GuidePedia

0
Εκρήξεις στην Τρίπολη - Μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ  
Ίσως χρειαστεί χερσαία επίθεση στη Λιβύη, λένε οι Ρώσοι -Στο έδαφος τα νορβηγικά αεροσκάφη-Τουλάχιστον 13 νεκροί, εκ των οποίων 5 παιδιά, νεκρά στη Μισράτα
Τελευταίες εξελίξεις
(21:50) Οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν, σήμερα τις απογευματινές ώρες σε μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, "στην περιοχή Τάουρα", όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

(21:36) Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να σημαδευτεί από κακοφωνία όσον αφορά την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η οποία θρυμμάτισε τα σχέδιά τους περί κοινής εξωτερικής πολιτικής, όπως και πριν από οκτώ χρόνια--την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ.
(20:39) Η Νορβηγία μπορεί να καθηλώσει στο έδαφος τα έξι μαχητικά F- 16 τα οποία έχει διαθέσει για τις διεθνείς επιχειρήσεις στην Λιβύη σε περίπτωση που οι αποστολές τους κριθούν πολύ επικίνδυνες για τους αμάχους του κράτους της Βορείου Αφρικής, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας.
(20:19) Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Πρίχοντο έκρινε σήμερα ότι πιθανώς να υπάρξει αναγκαιότητα να γίνει χερσαία επίθεση στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία "ήξερε τι έκανε" όταν επέλεξε να μην ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
(19:06) Oι δυτικές αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζονται στη Λιβύη συντελούν "στα δεινά των πολιτών", γεγονός που προκαλεί "ανησυχία", δήλωσε σήμερα από το Βελιγράδι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.
(17:59) «Δεν υφίσταται ως μάχιμη δύναμη η αεροπορία του Μουαμάρ Καντάφι» τόνισε σήμερα ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη, αντιπτέραρχος Γκρεγκ Μπάγκγουελ.
Ο ίδιος τόνισε ότι τώρα οι συμμαχικές δυνάμεις θα επιχειρούν σχεδόν ανενόχλητες στον ουρανό της Λιβύης, εντείνοντας την πίεση στις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης.

(17:00) Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προέβλεψε σήμερα μια ταχεία έκβαση του πολέμου στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας θα είναι "σύντομης διάρκειας".
"Δεν φαντάζομαι ότι η συνοχή των αρχών της Τρίπολης θα παραμείνει για πολύ καιρό ακέραιη γύρω από τον Καντάφι και την κοντινή του κλίκα", δήλωσε ο Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου.
(14:35) Η Τουρκία, η οποία δείχνει να εναντιώνεται στην πρόθεση του ΝΑΤΟ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, προσέφερε ένα υποβρύχιο και άλλα πλοία του πολεμικού της στόλου για να ενισχύσει τις δυνάμεις της Συμμαχίας να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το AFP επικαλούμενο υψηλό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
(14:32) Όπως είχε ανακοινωθεί από το πρωί, τα πλοία του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν τις περιπολίες ανοιχτά των λιβυκών ακτών, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Associated Press.
(14:29) Το Reuters αναφέρει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη των Συμμάχων που επιτέθηκαν εναντίον στόχων στη Μισράτα, έπληξαν μια στρατιωτική βάση υποστηρικτών του Καντάφι.
(14:16) Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα ασκήσει «την πολιτική καθοδήγηση» του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, αλλά θα παρέμβει ως «εργαλείο σχεδιασμού και διεξαγωγής επιχειρήσεων» για την εφαρμογή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
(14:11) Κάτοικος της Μισράτα είπε στο Reuters ότι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι πυροβολούν προς ένα τοπικό νοσοκομείο και σκότωσαν τουλάχιστον τρία άτομα.
(14:02) Περισσότερα σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου: «Είναι σημαντικό για την Τουρκία η κατάσταση στην Λιβύη να λήξει χωρίς περισσότερη αιματοχυσία. Εκείνοι που κυβερνούν τη Λιβύη πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από την εξουσία για να εμποδίσουν το ενδεχόμενο να πέσει η χώρα σε ξένα χέρια».
(13:54) Κάτοικος της Ζιντάν είπε στο Reuters ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις του Καντάφι και βομβαρδίζουν συνεχώς, ενώ απηύθυνε έκκληση στους Συμμάχους να προστατεύσουν τους πολίτες.
(13:51) Το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι ο Mahmoud Jabril θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του νέου καθεστώτος και θα είναι εκείνος που θα επιλέξει υπουργούς.
(13:44) Κάτοικος της πόλης Ζιντάν είπε στο Reuters ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν εκ νέου την πόλη αυτήν τη στιγμή.
(13:43) Σύμφωνα με το AFP 13 άτομα, εκ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν στις σημερινές ένοπλες εμπλοκές στη Μισράτα
(13:32) Ο Francois Baroin, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα παίξει «τεχνικό ρόλο» στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters.

(13:24) Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέλη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Μισράτα λένε ότι η κατάσταση εκεί είναι «κρίσιμη» και πως δεν έχουν πλέον καύσιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
(13:20) Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ενέκρινε τη συμμετοχή έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία βρίσκονται στην Κρήτη, στις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη υπό τις διαταγές της Διοίκησης Αφρικής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, είπε στη βουλή της χώρας ο πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ.
(13:15) Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σήμερα στην πρόταση να δεσμευθεί μεγαλύτερη δύναμη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής υπό το NATO, ανέφεραν πηγές που έχουν πληροφόρηση για το θέμα αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο. Έτσι έως και 300 στελέχη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν και να αναλάβουν τη λειτουργία αεροσκαφών-συστημάτων εναέριας επιτήρησης και ελέγχου (AWACS) στον εναέριο χώρο του.
(13:02) Το BBC αναφέρει ότι 5 αεροσκάφη τύπου Tornado της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκαν από τη βάση Gioia del Colle κοντά στο Bari της νότιας Ιταλίας.

(12:54) Σύμφωνα με το Reuters τα συμμαχικά αεροσκάφη χτύπησαν δύο φορές δυνάμεις του Καντάφι στη Μισράτα. Πρώτα στις 12:45 τοπική ώρα σήμερα το πρωί και στη συνέχεια πριν από περίπου δύο ώρες. Οι δυνάμεις του Καντάφι φέρεται πως δεν είχαν «απάντηση» στις επιθέσεις αυτές.
(12:40) Συμμαχικό αεροσκάφος εκτόξευσε πριν από λίγο δύο πυραύλους κατά δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα, σύμφωνα με το Reuters.
(12:34) Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, λέει ότι μερικές χώρες δρουν «οπορτουνιστικά» στην προσέγγισή τους στο θέμα της Λιβύης. «Κάποιοι που μέχρι χθες ήταν στενοί φίλοι με δικτάτορες και τους εκμεταλλεύονταν παρουσιάζουν μια υπερβολική συμπεριφορά σήμερα και εγείρουν υποψίες για μυστικές προθέσεις», δήλωσε ο Γκιούλ, σύμφωνα με το AFP.
(12:14) Το AFP μετέδωσε ότι διπλωματική πηγή είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναμένεται εντός ολίγου να ανακοινώσει μέτρα κυρώσεων κατά της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης.
(11:25) Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ λέει ότι τα πολεμικά πλοία της Συμμαχίας θα ξεκινήσουν να περιπολούν ανοιχτά της Λιβύης από σήμερα. Επίσης διπλωμάτες διαρρέουν προς τα διεθνή ΜΜΕ ότι είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί η δομή της επιχειρησιακής ηγεσίας της «Αυγής της Οδύσσειας».
(11:17) Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η Χίλαρι Κλίντον είπε, ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες. Παρίσι και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι συμφώνησαν στο ρόλο του ΝΑΤΟ και ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για "ρόλο κλειδί" της Ατλαντικής Συμμαχίας.
(11:13) Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 336 εξόδους και 108 αεροπορικά πλήγματα από το Σάββατο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Με 212 εξόδους, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των αεροπορικών επιχειρήσεων.
(11:01) Χαρακτηριστικές ατάκες του συνταγματάρχη Καντάφι από τη χθεσινοβραδινή του ολιγόλεπτη ομιλία στην Τρίπολη: «Αυτή η επίθεση… γίνεται από ένα μάτσο φασίστες που θα καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας» (…) «Δεν φοβάμαι καταιγίδες που σαρώνουν τον ορίζοντα, ούτε φοβάμαι τα αεροπλάνα που ρίχνουν μαύρη καταστροφή. Αντιστέκομαι. Το σπίτι μου είναι εδώ στην τέντα μου… είμαι ο νόμιμος δικαιούχος και ο δημιουργός του αύριο. Είμαι εδώ, είμαι εδώ, είμαι εδώ!».


(10:28) Η Σουηδία λέει ότι «πάγωσε» τραπεζικές καταθέσεις του καθεστώτος Καντάφι ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Associated Press. Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι η Λιβύη έχει αποθέματα χρυσού που αντιστοιχούν σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από τον Καντάφι, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές από το πετρέλαιο και άλλα αγαθά έχουν διακοπεί.
(10:18) Στον δρόμο προς την Αζνταμπίγια, την οποία κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι μάχες επικεντρώνονται κοντά στην Ζουαϊτίνα, περίπου 25χλμ μακριά. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η πόλη είναι σχεδόν αποκλεισμένη από τις δυνάμεις του Καντάφι, οι οποίες τη βομβαρδίζουν ανηλεώς. Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν μπορούν να επέμβουν για να βοηθήσουν τους αντάρτες, γιατί είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν στο έδαφος τους μεν από τους δε και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «παράπλευρων απωλειών».
(09:56) Τα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι αν και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη Λιβύη, δεν θα πρέπει να υποτιμάται η κρισιμότητα της κατάστασης σε άλλες χώρες του αραβικού τόξου, όπου υπάρχει μεγάλη αναταραχή. Συρία και Σαουδική Αραβία ίσως γίνουν οι επόμενες χώρες που θα καταγραφεί γενικευμένη λαϊκή εξέγερση.
(09:20) Ξένοι ανταποκριτές από τη Βεγγάζη μεταδίδουν ότι οι αντάρτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από τις προηγούμενες μέρες και δείχνουν έτοιμοι να προελάσουν δυτικά, αν οι αεροπορικές επιδρομές των Συμμάχων «σπρώξουν» προς τα πίσω τις δυνάμεις του Καντάφι.
(09:09) Σύμφωνα με το Associated Press το κόστος για κάθε έναν από τους 162 αμερικανικούς πυραύλους τύπου Τόμαχοκ, που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», ανέρχεται στα 1-1,5 εκατομμύρια δολάρια και πως κάθε ώρα πτήσης των βομβαρδιστικών Β-2 ανέρχεται στα 10.000 δολάρια.


(08:55) Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το BBC, ότι η χρυσή τομή στους κόλπους της Συμμαχίας αναφορικά με το ποιος θα ηγηθεί των επιχειρήσεων είναι πιο κοντά από κάθε άλλη μέρα, αλλά υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα στο πώς θα οριοθετηθεί πολιτικά για κάθε έναν ηγέτη και την Συμμαχία εν γένει η αποστολή στη Λιβύη.
(08:45) Ξένοι ανταποκριτές από την Τρίπολη μεταδίδουν πως ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν στις δημόσιες εμφανίσεις του Καντάφι έχει μειωθεί πάρα πολύ, γεγονός που καταδεικνύει, ίσως, την αλλαγή στάσης των απλών πολιτών απέναντι στον Λίβυο ηγέτη.
(08:40) Το αμερικανικό ναυτικό έχει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον πολιτών στην πόλη Μισράτα. Επίσης ένας γιατρός, κάτοικος της πόλης, είπε στο BBC ότι οι ένοπλοι πιστοί στον Λίβυο ηγέτη είναι πολλοί περισσότεροι πλέον από τους αντάρτες και ότι ο έλεγχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας περνάει σταδιακά στον Καντάφι.
(08:28) Δημοσκόπηση στη Γαλλία δείχνει ότι δύο στους τρεις πολίτες (66%) τάσσονται υπέρ της επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, ποσοστό που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από εκείνο που καταγράφηκε δύο εβδομάδες πριν την στρατιωτική επέμβαση όταν το 63% των ερωτηθέντων ήταν κατά. Αντίστοιχα στη Μ. Βρετανία το 43% τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον του Καντάφι. Στη Γερμανία, η πλειοψηφία υποστηρίζει την διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε αυτήν την επιχείρηση δεν συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
(08:23) Οι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας και βρίσκονται στην Τρίπολη, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP).


Αύρα νίκης ή τελευταία αναλαμπή;
Ο Λίβυος ηγέτης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, εμφανίστηκε χθες το βράδυ στην Τρίπολη, στην γειτονιά Μπαμπ αλ-Αζίζια που πρόσφατα αποτέλεσε στόχο των Νατοϊκών βομβαρδιστικών και απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένο πλήθος υποστηρικτών του είπε χαρακτηριστικά: «Στο τέλος θα θριαμβεύσουμε» και πρόσθεσε στέλνοντας ένα μήνυμα στον υπόλοιπο ισλαμικό κόσμο και κυρίως τους εξτρεμιστές: «Όλοι οι στρατοί του Ισλάμ πρέπει να έρθουν μαζί μας».
Η ομιλία του Καντάφι διήρκεσε μόλις τρία λεπτά, άλλα ήταν ενδεικτική του κλίματος που προσπαθεί να περάσει στους υποστηρικτές του. Είπε ότι «μια νέα σταυροφορία ξεκίνησε εναντίον του Ισλάμ». Και πρόσθεσε: «Να ζήσει το Ισλάμ σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Όλοι οι στρατοί του Ισλάμ πρέπει να πάρουν μέρος στη μάχη, όλοι οι ελεύθεροι (σ.σ. άνθρωποι) πρέπει να συμμετάσχουν στη μάχη (…) Στο τέλος θα θριαμβεύσουμε».


Όσον αφορά τις αεροπορικές επιδρομές των Συμμάχων, ο Καντάφι είπε: «Δεν θα παραδοθούμε και δεν θα φοβηθούμε τους περαστικούς (σ.σ. από τη χώρα μας). Χλευάζουμε τους πυραύλους τους. Είναι απλά περαστικοί πύραυλοι (…) Βραχυπρόθεσμα θα τους νικήσουμε. Μακροπρόθεσμα θα τους νικήσουμε». Δεν φοβάμαι καταιγίδες που σαρώνουν τον ορίζοντα, ούτε φοβάμαι τα αεροσκάφη που ρίχνουν μαύρη καταστροφή. Αντιστέκομαι, το σπίτι μου είναι εδώ, στην τέντα μου. Είμαι ο νόμιμος δικαιούχος και ο δημιουργός του αύριο. Είμαι εδώ, είμαι εδώ, είμαι εδώ!».
Έστειλε επίσης ένας παγερό μήνυμα στους Δυτικούς, σχετικά με το πόσο έτοιμος είναι να βάλει ανθρώπινη ασπίδα μπροστά στις βόμβες για να προστατευθεί ο ίδιος: «Η πιο ισχυρή αεράμυνα είναι οι άνθρωποι. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι. Ο Καντάφι είναι ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτή είναι η αεράμυνά μας».
Και μέσα σε ένα παραλήρημα μεγαλομανίας έκλεισε λέγοντας: «Δεν φοβάμαι καταιγίδες που σαρώνουν τον ορίζοντα, ούτε φοβάμαι τα αεροσκάφη που ρίχνουν μαύρη καταστροφή. Αντιστέκομαι, το σπίτι μου είναι εδώ, στην τέντα μου. Είμαι ο νόμιμος δικαιούχος και ο δημιουργός του αύριο. Είμαι εδώ, είμαι εδώ, είμαι εδώ!»
Την ίδια στιγμή όμως, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Καντάφι διαρρέουν πως ο Λίβυος ηγέτης ερευνά προσεκτικά πιθανούς προορισμούς του στο εξωτερικό, προκειμένου όταν αυτό κριθεί απαραίτητο να βρει εκεί καταφύγιο.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top