Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ υπό την καθοδήγηση των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας επιχειρεί παρασκηνιακά να κερδίσει έδαφος στην υπό διαμόρφωση «Νέα Δομή» της Συμμαχίας,
προβάλλοντας το στρατηγείο της Λάρισας (CAOC) καθώς και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα ως τους βασικούς βραχίονες για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων αεροπορικού και ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης.
Ξαφνικά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τις διεργασίες που γίνονται τους τελευταίους μήνες εντός της Συμμαχίας για τη νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα εμφανιζόταν ανήμπορη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα Δομή Διοίκησης καθ΄ ότι αυτό πλέον θα επιβαρύνει οικονομικά τις ίδιες τις χώρες - μέλη στις οποίες θα εγκατασταθούν οι σύγχρονοι βραχίονες Διοίκησης (στρατηγεία και υποστρατηγεία).
Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα η νέα Δομή Διοίκησης υπό την επωνυμία «Μοντέλο ΙΙ» προβλέπει δραστική μείωση επιτελικών δομών και στελεχών κατά 34%.
Συγκεκριμένα υπό το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) που εδρεύει στη Μονς θα λειτουργούν δύο μεικτά στρατηγεία (Αεροπορικό και Ναυτικό) και δύο αεροπορικά υποστρατηγεία (CAOC) τα οποία θα είναι περιφερειακά και όχι στατικά. Δηλαδή θα είναι αναβαθμισμένα και πλήρως εξοπλισμένα που θα μπορούν να επιχειρούν ανά την υφήλιο όπου και όποτε προκύπτει ανάγκη. Η έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη βρήκε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σε έντονες διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της Νέας Δομής Διοίκησης στην περιοχή της Μεσογείου.
Με τη νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ καταργούνται στρατηγεία και υποστρατηγεία και τα πάντα αλλάζουν με βασικό στόχο να μετακυληθούν τα περισσότερα συμμαχικά κονδύλια στις μεγάλες επιχειρήσεις που κυρίως οι Αμερικανοί διεξάγουν σε εύφλεκτες περιοχές...
Πλεον το κόστος των νέων υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων και υποστρατηγείων μετακυλίεται στα κράτη- έθνη που θα τα φιλοξενούν.
Και εδώ προκύπτει το πρώτο δίλημμα για την Ελλάδα.
Εχει την οικονομική ευχέρεια να συμμετάσχει στο διπλωματικό παιχνίδι που διεξάγεται παρασκηνιακά εντός του ΝΑΤΟ; Σίγουρα όχι.Τι όμως μπορεί και πρέπει να πράξει η Ελλάδα;Να απαιτήσει ίση μεταχείριση με την Τουρκία στα δύο στρατηγεία (Αεροπορικό και Ναυτικό). Αυτό ακριβώς κάνει εδώ και μια βδομάδα στις Βρυξέλλες η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ.Να επιμείνει στην αναβάθμιση του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαφαίνεται ότι η Ελλάδα άδραξε της ευκαιρίας και οι επιχειρήσεις για το εμπάργκο κατά της Λιβύης θα κατευθύνονται από τη Σούδα !Να παλέψει ώστε το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας (CAOC) να μη χάσει τα χρηματοδοτικά πακέτα υποδομής του ΝΑΤΟ ασχέτως εάν μετατραπεί από στατικό σε αναπτυσσόμενο που απαιτεί η Νέα Δομή Διοίκησης. Τον ρόλο του εφεδρικού αεροπορικού στρατηγείου κατά τις επιχειρήσεις στη Λιβύη επιδιώκει η κυβέρνηση. Γι' αυτό και έσπευσε να εντάξει το ιπτάμενο ραντάρ στις επιχειρήσεις.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου