνοδεία οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επί δύο ώρες, τα τουρκικά μαχητικά προέβαιναν σε ελιγμούς, σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων μακριά από την πλατφόρμα «Όμηρος».
Με βάση πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσαν και αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία, η Τουρκία είχε εκδώσει αρχικά ΝΟΤΑΜ, για δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής προκειμένου να διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις. Αίτημα το οποίο απέρριψε η Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να καταγραφεί παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Λευκωσίας.

Δράση σκαφών κοντά στην «Αφροδίτη»
Φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία εξ αυτών βρέθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από την εξέδρα της Noble Energy.
Όπως γράφουν και ισραηλιτικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, πτήσεις στην περιοχή εκτέλεσαν και μαχητικά του Ισραήλ. Τα ισραηλιτικά σκάφη πέταξαν σε απόσταση μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της NobleEnergy, εν ήδη ασπίδας προστασίας.
Τα ισραηλινά μαχητικά βρέθηκαν αρκετά κοντά με τα τουρκικά F-16 για τα δεδομένα αεροπορικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα σε απόσταση βολής βλήματος AIM-120 AMRAAM που και τα δύο χρησιμοποιούν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ισραηλινά και τουρκικά αεροσκάφη βρέθηκαν τα μεν στα ραντάρ των δε στην περιοχή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν εναέρια τάνκερ KC-135 για να φτάσουν μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 12, ενώ τα ισραηλινά μαχητικά επικοινωνούσαν με Link με τα UAV που περιπολούν γύρω από την εξέδρα, ενώ είχαν και την υποστήριξη αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top