GuidePedia

0
Στις 19:00 ενεργοποιήθηκε η απόφαση του ΝΑΤΟ για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
- 16 πολεμικά σκάφη στη διάθεση της Συμμαχίας - Τι προσφέρει η Τουρκία
- Η αεροπορία του Καντάφι δεν υπάρχει πια, δηλώνουν οι Βρετανοί
- Νέοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη – Έπληξαν βάση του πεζικού
- Περισσότεροι από 40 οι νεκροί στη Μιζράτα

Την εκτέλεση της αποστολής έχουν αναλάβει σε πρώτη φάση οκτώ πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα Λήμνος. Τα πολεμικά πλοία θα εκτελούν νηοψίες στα ανοιχτά της Λιβύης.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων επέφεραν συντριπτικό πλήγμα στην αεροπορία της Λιβύης. «Δεν υπάρχει πια ως μαχητική δύναμη» δήλωσε ο Βρετανός αντιστράτηγος, Γκρεγκ Μάρσαλ. Τις τελευταίες 24 ώρες, τα συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 97 πτήσεις, πλήττοντας άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.


Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν νέες αεροπορικές επιθέσεις στην Τρίπολη. Οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε βάση του λιβυκού πεζικού, που βρίσκεται 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, «στην περιοχή Τάουρα», μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Η δημόσια τηλεόραση της Λιβύης στο βραδινό δελτίο της αναφέρθηκε «σε βομβαρδισμούς κατά πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης», επικαλούμενη ένα πρόσφατο στρατιωτικό ανακοινωθέν.
Και αφού ο αεροπορικός αποκλεισμός φτάνει στο τέλος του, ξεκινά ο ναυτικός αποκλεισμός. Μπορεί για την ώρα το διπλωματικό θρίλερ να συνεχίζεται και οι χώρες του ΝΑΤΟ να μην έχουν καταλήξει σε οριστική απόφαση για το ποιος θα κάνει το... κουμάντο, 16 πολεμικά αεροσκάφη και υποβρύχια ρίχνονται στη... μάχη για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.
Η Τουρκία θα ενισχύσει με τέσσερις φρεγάτες και ένα βοηθητικό πλοίο συνοδείας, την υλοποίηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Η αποστολή των ναυτικών αυτών μονάδων καθιστά την Τουρκία, ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική συμμετοχή εντός της συμμαχίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των πολεμικών πλοίων μαζί με ένα υποβρύχιο που θα έχει η Άγκυρα στην περιοχή, φτάνει στα 16.
Η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά την απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων, αλλά και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ιταλία θα διαθέσει ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου μάχης και μία φρεγάτα. Στη ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Τρία υποβρύχια επίσης, θα διαθέτουν στην περιοχή, η Τουρκία η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ ένα πρόσθετο βοηθητικό πλοίο, θα στείλει η Τουρκία, στο πλαίσιο της συνολικής ναυτικής δέσμευσης για την υλοποίηση της αποστολής που έχει αναλάβει στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε το Μουαμάρ Γκαντάφι να παραιτηθεί, προκειμένου να αποτρέψει την αιματοχυσία στη χώρα του. Είναι σημαντικό για την Τουρκία, είπε, η κατάσταση στη Λιβύη να ομαλοποιηθεί, χωρίς κλιμάκωση της αιματοχυσίας, ενώ αυτοί που κυβερνούν τη χώρα, πρέπει να παραιτηθούν προκειμένου να αποτρέψουν λεηλασία της Λιβύης, από τους ξένους. Θυμηθείτε, τόνισε, τη συμπεριφορά του Σαντάμ και την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ.
Ηγετικό ρόλο διεκδικεί η Γαλλία
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία εξακολουθεί να διεκδικεί την ηγεσία των επιχειρήσεων (προκαλώντας πάντως αντιδράσεις), με τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική επέμβαση θα είναι τεχνικός. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δε θα ασκήσει «την πολιτική καθοδήγηση» του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη. Αυτή θα ανατεθεί σε επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που παίρνουν μέρος στην επέμβαση και του Αραβικού Συνδέσμου. Ανακοίνωσε δε ότι οι εκπρόσωποι των συμμάχων του δυτικού συνασπισμού που μετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη θα συναντηθούν την Τρίτη στο Λονδίνο για να συζητήσουν για την κρίση
Λουτρό αίματος στη Μιζράτα
Οι ελεύθεροι σκοπευτές που έχει αναπτύξει το καθεστώς Καντάφι στην Μιζράτα συνεχίζουν να σκορπούν το θάνατο στην πόλη σύμφωνα με τους αντάρτες. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων Χαφίζ Γκόγκα.
Οι ελεύθεροι σκοπευτές επιτέθηκαν και βομβάρδισαν στο νοσοκομείο της πόλης. «Πυροβολούν το νοσοκομείο και οι δύο είσοδοί του δέχονται βαριά επίθεση. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει», δήλωσε ο κάτοικος ο οποίος κατονομάστηκε ως Σααντούν. Η πληροφορία αυτή, όμως δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.
Νωρίτερα, γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης δήλωσε πως την Τρίτη 17 άνθρωποι, από τους οποίους οι 5 παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οβίδες των δυνάμεων του Καντάφι.
«Τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, που βρίσκονταν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο με τους γονείς τους για να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι, σκοτώθηκαν το πρωί της Τρίτης. Δεχθήκαμε άλλο ένα παιδί που υπέκυψε το απόγευμα», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, μαίνονται οι βομβαρδισμοί και στην πόλη Ζιντάν, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.
Παράλληλα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" μετέδωσε ότι κυβερνητικά τεθωρακισμένα του Καντάφι έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είδοσο της πόλης Ατζνταμπίγια.
Αξιωματούχοι της Λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα χαράματα δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα, 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας, αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η συμμαχία των δυτικών κρατών.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top