GuidePedia

0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, επιδιώκοντας να βρουν κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα ο Ομπάμα «ενθάρρυνε» τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει την σοβαρή ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ με αφορμή το θάνατο Τούρκων ακτιβιστών κατά την επιδρομή ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σε πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή, ενοχλημένοι φέρονται Αμερικανοί γερουσιαστές εξαιτίας της στάσης που κρατά ο Τούρκος πρωθυπουργός έναντι του Ισραήλ και με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα τον παρακαλούν να τον “επαναφέρει” στη τάξη. Την επιστολή την υπογράφουν συνολικά 14 γερουσιαστές.
Από το Δημοκρατικό κόμμα οι Ρόμπερτ Μενέντες, Μπομπ Κέισι, Κίρστεν Γκιλιμπαντ, Ντικ Μπλούμενταλ, Μπεν Κάρντιν, Τσακ Σούμερ. Από το Ρεπουμπλικανικό Σούζαν Κόλλινς, Μάρκ Κερκ, Όριν Χατς, Μάρκο Ρούμπιο, Τζώνυ Ίσαξον, καθώς και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν.
Στην επιστολή τους κατηγορούν τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι ακολουθεί μια αντι-ισραηλινή πολιτική και αυτός είναι που κρύβεται πίσω από την επίθεση της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο.
Προχωρούν μάλιστα και ένα βήμα παραπάνω και τον καταγγέλλουν ότι ωθεί τους Παλαιστινίους ώστε να επηρεάσουν και άλλα κράτη προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ τους, στη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο τίθενται εν αμφιβόλω με τον τρόπο που γίνεται!
Τέλος με την επιστολή τους κάνουν έκκληση προς τον κ. Ομπάμα ότι: «Ο κόσμος χρειάζεται να ακούσει από εσάς ότι το Ισραήλ είναι σύμμαχος μας και δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν απειλές από την Τουρκία”.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top