Η Βουλγαρία φαίνεται πως έχει ισχυρότερη της Ελλάδος διάθεση προς υπεράσπιση ιστορικών τίτλων και όχι μόνο. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Παρβάνωφ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, αποσαφήνισε ότι μία συμβιβαστική λύση με βάση το γεωγραφικό προσδιορισμό για την FYROM, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στους πολίτες της Βουλγαρίας, και "όχι τόσο πολύ ανάμεσα στα θεσμικά όργανα." Η Βουλγαρία ως γνωστόν, θεωρεί τους ''Μακεδόνες'' της FYROM ''αποσκιρτήσαντες'' Βουλγάρους.
Τι είπε ακριβώς ο Βούλγαρος πρόεδρος; ''Έγιναν πρόσφατα γνωστές και σε εμάς οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, ότι η Ελλάδα συμφωνεί να ονομαστούν τα Σκόπια ως βόρεια ή άνω Μακεδονία. Μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία όμως, θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Και αυτό γιατί η “Μακεδονία του Πιρίν” αποτελεί μέρος της “βόρειας Μακεδονίας” που ανήκει στη Βουλγαρία. Το δίνω ως παράδειγμα: τα συμβιβαστικά ονόματα όπως «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία» πρέπει να σχολιάζονται έχοντας κατά νου το γεγονός ότι η Μακεδονία του Πιρίν, η οποία βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος, είναι επίσης μέρος της Βόρειας και Άνω Μακεδονίας. Τι θα πει ο πληθυσμός αυτού του μέρους της Βουλγαρίας;" ανέφερε σε δημοσιογράφους.
"Αλλά ας αφήσουμε τους φίλους μας να βρουν ένα κοινό όνομα, εμείς οι Βούλγαροι θα βρούμε έναν τρόπο να εκφράσουμε την εποικοδομητική στάση μας", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλγαρία ήταν το πρώτο κυρίαρχο κράτος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της FYROM, και το έπραξε σύμφωνα με τη συνταγματική της ονομασία.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος, επεσήμανε πάντως, ότι η FYROM πρέπει, χωρίς αμφιβολία, να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, και ότι όσο πιο σύντομα τακτοποιηθεί η διαμάχη για την ονομασία, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος της FYROM προς ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τοποθέτηση που σαφώς αντανακλά την φιλοαμερικανική οπτική της Σόφιας, η οποία όμως παράλληλα, εργάζεται παρασκηνιακά προς ανάδυση και ανάδειξη της ''βουλγαρικής ταυτότητας'' των κατοίκων της σημερινής FYROM.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου