GuidePedia

0

Λευκωσία: Στο χορό των αντιδράσεων για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη φυσικού αερίου σέρνει το Λίβανο η Τουρκία. Ο Λίβανος, ο οποίος ως γνωστό αρνείται να επικυρώσει διά του κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αντιδρά τώρα και στις έρευνες. Βαδίζει δε προς την κατεύθυνση που χαράζει η Άγκυρα προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες προς τη Λευκωσία.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ, ο οποίος πολιτικά συνδέεται με την Χεζμπολάχ, δήλωσε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και η θέση της χώρας είναι πως «η συμφωνία της (Κύπρου) με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο». Καλεί δε την Κυπριακή Κυβέρνηση να «διορθώσει το λάθος» που έκανε για συμφωνία με το Ισραήλ. Τούτο, όπως μεταδίδεται από τη Βηρυτό, τέθηκε και ενώπιον του Κύπριου πρέσβη, Όμηρου Μαυρομμάτη, στον οποίο φαίνεται πως υποδείχθηκαν τα εξής: «Ο Λίβανος δεν θα είναι επιεικής με οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει την κυριαρχία του».

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα ο αμανές είναι ο ίδιος. Ξεκαθαρίζεται, όμως, ότι η αντίδρασή τους αφορά την έναρξη και δικών της ερευνών στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει έρευνες αυτή την εβδομάδα.

Αν, είπε, η Κυπριακή Κυβέρνηση «μαζί με διάφορες συμμαχίες - προβεί σε διερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο, τότε η Τουρκία θα απαντήσει προβαίνοντας επίσης σε ανάλογες γεωτρήσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις μας θα υποστηρίξουν αυτές τις έρευνες. Δεν μπλοφάρουμε. Πρόκειται για δικαιώματα της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να το γνωρίζει και η χώρα μας κι όλος ο κόσμος, ότι καθόλου δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση αυτών των δικαιωμάτων».

Εξάλλου, ο αναπληρών τον πρόεδρο Γκιουλ- κατά την απουσία του στη Γερμανία πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, είπε πως «η Τουρκία έλαβε την απόφασή της. Πράττει τα απαιτούμενα. Έτσι πρέπει να το δούμε το θέμα. Περαιτέρω, ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, σε δηλώσεις του είπε πως «οι εργασίες αυτές των Ε/Κ συνιστούν πρωτίστως πολιτική χειραγώγηση». Εμείς, συνέχισε, θα αναπτύξουμε «τις σεισμικές έρευνές μας εντός των ορίων της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Όμως, μπορώ να σας πω ότι είναι ειδικότερα εντός των δικών μας εκτάσεων με άδεια, στα ανοικτά της Αττάλειας».

Πάντως, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον παρείχε πλήρη στήριξη στη Λευκωσία στη διάρκεια της συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακούς πόρους και δεν πιστεύουν ότι αυτό θα έπρεπε να υπονομεύει ή να παρεμβάλλεται στις συνομιλίες.

«Συμφωνούμε με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος ταξινόμησης του ζητήματος της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης, είναι μέσω μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού» είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Και γαλλικό ερευνητικό πλοίο
Το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο BERGEN SURVEYOR συνεχίζει να κινείται σε περιοχές βορείως των κατεχόμενων, ενώ την ίδια ώρα με μια νέα NAVTEX η Τουρκία αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου και την κυπριακή δυτικά της Πάφου. Με τη NAVTEX(614/11) οι τουρκικές Αρχές ανακοινώνουν ότι το ειδικό σκάφος C/SILEDEBREHAT (που ανήκει στην ALCATEL) θα εκτελέσει εργασίες πόντισης καλωδίων από 20 έως 30 Σεπτεμβρίου σε περιοχές που “ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”.

Η Τουρκία παραθέτει σειρά συντεταγμένων που δημιουργούν τη νοητή γραμμή των εργασιών του σκάφους, οι οποίες όμως βρίσκονται εντός της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην ευαίσθητη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Το ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι λίγους μήνες μετά το περιστατικό με το ερευνητικό σκάφος EXPLORA, ένα ακόμη γαλλικό σκάφος φαίνεται να έχει ζητήσει άδεια από τις τουρκικές αρχές για διεξαγωγή εργασιών στην περιοχή.

Το σκάφος είχε ζητήσει άδεια και από τις ελληνικές Αρχές, που είχαν εκδώσει τη NAVWARN (501/11) με αναγγελία για έρευνες, χωρίς όμως να έχει υπάρξει η πρόσθετη ενημέρωση για τις συντεταγμένες στις οποίες θα κινηθεί το γαλλικό σκάφος.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top