GuidePedia

0
photo
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κέρδισε τις μισές ψήφους, αλλά η είσοδος όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στη βουλή δημιουργεί ένα πιο αντιπροσωπευτικό Κοινοβούλιο εν όψει των αναμενόμενων μεταρρυθμίσεων.

Χάρη στον εκλογικό θρίαμβο στις 12 Ιουνίου, το AKP και ο αρχηγός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδειξαν ότι μπορεί να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι το 2023, όπως υποστηρίζει σύνθημά τους.
Το AKP ξεπέρασε τις νίκες του παρελθόντος 34,3% το 2002 και 46,6% το 2007, αφού έλαβε το 49,9% των ψήφων.
Ο σοσιαλιστικός συνασπισμός Εργασίας, Ελευθερίας και Δημοκρατίας, το οποίου ηγείται το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Έλαβαν μέρος στις εκλογες με ανεξάρτητους υποψηφίους για να παρακάμψουν το όριο του 10% και αύξησαν τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών τους από 21 σε 36, παρά τα πολλά μειονεκτήματα του εκλογικού συστήματος για τους ανεξάρτητους.
Έγχρωμοι χάρτες που παρουσιάζουν πιο κόμμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε καθεμία από τις 81 επαρχιές της Τουρκίας, αποτελούσαν συνηθισμένο οπτικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής. Οι χάρτες παρουσιάζουν το πορτοκαλί χρώμα του AKP να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη χώρα με το κόκκινο του CHP να κυριαρχεί στη Θράκη και στα παράλια του Αιγαίου και το BDP, απεικονιζόμενο με μπλε χρώμα, να κυριαρχεί στις επτά επαρχίες του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Αυτά τα είδη χαρτών είναι παραπλανητικά, τονίζει ο ιστολόγος A. Murat Eren χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα στην εκλογική του ανάλυση, τις πόλεις Άδανα, Αγκρί και Κόνυα.
"Ακόμα και ο χρωματισμός της κάθε πόλης με (το χρώμα του κάθε κόμματος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε εκείνη την πόλη) υπόσχεται μία εικόνα που δεν είναι χαοτική αλλά εύκολη να την παρακολουθείς, είναι όμως αλήθεια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αυτές οι τρεις πόλεις που χρωματίστηκαν με τα χρώματα του ΑΚΡ σχεδόν σε κάθε χάρτη, όλες λένε ιστορίες που διαφέρουν μεταξύ τους και δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα χρώμα", έγραψε.
Παρόλο που το BDP αύξησε το ποσοστό του στη ψηφοφορία στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο συνασπισμός είναι ακόμα ανίσχυρος στη δύση.
Σύμφωνα με τον Kafaradyo, αυτό μπορεί να επηρεάσει στο συνασπισμό ώστε να μετατραπεί σε κόμμα "ομπρέλα", το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει μη σοσιαλιστές και μη Κούρδους ψηφοφόρους. Η ανάλυση του μπλογκ συμβαδίζει με την άποψη του τουρκικού τύπου και των αναλυτών οι οποίοι θεωρούν ότι ο συνασπισμός BDP είναι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές των εκλογών της Κυριακής.
Πολλοί έχουν το βλέμμα στραμμένο προς το νέο σύνταγμα -- το οποίο θα ετοιμαστεί στην επερχόμενη θητεία του AKΡ. "Είναι σίγουρο ότι ένα νέο σύνταγμα θα έρθει αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το σύνταγμα να μην είναι φιλελεύθερο. Απλά ένα σύνταγμα που θα επεκτείνει τον ορισμό της υπηκοότητας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και θα διατηρήσει την τρέχουσα κοινωνική τάξη με μερικά ρετουσαρίσματα", τόνισε ο Shelbyl.

Ο Shelbyl επίσης αμφισβήτησε εάν το CHP ανήκει ακόμη στην αριστερά αναφέροντας μία μικρή ιστορία της τουρκικής αριστεράς από τη δεκαετία του '80. Η αριστερά βρίσκεται σε πτώση από τότε που άρχισε να προσπαθεί να διατηρήσει το κατεστημένο, και χρειάζεται να τροποποιηθεί για να αντιταχθεί στο ΑΚΡ, το οποίο έχει μετατραπεί σε "μονολιθικό δεξιό συνασπισμό" γράφει ο Shelbyl.
Εάν δεν συμβεί αυτό, η ηγεσία δεν θα αισθανθεί την πίεση να εκδημοκρατιστεί, και "τότε θα πετύχουμε μια πρωτιά στην παγκόσμια ιστορία και θα ελπίζουμε για ένα συντηρητικό κόμμα, το οποίο θα ωφελούνταν από τον 'αυταρχικό καπιταλισμό", για να γίνει φιλελεύθερο από μόνο του".
Η διαρροή "ερωτικών ταινιών" ορισμένων αξιωματούχων του κόμματος MHP στο διαδίκτυο πριν τις εκλογές με πιθανό σκοπό να τους κρατήσουν κάτω από το όριο του 10% απέτυχε, έγραψε ο Azarach στο Libersite. Οι άνθρωποι θεώρησαν τους αξιωματούχους του MHP θύματα και τους υποστήριξαν, όπως συνέβη με διασημότητες που βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις, ισχυρίστηκε ο ιστολόγος Azarach.
Το κόμμα MHP μπορεί ακόμα να θεωρείται επιτυχημένο εφόσον είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που κατάφερε να μπει στη βουλή δύο φορές στη σειρά. Ο Azarach είπε ότι η αναμενόμενη επιτυχία του BDP μπορεί να ενθάρρυνε τους Τούρκους εθνικιστές να ψηφίσουν το MHP.
 Του Οζγκούρ Ογκρέτ για τους Southeast European Times
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top