GuidePedia

0

Σε κρίσιμο παράγοντα των τουρκικών βουλευτικών εκλογών εξελίσσεται το Κουρδικό, προμηνύοντας μια τεταμένη προεκλογική περίοδο, με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) να εμφανίζεται να προωθεί μια στρατηγική έντασης, με στόχο να κερδίσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης όσον αφορά τα κουρδικά δικαιώματα.
Οι ηχηρές διαδηλώσεις των Κούρδων συνεχίστηκαν στις νοτιανατολικές και στις δυτικές επαρχίες και, μετά τη δεύτερη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), να επιτρέψει σε έξι από τους επτά υποψήφιους που υποστηρίζονται από το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) να συμμετάσχει στις εκλογές. Η πρώτη απόφαση του YSK, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, απαγόρευε σε όλους τους υποψηφίους να κατέβουν στις εκλογές, γιατί έχουν προηγούμενες καταδίκες για σχέσεις με το ΡΚΚ.
Την κουρδική μειονότητα σαφώς και προβληματίζει η αναλγησία των τουρκικών νόμων, που είναι σχεδιασμένοι, για να προασπίζουν την κρατική εξουσία και τον έλεγχο της κοινωνίας από το κράτος. Οι εκπρόσωποί της είναι φυσιολογικό να μην εμπιστεύονται το τουρκικό κράτος, το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το νέο δημοκρατικό προσωπείο του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Όμως μια πολιτική πόλωσης και έντασης από το BDP δίνει τροφή στους εθνικιστικούς κύκλους και στο στρατιωτικό κατεστημένο να παρουσιάσουν τους Κούρδους ως παράγοντα αποσταθεροποίησης του κράτους.
Ένας μεγάλος αριθμός Κούρδων πολιτικών, ανάμεσα τους και δήμαρχοι, οι οποίοι πρόσκεινται στο BDP, έχουν συλληφθεί από το 2009, όταν άρχισαν οι έρευνες για την οργάνωση Κοινότητες του Κουρδιστάν/ Τουρκικό Συμβούλιο (KCK/TM), που φέρονταν να έχει σχέσεις με το ΡΚΚ. Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις σε μια πρόσφατη επιδρομή τους συνέλαβαν και ανέκριναν τριάντα πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της τοπικής οργάνωσης του BDP στο Χακάρι.
Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας οπό μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το Κουρδικό στους ώμους του και αναγκαστικά πρέπει να συμπλεύσει με το ΡΚΚ, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει τα ερείσματα του και τον ηγέτη σύμβολο Οτσαλάν, ο οποίος συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Το BDP και οι Κούρδοι εθνικιστές φαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Zaman», ότι έχουν βρει διάφορους τρόπους, για να προωθήσουν τους στόχους τους μέχρι τις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται ότι εντάσσεται και η στρατηγική των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών μονάδων, που «εγκαινίασε» ο Οτσαλάν. Παράλληλα, τα παραρτήματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις νοτιανατολικές επαρχίες θα μπορούσαν να γίνουν στόχος των υποστηρικτών τoυ BDP, διότι αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο του, ενώ το BDP θεωρεί ότι στις δυτικές επαρχίες, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, χρειάζεται απεγνωσμένα τη διατήρηση της έντασης, για να σταθεροποιήσει τις κουρδικές ψήφους. Έχει αποδειχθεί ότι το Κουρδικό αποτελεί ένα από τα βαρόμετρα διαμόρφωσης της τουρκικής πολιτικής και εξαρτάται από το τρίπτυχο κυβέρνηση στρατός ΡΚΚ.
Γιώργος Πρωτόπαππας
ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top