GuidePedia

0

Απειλεί για δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να ρίξει το μπαλάκι στην Ελληνική και Κυπριακή πλευρά. Δίωρη τουρκική Ναυτική άσκηση για την τιμή των όπλων.

Ασκήσεις επί χάρτου της Κύπρου για τον υποθαλάσσιο αγωγό σε εγκαταστάσεις τερματικού στην περιοχή Βασιλικού. Πάνω: Αγωγός μήκους 185χλμ από το «Αφροδίτη» και κάτω αγωγός μήκους 205χλμ από το «Λεβιάθαν

Με κινήσεις τακτικής πλέον επέλεξε η Άγκυρα να δώσει συνέχεια στο θέμα του Φυσικού Αερίου ενώ χθες Τρίτη πραγματοποίησε και μια στρατιωτική άσκηση στα ανοικτά της Κύπρου και πλησίον της «Αφροδίτης» για «την τιμή των όπλων».

Στόχος της Τουρκίας είναι να ρίξει το μπαλάκι στο γήπεδο της κυπριακής και ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε η ίδια να μην βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο αφού κάτι τέτοιο θα την έφερνε, όπως αποδείχτηκε, αντιμέτωπη με ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα ενώ μια τέτοια ενέργεια, πρόκληση δηλαδή επεισοδίου εις βάρος κράτους μέλους της ΕΕ, θα την έθετε οριστικά εκτός του ευρωπαϊκού γκρουπ.

Ως εκ τούτου η Άγκυρα προσπαθεί με δηλώσεις για έναρξη δικών της ερευνών (σε συνεργασία με το ψευδοκράτος) σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και παράλληλα αμφισβητώντας την Ελληνική ΑΟΖ να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και Λευκωσίας.

Πάντως Ελλάδα και Κύπρος δεν θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν ό,τι καλύτερο αφού κυρίως η Αθήνα δεν έχει καμία διάθεση να ανεχτεί την αμφισβήτηση δικής της περιοχής με αυτό τον τρόπο, έστω και αν η συγκεκριμένη περιοχή (πλησίον Καστελόριζου) χαρακτηρίζεται ως «αμφισβητούμενη» περιοχή για Ελλάδα και Τουρκία.

Από την άλλη η Λευκωσία προτίθεται να καταγγείλει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, αν αυτή προχωρήσει τελικά σε έρευνες, και να ζητήσει την άμεση εμπλοκή τόσο της ΕΕ όσο και της Διεθνούς Κοινότητας. Ισχυρό ατού της Λευκωσίας (αλλά και Αθήνας) είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη του Δικαίου της Θαλάσσης.

Δίωρη άσκηση

Την ίδια ώρα η Τουρκία προέβηκε την Τρίτη σε μία δίωρη ναυτική στρατιωτική άσκηση σε απόσταση 60 Ναυτικών Μιλίων από τις ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 15 ΝΜ από την πλατφόρμα «Όμηρος» και το οικόπεδο «Αφροδίτη». Στην άσκηση έλαβαν μέρος Φρεγάτες, Πυραυλάκατοι και Κορβέτες του τουρκικού πολεμικού στόλου ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για διέλευση στρατιωτικών τουρκικών αεροσκαφών. Η Άσκηση ήταν χωρίς πυρά και τα σκάφη παρέμειναν αδρανή στην συγκεκριμένη περιοχή για δύο ώρες.

Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές «επρόκειτο για άσκηση για την τιμή των όπλων», απλώς και μόνο η Άγκυρα να δείξει πως βρίσκεται «σε επιφυλακή και παρακολουθεί». Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως το κλίμα θα παραμείνει σε «κάπως θερμό, για ακόμη τρεις με τέσσερεις εβδομάδες», χωρίς ωστόσο να θεωρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top