GuidePedia

0
Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το νησί Γιονπιόνγκ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Βόρεια Κορέα την Τρίτη, ενώ για όσους βρίσκονται στο νησί δόθηκε διαταγή να σπεύσουν στα καταφύγια. Η εντολή αυτή αποσύρθηκε, περίπου σαράντα λεπτά αφότου εκδόθηκε.
Τα αίτια της έκδόσης της εντολής δεν έγιναν επίσημα γνωστά από το στρατό, ωστόσο το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι υπήρξαν πυρά πυροβολικού κοντά στην περιοχή. Επικαλούμενο έναν αξιωματικό του στρατού, το Yonhap ανέφερε ότι "ακούστηκαν εκρήξεις από πυρά πυροβολικού στη νήσο" και ότι "υπήρξαν 'ενδείξεις ότι σημειωνόταν βομβαρδισμός'". Επίσης το πρακτορείο μεταδίδει σήμερα ότι  η Βόρειος Κορέα τοποθέτησε πυραύλους εδάφους-εδάφους σε θέσεις στην Κίτρινη Θάλασσα και μετακίνησε πυραύλους εδάφους-αέρος κοντά στην "πρώτη γραμμή".
Η Πιονγκγιάνκ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επίθεση σε περίπτωση που γίνουν παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων, όπως μεταδίδει
το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται καθώς διεξάγονται κοινά αμερικανοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια στα ύδατα δυτικά της Κορεατικής χερσονήσου, τα οποία μπορεί να έχουν "συνέπειες", σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ.
Ξεκίνησαν οι κοινές ασκήσεις άμυνας ΗΠΑ και Ν. Κορέας
Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας άρχισαν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα, δυτικά της Κορεατικής χερσονήσου, σήμερα Κυριακή, παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας και παρά τις απειλές της Βόρειας Κορέας.
Οι ασκήσεις, οι οποίες η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχουν σκοπό να αποτελέσουν επίδειξη αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνονται πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού από βορειοκορεάτικες θέσεις ενός νησιού της Νότιας Κορέας κοντά στην αμφισβητούμενη μεθόριο που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να βρουν το θάνατο.
Αξιωματούχος των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα δήλωσε ότι στα τετραήμερα αεροναυτικά γυμνάσια συμμετέχει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George Washington. Το αεροπλανοφόρο--που μεταφέρει 75 αεροσκάφη και έχει πλήρωμα 6.000 και πλέον--συνοδεύεται από άλλα τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά πολεμικά.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ είπε σε υπουργούς και συμβούλους του να είναι έτοιμοι για περαιτέρω "προκλήσεις" από τη Βόρεια Κορέα στην διάρκεια των ασκήσεων. "Υπάρχει η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να προβεί σε κάποια απροσδόκητη ενέργεια, γι' αυτό παρακαλώ προετοιμαστείτε πλήρως να την αντιμετωπίσετε σε συνεργασία με την κοινή δύναμη Κορέας- ΗΠΑ", φέρεται να είπε ο Λι, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε χθες Σάββατο ότι "εάν οι ΗΠΑ φέρουν το αεροπλανοφόρο στην Δυτική Θάλασσα της Κορέας, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα προκύψουν".
Η στάση της Κίνας
Η Κίνα έστειλε ανώτατους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του κρατικού συμβούλου Ντάι Μπίνγκουο στη Σεούλ για μια συνάντηση σήμερα Κυριακή με τον νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ Χουάν.
Ανώτατος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ το Πεκίνο να καταβάλει εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, που αποκάλεσε "ανησυχητική".
Ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπίνγκουο έκανε την τοποθέτηση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον το Λι, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. "Τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στη χερσόνησο είναι ανησυχητική, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κοινές προσπάθειες να εμπλακούν σε σοβαρές επαφές και διάλογο για να εξομαλυνθούν οι εντάσεις", μετέδωσε το Νέα Κίνα. Οι συνομιλίες του κινέζου διπλωμάτη και του νοτιοκορεάτη προέδρου ήταν "σε βάθος και ειλικρινείς", ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο.
Το Πεκίνο, ο ισχυρότερος--αν όχι και ο μόνος--σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έχει επανειλημμένα καλέσει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και η κρίση να επιλυθεί διαμέσου συνομιλιών.
Από την πλευρά του ο Λι φέρεται να απαίτησε από την Κίνα να υιοθετήσει μια "πιο δίκαιη και πιο υπεύθυνη" στάση στην Κορεατική χερσόνησο ώστε να συμβάλει στην "αποκατάσταση της ειρήνης", σύμφωνα με ανακοινωθέν της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top