GuidePedia

0
photoΤου Άλακμπαρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times
Καθώς η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένει τις εκλογές του Ιουνίου, ένας παλιός εχθρός αυξάνεις τις προοπτικές για νέες επιθέσεις.
Γυναίκα θρηνεί πάνω από φέρετρο στρατιώτη που σκοτώθηκε από το ΡΚΚ. [Reuters]Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ανακοίνωσε τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας του, τρεις μήνες νωρίτερα από την αρχική δέσμευσή του, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν αποκρίθηκε στα αιτήματά του.

Μέχρι στιγμής, το ΡΚΚ έχει τηρήσει επτά εκεχειρίες. Η τελευταία ήταν απόκριση σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν κήρυξε "Δημοκρατικό Άνοιγμα" το 2009, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να τερματίσει το αδιέξοδο με τους Κούρδους και να αναζητήσει πολιτική λύση στη σύγκρουση.
Από το 1984, το PKK έχει διενεργήσει ένοπλο αγώνα για την Κουρδική αυτοδιάθεση. Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση έχει στοιχίσει περίπου 40.000 ζωές.
Η οργάνωση, η οποία θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από Τουρκία, ΗΠΑ και ΕΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διώκει ποινικά εκλεγμένους Κούρδους βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, αγνοώντας εκκλήσεις για διερεύνηση ισχυρισμών περί μαζικών Κουρδικών τάφων στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς επίσης αποτυχία βελτίωσης των συνθηκών κράτησης για τον αρχηγό του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
"Τα αιτήματα αυτά δεν είναι δίκαια και αποτελούν δικαιολογία του ΡΚΚ ώστε να κάνει χρήση βίας", ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος στους SETimes.
"Τα Κουρδικά προβλήματα στη χώρας μας δεν έχουν τελειώσει, ωστόσο ως κυβερνών κόμμα [το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)], έχουμε προβεί σε σοβαρά μέτρα για να τα λύσουμε για πάντα", ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΡ από το Ντιγιαρμπακίρ, Κουτμπετίν Αρζού. "Η Τουρκία έχει περάσει από τη μη αποδοχή των Κούρδων στην κοινωνία της στην αποδοχή της γλώσσας τους".
Υπάρχουν δεκάδες Κούρδοι βουλευτές στο κοινοβούλιο, ανέφερε ο Αρζού, προσθέτοντας πως επειδή το ΡΚΚ δεν αναγνωρίζει Κούρδους που δεν είναι μέλη της οργάνωσης, οι δηλώσεις του είναι ψευδείς.
Όσο για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ανέφερε ο Αρζού, να περιμένετε τα ίδια. "Χάνουν τον εαυτό τους [το ΡΚΚ]. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε οποιαδήποτε συμφωνία πλέον με την παράνομη αυτή ομάδα".
Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι. Το μέλος του κοινοβουλίου Γιουσούφ Ζίγια Ιρμπέτς αποχώρησε πρόσφατα από το ΑΚΡ και πέρασε στο ακροδεξιό αντιπολιτευόμενο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης για τους Κούρδους.
"Η πολιτική αυτή δεν κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση από την αρχή", δήλωσε στους SETimes, αναφέροντας ότι οι υποσχέσεις του ΡΚΚ για εκεχειρία δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές μέχρι να αποκηρύξουν εντελώς την τρομοκρατία".
"Δεν υπάρχει δυνατότητα για συζητήσεις με τρομοκράτες", ανέφερε, σχολιάζοντας τη μελλοντική διαδικασία.
"Το ΡΚΚ έχει την παλιά συνήθεια να δημιουργεί περιβάλλον φόβου στην περιοχή κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου", αναφέρει ο Σουλεϊμάν Οζερέν, διευθυντής του International Terrorism and Transnational Crime Research Centre που εδρεύει στην Άγκυρα.
"Ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας εξεπλάγησαν όταν το ΡΚΚ ανακοίνωσε την τελευταία απόφασή του", ανέφερε στους SETimes, προσθέτοντας ότι μετά, ο κρατούμενος αρχηγός του Οτσαλάν παρέτεινε την εκεχειρία μέχρι τις 21 Μαρτίου.
"Κατανόησαν [στο PKK] ότι δεν μπορούσαν να πάνε πολύ μακριά με πολιτικά αιτήματα, έτσι αναμένω να παρατείνουν ξανά την εκεχειρία", αναφέρει.
Ωστόσο, ο Νιχάτ Αλί Οζτσάν, συγγραφέας του βιβλίου "Κουρδικό Εργατικό Κόμμα: Ιστορία, Ιδεολογία και Μέθοδοι", πιστεύει ότι τερματίζοντας την εκεχειρία, το ΡΚΚ αποσκοπεί στο να ανυψώσει την πολιτική πόλωσή του, να κινητοποιήσει τις βάσεις του και να ενισχύσει τον κοινωνικό έλεγχο στην εθνική σύστασή του.
"Το αποκορύφωμα σε ό,τι αφορά στη βία πιθανότατα να έλθει μετά τις εκλογές [του Ιουνίου], καθώς η Τουρκία θα εισέρχεται σε νέα διαδικασία δημιουργίας συντάγματος", ανέφερε στους SETimes. "Το PKK θεωρεί την κλιμάκωση στα επίπεδα βίας χαρτί διαπραγμάτευσης στη διαδικασία δημιουργίας συντάγματος στη μετεκλογική Τουρκία".
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top