GuidePedia

0


Bulent Kenes. Διευθυντής σύνταξης της αγγλόφωνης εφημερίδας της Τουρκίας «Today's Zaman»

Δεν θα μπορούσα να εμπιστευθώ στρατιωτικούς που βαρύνονται έστω με υποψίες. Θα εκπλαγείτε μ' αυτό που θα πω αλλά θέλω η νέα ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας να μου εμπνέει τόση εμπιστοσύνη όση έχω και στον κουρέα μου. Να σας εξηγήσω τι εννοώ.


Εγώ πιστεύω ότι ο κουρέας είναι ο άνθρωπος στον οποίο έχουμε τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Πρέπει να τον εμπιστευόμαστε. Ενας άνθρωπος που θέλει ξύρισμα δεν κάθεται στην πολυθρόνα να τον ξυρίσει κάποιος τον οποίον δεν εμπιστεύεται, να αφήνει χέρια που δεν τα εμπιστεύεται να κρατούν ένα καλά ακονισμένο ξυράφι πάνω στο λαιμό του.

Ενας κουρέας πρέπει να απολαμβάνει 100% της εμπιστοσύνης μας, δεν αρκεί να είναι μόνο 99 % έμπιστος. Φαντάζεστε έναν κουρέα που κόβει το λαιμό ενός στους εκατό πελάτες του; Θα καθόσασταν να σας ξυρίσει; Εγώ όχι, σε καμία περίπτωση.


Αφού, λοιπόν, είναι σημαντικό να έχουμε εμπιστοσύνη στον κουρέα, ο οποίος ας σημειωθεί δεν κρατά παρά μόνο ένα ξυράφι στα χέρια, δεν πρέπει να θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο στρατό, ο οποίος διαθέτει τανκς, κανόνια, αεροπλάνα, βόμβες, όπλα, εκρηκτικά και χιλιάδες στρατιώτες;


Κι όμως. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των Τούρκων στις ένοπλες δυνάμεις έπεσε στο 70%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, με την αναλογία του κουρέα να σφάζει έναν στους δέκα, ο στρατός σκοτώνει τρεις στους δέκα. Μπορεί ο λαός μας να έχει εμπιστοσύνη σ' αυτόν το στρατό; Εναν στρατό που κρέμασε έναν πρωθυπουργό και δυο υπουργούς στο παρελθόν, έναν στρατό που η ιστορία του είναι γεμάτη πραξικοπήματα και παράνομες πράξεις;


Αν ο στρατός μας δεν δώσει δείγματα ότι πήρε μαθήματα από τα λάθη του στο παρελθόν και ότι λυπάται για τις παρανομίες του και αθλιότητές του, πώς είναι δυνατόν να του έχουμε εμπιστοσύνη; Γιατί οι πολίτες μας να εμπιστευθούν ένα στρατό που μάλλον θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση παρά να ντρέπεται για την ιστορία του, να δείχνει μεταμέλεια και να ζητά συγνώμη; Εναν στρατό που εξακολουθεί να κάνει το παν για να προστατεύσει "τα παιδιά του" που κατηγορούνται από τη δικαιοσύνη για εγκλήματα και είναι προφυλακισμένα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top