GuidePedia

0
 
Μέσα στη δίνη του νέου μεσανατολικού ζητήματος, οι δύο αντίπαλοι στην Παλαιστίνη, η Χαμάς και η Φατάχ, ανακοινώνουν στο Κάιρο την επίτευξη συμφωνίας, που προβλέπει μια μεταβατική κυβέρνηση και την προκήρυξη εκλογών σε διάστημα ενός έτους. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, αντέδρασαν, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη.
Η τελική υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στο Κάιρο, στις 4 Μαΐου, επισφραγίζοντας μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των δύο αδελφών-εχθρών. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, που στηρίζεται από τη Φατάχ, έχει να διαλέξει ή την ειρήνη με το Ισραήλ, ή την ειρήνη με την Χαμάς, που ελέγχει τη ζώνη της Γκάζα και που αποτελείται από εξτρεμιστικά και φανατικά στοιχεία και διεθνώς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Επίσημος στόχος της Χαμάς είναι η διάλυση του κράτους του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ, πιο διαλλακτικές, δήλωσαν ότι στηρίζουν τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο πλευρών, στο μέτρο που υποστηρίζεται η υπόθεση της ειρήνης. Δηλαδή, οι αρχές του «Κουαρτέτου» (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία), που ζητάει την παύση της βίας, το σεβασμό των συμφωνιών του παρελθόντος και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη προσπάθεια συμφιλίωσης της Χαμάς με τη Φατάχ. Τον Φεβρουάριο του 2007 υπέγραψαν μια ανάλογη συμφωνία, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Τον Ιούνιο όμως του ιδίου έτους, το στρατιωτικό τμήμα της Χαμάς, κατέλαβε δια των όπλων τη ζώνη της Γάζα, εγκατέστησε de facto δική του διοίκηση, με αποτέλεσμα να υφίστανται έκτοτε, δύο παλαιστινιακές αρχές, μια στη Ραμάλα, και μια στη Γκάζα.
Η δύναμη όμως, του δημοκρατικού τσουναμιού, που σαρώνει την περιοχή, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και των διαδραστικών δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο, προκάλεσε στις 15 Μαρτίου, ένα κύμα διαμαρτυρίας και στις δύο πλευρές της Παλαιστίνης, ζητώντας τη συμφιλίωση των παλαιστίνιων.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθεί η εξέλιξη αυτή. Θα μπορούσε, αντιθέτως με ό, τι πιστεύεται, να βοηθήσει τελικά την πρόοδο του μεσανατολικού, αρκεί να επικρατήσει η λογική, σε ότι αφορά την υπαρξιακή οντότητα του Ισραήλ, ως κράτους, κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Με την προοπτική αυτή, ο διχαστικός λόγος του ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν βοηθάει, αντιθέτως με τη στάση των ΗΠΑ, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι θα είναι και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Κίνας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο αέρας όμως αλλαγής δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του προς τα εμπρός. Η κατάσταση στη Συρία και η αποδυνάμωση του μετώπου Συρίας, Ιράν και Νοτίου Λιβάνου, βοηθούν σ΄ αυτό.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top