GuidePedia

0
Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα η εφημερίδα «The Australian» τεκμηριώνει τη συνεργασία αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες του Καντάφι!
H εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από το WikiLeaks τα οποία αποκαλύπτουν ότι το καθεστώς Καντάφι προμήθευε στοιχεία την αμερικανική CIA και τη βρετανική MI-6 για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, αυτό που σήμερα κατέχουν οι επαναστάτες.
Τα ονόματα και τα «βιογραφικά» που έφτασαν στα χέρια των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέρχονται σε εκατοντάδες! Άπαντες ανησυχούσαν σφόδρα ότι οι σουνίτες εξτρεμιστές οι οποίοι διατηρούσαν αποδεδειγμένα σχέσεις με την Αλ Κάιντα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή (προφανώς ο Καντάφι ανησυχούσε για τη σταθερότητα του καθεστώτος του).

Βετεράνος της CIA, ο Πολ Πίλαρ, ο οποίος είχε διαπραγματευτεί με τη Λιβύη την εγκατάλειψη του μη συμβατικού της οπλοστασίου, όταν ο Καντάφι στράφηκε στη Δύση εγκαταλείποντας κάθε δραστηριότητα η οποία θα τον έθετε στο στόχαστρο μετά τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ (πόσο λάθος έκανε...), δήλωσε στους βρετανικούς «The Times», ότι πολλές πληροφορίες αφορούσαν στη Λιβυκή Ισλαμική Ένοπλη Ομάδα (LIFG: Libyan Islamic Fighting Group).

Τα έγγραφα του WikiLeaks αποδεικνύουν ότι όντως η Λιβύη είχε καταστεί «εύφορο έδαφος» για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Νεαρά άτομα προερχόμενα από τη Λιβύη ταξίδευαν στο Ιράκ για να ενταχθούν στις εκεί τρομοκρατικές ομάδες, πιστεύοντας ότι αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να ενταχθεί κάποιος στον «ιερό πόλεμο» (jihad), το καθήκον κάθε μουσουλμάνου, σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία του Ισλάμ.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα πρώην στελέχη της CIA, όπως ο Βίνσεντ Κανιστράρο, που υποστηρίζουν ότι ο Καντάφι υπερτόνιζε την απειλή του φονταμενταλισμού στη Λιβύη με σκοπό να τραβήξει το αμερικανικό ενδιαφέρον, με απώτερο σκοπό να προστατεύσει το καθεστώς του, αφού θα τον θεωρούσαν ως σύμμαχο των αμερικανικών υπηρεσιών.

Οι αντιθέσεις αυτές γίνονται αισθητές μέσα από τα έγγραφα του WikiLeaks, κανείς ωστόσο δεν μπαίνει στην ουσία του θέματος και να μιλήσει με περισσότερα στοιχεία για την οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM: Al Qaeda in the Islamic Magreb), η οποία έχει αιματοκυλήσει στην κυριολεξία τα κράτη της Βόρειας Αφρικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι είχαν δώσει στοιχεία και γι’ αυτή την οργάνωση.

Εν κατακλείδι, έγγραφο του WikiLeaks αναφέρει ότι «η Λιβύη έχει συμπεριφερθεί ως σημαντικότατος σύμμαχος στην αντιτρομοκρατική προσπάθεια των ΗΠΑ, και θεωρείται ένας από τους βασικούς εταίρους στην καταπολέμηση της διακίνησης ξένων μαχητών». Η εκτίμηση ανήκει στην αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης και εστάλη προς το State Department στις 10 Αυγούστου 2009.

Το άρθρο της αυστραλιανής εφημερίδας μπορούν οι αγγλομαθείς αναγνώστες μας να το βρουν στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.theaustralian.com.au/gaddafi-regime-fed-names-of-jihadists-to-uk-cia/story-fn7ycml4-1226025836662

Δημοσίευση σχολίου

 
Top