GuidePedia

0

«Η ΤΟΥΡΚΙΑέχει στρατιωτικό βάρος και είναι ένα από τα νέα κέντρα δύναμης παγκοσμίως. Η Τουρκία επιδεικνύει οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τους οποίους θα χαίρονταν πολλές χώρες της Ε.Ε. Εισήγαγε μία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, την οποία αναγνωρίζω, παρότι δεν πληρούνται ακόμη πολλά από τα κριτήριά μας. Η Τουρκία αποτελεί προ πάντων γέφυρα με τον ισλαμικό κόσμο.

Εξ ου και μία εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας δεν εξυπηρετεί μόνο τα τουρκικά αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Guido Westerwelle, ο οποίος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Έχουμε συμφέρον να εξακολουθήσει το βλέμμα της Τουρκίας να είναι στραμμένο προς την Ευρώπη, και γι’ αυτό θα έπρεπε όλοι στην Ευρώπη να μεταχειριζόμαστε την Τουρκία δίκαια και με σεβασμό και να της συμπεριφερόμαστε όπως σε έναν εταίρο στο ίδιο ύψος. Μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο που το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την Τουρκία να είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι το αντίστροφο. Κάτι τέτοιο θα ήθελα να το αποφύγω», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο ΥπΕξ Westerwelle επισκέφθηκε επίσης τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Επαίνεσε την ιερατική σχολή, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και υπογράμμισε: «Η ελευθερία της θρησκείας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας ζωής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της ελληνο-ορθόδοξης Σχολής ...». Η επίσκεψη, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, αποτελεί έκφραση της «προσωπικής αλληλεγγύης» του Γερμανού ΥπΕξ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top