GuidePedia

0
ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
Οι ΗΠΑ είχαν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του Κάστρο
"Ο Φιντέλ Κάστρο εµφανίσθηκε τον περασµένο Ιούλιο σε τηλεοπτική συζήτηση στην κουβανική τηλεόραση δείχνοντας καταβεβληµένος και πιο αδύνατος αλλά διαψεύδοντας τους αµερικανούς διπλωµάτες που προέβλεπαν τον «επικείµενο θάνατό» του από το καλοκαίρι του 2006
«Κοντά στον θάνατο» έφτασε το καλοκαίρι του 2006 ο Φιντέλ Κάστρο όταν υπέστη εσωτερική αιµορραγία, ενώ βρισκόταν σε αεροπλάνο που τον µετέφερε από την πόλη Ολγκίν στην Αβάνα και δεν συνοδευόταν από γιατρό. Αυτό αποκαλύπτουν νέα αµερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks.

Ο τότε 80χρονος Κάστρο – η κατάσταση της υγείας του οποίου θεωρείται κρατικό µυστικό στην Κούβα – υπέστη διάτρηση εντέρουκατά τη διάρκεια της εσωτερικής πτήσηςκαι όταν διαπιστώθηκε ότι ο ηγέτης της Κούβας αιµορραγούσε, το αεροπλάνο πραγµατοποίησε επείγουσα προσγείωση προκειµένου να εισαχθεί εσπευσµένα στο κοντινότερο νοσοκοµείο.
Εκεί έσπευσαν οι καλύτεροι γιατροί της χώρας και τέσσερις µήνες αργότερα εκλήθη στην Κούβα ο επικεφαλής του χειρουργικού τµήµατος του ισπανικού νοσοκοµείου Μαρανιόν, για να αντιµετωπιστεί η σοβαρή κατάσταση.

Τα τηλεγραφήµατα που δηµοσιεύθηκαν χθες στην ισπανική εφηµερίδα «El Pais» περιγράφουντις έντονες προσπάθειες των αµερικανών διπλωµατών προκειµένου να µάθουν και να ενηµερώσουν το Στέιτ Ντιπάρτµεντ για την ακριβή φύση των προβληµάτων υγείας του Κάστρο και τις πιθανότητες ανάρρωσής του, ώστε οιΗΠΑ να προβλέπουν τις µελλοντικές εξελίξεις στη χώρα αυτή. Τα ονόµατα των ανθρώπων που αποτελούσαν τις πηγές της πληροφόρησης έχουν καλυφθεί από το Wikileaks, είναι όµως προφανές ότιυπήρχαν επαφές µε ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Κάστρο καθώς και πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο.

Τηλεγράφηµα που εστάλη τον Μάρτιο του 2007 από τον Μάικλ Πάρµλι, τότε επικεφαλής του τµήµατος αµερικανικών συµφερόντων στην Αβάνα, αναφέρει την έκθεση ενός γιατρού που δεν κατονοµάζεται όταν αρρώστησεσοβαρά ο Κάστρο, τον Ιούλιο του 2006. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι παρουσίασε φλεγµονή ενός εκκολπώµατος στο παχύ έντεροκαι εκτίµησαν ότι έπρεπε να χειρουργηθεί άµεσα. Ωστόσο εκείνος, «επίµονα και ιδιότροπα», αρνήθηκε κατηγορηµατικά να του γίνει τεχνητή έδρα µε αποτέλεσµα η κατάστασή του να χειροτερεύει διαρκώς και να περιπλέκεται, απαιτώντας και άλλες επεµβάσεις. Οπως έγραψεχαρακτηριστικά ο αµερικανός διπλωµάτης, «η ασθένειά του δεν είναι ιάσιµη και, σύµφωνα µε την πηγή µας, δεν θα µπορέσεινα επιστρέψει στην ηγεσία της Κούβας. ∆εν πρόκειται να πεθάνει αµέσως, αλλά σταδιακά θα χάσει τις ικανότητές του και θα εξασθενεί όλο και περισσότερο µέχρι να εκπνεύσει έπειτα από κάποιους µήνες». «Σε τελικό στάδιο». Αλλα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaksανέφεραν ότι η ασθένεια τουΚάστρο βρίσκεται σε «τελικό στάδιο» και εξέτασαν δηλώσεις της ιατρικής οµάδας του αλλά και αναφορές ειδικών στα φάρµακα, οι οποίοι εκλήθησαν στην Κούβα για να βοηθήσουν. Ωστόσο όλες οι αναφορές ενός επικείµενου θανάτου αποδείχθηκαν υπερβολικές, ενώ µεγάλο µέρος των διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων αφιερώθηκε στις φήµες και τις πληροφορίες πουυπήρχαν για τη διαδοχή του, σε εκτιµήσεις για την πολιτική κατάσταση έτσι όπως διαµορφωνόταν µε την απουσία του από τη δηµόσια ζωή και τις προβλέψεις.

Προκειµένου να τρέφεται ο κουβανός ηγέτης οι γιατροί του τοποθέτησαν για την απορρόφηση της τροφής µια φίστουλα και έφεραν για τη συντήρησή της ειδικό µηχάνηµα από την Κορέα. Ο Φιντέλ Κάστρο τους µήνες που παρέµεινε στο νοσοκοµείο και αφότουτου αφαιρέθηκε το κοµµάτι του εντέρου που είχε τηφλεγµονή έχασε συνολικά 18 κιλά. Το πρόβληµα όµως στο έντερο παραµένει, παρά τις δηµόσιες εµφανίσεις που έκανε πρόσφατα. Σύµφωνα µε τα τηλεγραφήµατα, το 2006 και το 2007 ο αδελφός του και σηµερινός ηγέτης της χώρας Ραούλ Κάστρο εµφάνισεσυµπτώµατα έντονης κατάθλιψης, διότι σχεδόν ταυτόχρονα µε την ασθένεια του Φιντέλ έχασε και τη σύζυγό του Βίλµα Σπιν από καρκίνο.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top